Podela Kosmeta će potaknuti i ostale komšije da traže deo Srbije

0
843

U jeku najavljenog unutrašnjeg dijaloga za rešavanje pitanja problema Kosova i Metohije, pored brojnih Vučićevih pulena koji vele kako Srbija nema razloga da gine za Kosmet, oglasio se i najlukaviji politikant na domaćoj sceni – Ivica Dačić. I to ni manje ni više nego autorskim tekstom u Blicu.

Dačić, koji se svojevremeno hvalio poreklom sa Kosmeta, a koji je prećutao da je to „poreklo“ bilo samo privremeno, odnosno dok se njegovi iz Crne Gore nisu snašli da prodaju Šiptarima imovinu koji su za džabe dobili od Srbije, i presele u centralnu Srbiju. Dakle, opet izlazi sa vrlo sličnim predlogom od pre nekoliko godina i najavljuje da bi jedino moguće rešenje za Kosmet bilo podela na „srpsko i albansko“.

Sem što mi kao suverena zemlja, bar u teoriji, nemamo nijedan jedini razloga da bilo kom narodu poklanjamo svoje teritorije, ovo Dačićevo katastrofalno rešenje potaklo bi i ostale narode koji decenijama, a neki i vekovima pikiraju na srbske teritorije.

Tako već sutra Mađari na krajnjem severu zemlje, Hrvati na severo – zapadu, Bugari i Rumuni na istoku, a muslimani u Raškoj i Šiptari u tzv Preševkoj Dolini dobijaju pun legitimitet da potražuju teritorije koje oni naseljavaju u većinskom broju.

A kako je i sam Dačić Kosovo i Metohiju već podelio i ničim izazvan teritoriju Srbije nazvao šiptarskom, odnosno albanskom zemljom, on kao ministar inostranih poslova, zamenik predsednika Vlade, visoki državni funkcioner, ne samo da bi zbog takvom ispada trebao da istog momenta da ostavku, nego bi trebalo da bude i procesuiran zbog kršenja još uvek važećeg Ustava republike Srbije.

Dačićevu ideju je jedva dočekao i Rasim Ljajić iliti „evropski putnik za Rijad“, kako ga je svojevremeno nazvao Aleksej Vorobjov, prozivajući ga u svom autorskom članku da je agent arapske službe i da se u Srbiji više brine za muslimanske interese nego za srbske, čiji je ministar u Vladi Srbije.

Da Vas podsetimo:  Virusi, bakterije i rodno senzitivni jezik, ili: Slučaj ucene Viktora Orbana

Ljajić je izjavio da je razgraničenje Kosova i Metohije legitimna opcija (?), a da je stanje zamrznutog konflikta štetno po Srbiju. Dakle Ljajić u ovom slučaju uopšte ne krije da ga je Dačićev povampireni predlog obradovao i jedino logički razumno i korisno rešenje po interese Srbije i očuvanje teritorijalnog integriteta, odnosno zamrzavanje odnosa naziva štetnim, dok odricanje od srbske zemlje, imovine i naroda naziva korisnim i legalnim. Teško da bi ovaj muslimanski trojanski konj na isti način postupao da je reč o podeli muslimanske zemlje.

Ljajić dalje, protivno zdravom razumu ubeđuje javnost u Srbiji da je za nas odlično to što ćemo se odreći svojih teritorija, dozvoliti da se nezavisno Kosovo primi u sve međunarodne institucije i pri tom da će treća faza „normalizacije odnosa“ biti finansiranje zelene transverzale, odnosno auto-puta Niš-Priština-Drač.

Ovo će svakako biti treći korak i završni, ali ne normalizacije odnosa već stvaranja velike Albanije.
Nego šta i očekivati od običnih partijskih poslušnika kojima je u interesu da ih svetski moćnici što duže održe na vlasti u Srbiji, kada predsednik države najavljuje da je priznanje već gotova stvar.

On je još pre dve nedelje izjavio da ukoliko ne uspe da zadrži Kosmet u granicama Srbije, da će sam poneti taj teret. Iako nikoga nije briga kakav teret on nosi na leđima, kao i činjenica da njegova uloga lažnog mučenika Srbima na Kosmetu ništa ne znači, ovaj prodavac srbske zemlje danas je još jednom uspeo da šokira javnost izjavom da ne samo što će Kosmet pokloniti Šiptarima, nego ga je baš briga za Srbe i za to da li su spremni na takav njegov korak:

„Lako je reći — idite i borite se za Kosovo. Međutim to nas je uvek vodilo u rat. Želim da krenem novim putem — za Srbiju. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta. Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti, jer će ta debata za sve nas imati lekovito dejstvo, bez obzira na to da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspeh“.

Da Vas podsetimo:  Financial Times je objavio pismo u kom aktivisti iz Srbije kritikuju Vučićeve istupe u vezi sa projektom Jadar

Sve vreme igrajući na kartu navodne iskrenosti, on je švajcarskom mediju koji ga je pre samo mesec dana kritikovao kako guši svaki vid slobode govora a koji ga od juče hvali, podržavajući njegovu sumanutost i želju da se što pre reši Kosova i Metohije, izjavio je kako se život Srba ne sastoji u posedovanju nekog tamo „kamena zemlje“, aludirajući na teritoriju KiM, već u boljem materijalnom statusu.

Samim tim vrlo je moguće da je podela Kosmeta već dogovorena, i da su ove izjave prodavaca Srbije samo priprema kuvanih žaba koje ne samo da neće imati bolji materijalni status, već će biti robovi u sopstvenoj zemlji, budući da će prepuštanje jedne teritorije pokrenuti lavinu koja će teško biti zaustavljena.

Vesna Veizović

www.vaseljenska.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime