Podela Kosova – najgore i najgluplje rešenje

1
1802
Foto: Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa. Naprotiv, bićemo u težoj situaciji.

Činjenica je da su sve učestaliji predlozi podele Kosova, koji pristižu iz pojedinih segmenataizvan zemlje, nažalost i iz Srbije, ili potiču od pojedinih zvaničnih političara ove zemlje. Ali, uz napomenu, da se pojedini visoki zvaničnici protive podeli Kosova.

I ono što je još značajnije, ipak, ima pojedinih svetskih moćnika sve sklonijih da objektivno procenjuju prilike na Kosovu, i da se na neki način, još uvek diskretan, ali sve prisutniji, okreću ka Srbiji. ISTINA UVEK NA KRAJU POBEDI.

Žalosno je da se iznutra Srbije ponekad i ponegde, duva u prozuklu šupljoglavu tikvu-podela Kosova, ili zamena severa Kosova, za jug Srbije, ili za osamostaljenu Republiku Srpsku. Ko je budala da trampi svoje za svoje.

Velike zapadne države su još pre dve decenije odlučivale, ne definitivno odlučile, sadašnju sudbinu Kosova. Vreme će pokazati šta će biti na kraju?To je još uvek velika nepoznanica. Nailazeće godine će pokazati šta će se desiti sa odnosom vladara sveta prema Srbiji, Srbima, Balkanu i Kosovu, Albancima i Albaniji?I da li oni zaista žele podelu Kosova?

Ne treba žuriti, treba sačekati, dobijati u vremenu koje očigledno radi za nas

Ono što sada za Srbiju postaje kapitalno, je da se ova globalna geo-politička gibanja okreću prema simpatijama za Srbiju. Ovaj trend bi prema objektivnim analitičarima bio u sledećim godinama uzlazan

Podelu Kosova žele srpski tajkuni, zbog Trepče. Pojedini domaći političari, ili tajkuni, direktno zainteresovani za Trepču i rudno bogatstvo severa Kosova, sad kažu: bolje je za Srbiju išta nego ništa, tvrde da je podela Kosova navodno najbolje rešenje i za Albance ( albanske tajkune) , i Srbe ( srpske tajkune), i za celu regiju. Bolje je za tajkune, za njih, ali ne za Srbiju i njen osiromašeni narod.

Da Vas podsetimo:  Put do srpskog јеdinstvа

Relativna nezavisnost severnog Kosova od Prištine je nedovoljno proučena ? Zašto je severnom delu Kosova ostavljen sadašnji relativno povoljan status za Srbe? Ovo pitanje je utoliko umesnije, jer su još tada, kada je Kosovo de facto izdvajano iz Srbije, svetski donosioci odluke mogli i ovom delu svete srpske zemlje dati isti status, kao i celoj teritoriji Kosmeta? Kao da međunarodna zajednica nije mogla oterati Srbe sa severa pokrajine još 1999 godine?Zašto je tako? . U to su upleteni prsti tajkuna, Trepča.

Izgleda da albanski lideri navodno neće ni da čuju za podelu Kosova,ustvari pre bi se reklo da čokalijski tvrde pazar. Ko je lud da odbije na poklon Kosmet, značajan deo Srbije, basnoslovno bogate regije! A njihovi tajkuni će dobitinešto i od Trepče..

Pre svega, i nažalost, takve predloge podržavaju i pojedini intelektualci Srbi, pojedine NVO, nedovoljno upućeni, ili pritiskivani, obespomoćeni, i nažalost i oni kojima je lični interes značajniji od nacionalnog. U Srbiji su od vrha do dnasveprisutne lopuže. U Srbiji na pozicijama moći, i u narodu, ima mnogo neznalicai malodušnih.

Ključno pitanje je: da li u brzo menjajućem svetu donosioci odluka zaista žele podelu Kosova?

Može se samo nagađati kako oni vide krajnji ishod na Kosovu?

Ako na ova pitanja nije moguće odgovoriti na osnovu dovoljno pouzdanih podataka, ne treba brzopleto prejudicirati takve kapitalne odluke.

Sačekajmo .

Podela Kosova bi bilo ne samo najgore, nego i najgluplje rešenje po Srbiju.

Evo zašto.

Jer bi prihvatili načelo da se cepa ustavni integrtitet Srbije, i da se krši međunarodno pravo.

Dobili bismo samo mali delić, a poklonili skoro 15% naše državne basnoslovno bogate teritorije.

Mnogi Srbi bi ostali u ropstvu Albanaca srbofoba

Ovakva podela Kosova bi ubrzala rastakanje, jer bi po ugledu na podelu Kosova, bile ohrabrene nove podele: juga Srbije, Sandžaka, Vojvodine.

Prouzrokovala bi dalju balkanizaciju, pothranjivala nove mržnje, pripremala nove beskrajne ratove na Balkanu.

Veliko je zlo što bi tako bili obilato nagrađeni srpski tajkuni koji imaju tapije na rudna bogatstva severa Kosova i rudnika Trepča. Nezajažljivi površni srpski tajkuni bi dobili basnoslovno bogatstvo, na uštrb Srbije. Lični ćar, bakšiš od Prišine što im poklanjajuKosovo, što su u vreme Tita i Miloševića, dok su iz senke programirali današnju sveopštu stradaniju, ukrivajući se obračunom sa “izdajnicima i stranim plaćenicima“- ustvari gurali Kosovo u ruke Albancima.

Da Vas podsetimo:  Šljive i (ne)radnici

Bili bi zadovoljni i albanski tajkuni, jer bi dobili besplatno masne porcije,prostrane srpske zemlje, ustoličili bi se na srpskom Kosovu.

To bi u Srbiji jačalalo dalje mafijštvo koje guta državu i naciju.

Ne! Nikako! Kosovo je naše po Ustavu i međunarodnom pravu. Ne dozvolimo da nas još jednom varaju oni koji su samo pre petnaestak godina nas poštene patriote progonili kao navodne saradnike Zapada, optuživali su nas na sva zvona da štitimo Albance.

Dokažimo im da su Srbi mudar narod!

Prihvatamo prisustvo Srba na severu , što sada već postoji, ali ne prihvatimo podelu Kosova.

Uvek ima rešenja, znajmo da kada god je kroz istoriju Srbija bila slaba, gubila je Kosovo, a kada bi ojačala, Kosovo bi joj se vraćalo u okrilje.

Zato se ukazuje kao moguća korisna strategija: dobijmo u vremenu, rastežimo, pregovarajmo, a kada Srbija ojača, što će ako Bog da biti, posledično će albanske pozicije oslabiti, tako je uvek bilo, i tako će i biti.

A ako sada brzopleto i nedovoljno promišljeno progutamo udicu podele Kosova, tako ostade zvanično sa državnim pečatima i međunarodnim pravom.

Kosovo je sa svih strana uklješteno Slovenima pravoslavcima, ono se odatle ne može iseliti, uvek će tu biti. To treba da znaju ostrašćeni i ratoborni ‘’političari’’ iz Prištine.

Diplomatija je fleksibilnost u pregovorima, albanski kosovski političari toga nemaju, uvek ista ostrašćena priča, zato su izgubili totalno ugled i kod evropskih kućnih pomoćnica. Uz tuđu pomoć su se uselili u tuđe kuće, njive, imovinu, ubijaju, zlostavljaju, siluju. Ponašaju se neznalički, bez poimanja i pronicljivosti geo politike, uz etničku i fundamentalističku versku mržnju. A što je danas za političare neprihvatljivo. Povrh svega to je kukavički. Da nema tuđe ( prolazne) podrške, podvili bi rep i zaždili u beg

Da Vas podsetimo:  Najnovija Evropska imaginacija

Žalosno je da lidere južnoslovenskih susednih država potkupljuju oni koji nam otimaju Kosovo, da se ne udruže. Ili ih snejačale i oslabilih mozgova pritiskaju neki drugi.Jer ako bi se udružili, sve bi bilo drugačije. Zbog toga Albanci smatraju lidere Makedonije, Srbije i Crne Gore za potpuno nedorasle autsajdere.

Ima simptoma da se na planeti nešto kolosalno kuva. Donald Tramp, je u pravu kada kaže „ Srbi su naši prijatelji„ .Natanijahu: „Srbi i Jevreji su prijatelji od Rimskog doba„.

„ Našu sudbinu ne određuju postupci drugih, nego više kako na te postupke reagujemo„-dr. Meri Ruvart. Lepa reč i gvozdena vrata otvara.

Nažalost, snage zlobe imržnje prema Srbima, u svetu, i unutar Srbije, naročito u bliskom geo-okruženju, guraju ozlojeđenu i silovanu iznurenu i razjedinjenu Srbiju u suprotnom smeru, u nastavljanje konfrontacija, umesto mudre diplomatije.

Da tako Srbe opet osame u sledećim godinama, ili decenijama? Kao što su po savetu Vatikanskih koncila katoličkim biskupima na Balkanu, učinili sa Slobodanom Miloševićem i SKJ 1980-ih i 1990-ih godina, da bi se lako otcepili..

Ako budemo diplomatičnii razumni, neće biti uslovljavanja Rusijom i Kosovom. Biće kako nama odgovara.

Izgleda da dolazi makoliko stidljivo,čas osvešćenja,da se naš narod spašava. Mi ovu šansu treba da iskoristimo, potrebna je velika mudrost.Uzmimo svoju sudbinu u svoje ruke. Budimo razumni i ljubazni. Na našoj strani su ne samo pravičnosti pravda, nego i ISTINA i ARGUMENTI. Tako je uvek bilo kroz istoriju, tako će i biti

ISTINA NA KRAJU IZAĐE NA VIDELO. I sa našim Kosovom.

Ako kormilo Srbije ne uzmu u ruke pragmatični eksperti, Srbija će opet u godinama i decenijama koje nailaze „razgneviti Bogove„ i biti postvarenau neprijatelja, žrtvenog jarca, strašilo, u učionicu za podučavanje nezrelih naroda, satanizovan narod bez budućnosti, pretvaran u sveopšteg krivca-žrtvenog jarca „ Srbi jaki momci„..

A na sreću enormnih tranzicionih bogataša, genocidnih nekrofila i zluradih zlobnika iz geo-okruženja.Nova nezamisliva SRPSKA TRAGEDIJA.

Mi ovu šansu treba da iskoristimo, potrebna je velika mudrost. Biti ili ne biti.

NE PODELI KOSOVA! Sačekajmo sazrevanje odluka onih koji vladaju planetom. Ne prejudicirajmo.

Tomislav Krsmanović

 

1 KOMENTAR

  1. Drzava je istorijski pojam. neke nestaju, neke nastaju…..Pitanje cije je Kosovo je tek prvo pitanje, sta posle dalje. Mi bi Kosovo bez Siptara, oni bez Srba. Hajde sad, nadji resenje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime