Podržimo Jovanovića i Matorčevića, istražimo zloupotrebe u opštini Grocka

0
1452

„Predlažem da novinari Srbije novu 2019. godinu započnu jednom novom i složnom akcijom podrške kolegi Milanu Jovanoviću iz Grocke i redakciji njegovog portala Žig info. Predlažem da sve vodeće srpske redakcije istraže, natenane i iz početka, barem po jednu priču koju je Žig info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka“, apeluje Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Veran Matić smatra da bi to bila solidarnost na delu i da bi trebalo „temeljito, svaka redakcija ponaosob, pretresti sve o čemu su pisale naše ugrožene kolege“. „Ništa ne bi ostalo skriveno od očiju javnosti.“

„Javna je tajna u našoj profesiji da je novinarima i medijima u unutrašnjosti, a posebno istraživačkim, bitno teže nego u Beogradu. Pretnje i nasilje manje su uočljivi i brže se zaboravljaju. Grocka je najbolji primer. Glavni urednik Žig info iz Grocke, Željko Matorčević, kao i novinar Milan Jovanović, prijavljivali su pretnje koje su dobijali proteklih pet ili šest godina, ali bez odjeka i efekta. Težak fizički napad na Matorčevića iz oktobra zaboravljen je za samo nekoliko dana, da bi usledio drastičan napad na imovinu i život Milana Jovanovića i njegove supruge. Javnost se tek tada uzbunila i glasno podržala kolege iz Grocke, novinari su krenuli da prikupljaju pomoć“, podseća Matić. On smatra da bi prava novinarska solidarnost bila da svi pišemo o temama zbog kojih su kolegama iz Grocke ugroženi životi, da osvetlimo ogromnim reflektorom sve što se u Grockoj dešavalo poslednjih godina.

„Srpske redakcije mogu da sednu za sto i dogovore se ko će da obradi koju temu, pogotovo od onih na koje nije bilo odgovora nadležnih organa i koje su motiv za hajku protiv ove redakcije i novinara. (Malverzacije u Opštini Grocka, različite zloupotrebe zvaničnika, slučajevi sumnjivih privatizacija, nezakonitog trošenja novca poreskih obveznika…)“, kaže Matić, koji misli da, ako se tako organizujemo i rasvetlimo ove priče, u svakom kutku Srbije će se znati: ko pokuša da pretnjama i nasiljem ućutka lokalne novinare koji pišu o nepodopštinama moćnika, dobiće ogroman publicitet u medijima diljem Srbije. Neće ništa sakriti, naprotiv, otkriće se sve što je radio i zašto je to radio.

Da Vas podsetimo:  Unapređenje sigurnosti novinara: vlade treba da štite i promovišu slobodu izražavanja

„To bi bio najbolji način da zaštitimo i naše kolege iz Grocke, a ubuduće i sve naše kolege iz malih medija širom Srbije“, ističe Veran Matić. On kaže da to tvrdi na osnovu iskustava Komisije za otkrivanje zločina nad novinarima, čiji je predsednik, posebno na osnovu slučaja kolege Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine, koji je ubijen još 2001. godine, a da nalogodavci i počinioci tog ubistva još nisu privedeni pravdi.

„Prvo što je novinarskom delu Komisije palo u oči bilo je da u istrazi niko nije prikupio tekstove koje je kolega Pantić objavljivao u Večernjim novostima i jednom lokalnom listu. Kada smo ih prikupili i analizirali, jasno su se videli mogući motivi vezani za privatizacije o kojima je pisao i koje je najavljivao kao jasno koruptivne. Da su drugi mediji i novinari posle ubistva Milana Pantića preuzeli ove priče, pratili ih i istražili do kraja, razotkrili korupcije, to bi bilo od neprocenjive važnosti za razotkrivanje motiva i počinilaca ovog ubistva, a možda bi uticalo i preventivno na praksu lokalnih moćnika i tajkuna da napadaju, prete i uništavaju lokalne redakcije i profesionalno novinarstvo“, ukazuje Matić.

On zbog toga apeluje da se ne propusti prilika u slučaju opštine Grocka i kaže da čvrsto veruje da ovakvu praksu treba uvesti i kada je reč o drugim slučajevima napada na novinare.

Izvor: cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime