Podsetnik – sedam dana

Tako nam je suđeno

0
1452

Prošlu nedelju obeležio je Nenad Čanak svojim neočekivanim priznanjem da je tukao Pavla Lešanovića ispred kafane Danila Ikodinovića, pod indikativnim nazivom „Tako je suđeno“. Pored tog „glavnog“ prošlonedeljnog događaja, aktuelna je i borba, unutar Demokratske stranke, između Dragana Đilasa i  Borisa Tadića za mesto budućeg predsednika stranke. Sudeći po svemu, Đilas će tu odneti ubedljivu pobedu. Kako će to delovati na Tadićevu sujetu, ostaje da se vidi. Neki smatraju da će Boris Tadić osnovati novu stranku, možda onaj isti Demokratski centar, kojeg je svojevremeno poraženi i uvređeni Mićunović oformio posle poraza od Đinđića.

26. 09. 2012.

Odluka Nenada Čanka da prizna da je tukao Pavla Lešanovića za mnoge je bila iznenađujuća. O čemu se tu radi, još nije do kraja jasno. Da li je Čanak priznao razbojništvo zato što su protiv njega postojali brojni i neoborivi dokazi? Verovatno. Čovek koji je vozio Lešanovića sigurno će svedočiti protiv Nenada Čanka, ali to ipak ne bi trebalo da bude veliki problem za lidera LSV. Pomalo je intrigantna uloga Danila Ikodinovića, vlasnika kafane ispred koje se incident dogodio. Neki mediji nagađaju da će Ikodinović stati na stranu Nenada Čanka i da neće biti spreman da kaže celu istinu. Tu je i priča o bratanici Nenada Čanka, koju je, po Čankovom tvrđenju, Lešanović vređao, a za koju još niko zasigurno ne zna da li je uistinu bila prisutna te noći u kafani „Tako je suđeno“.  Takođe, ostalo je nejasno da li su sa Čankom bili i njegovi telohranitelji i da li on uopšte ima telohranitelje. Ako ih ima, tada se postavlja pitanje, iz kojih izvora ih plaća?

27. 09. 2012.

Danas se oglasio predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekavši da je ta stranka jedina na političkoj sceni Srbije „ostala dosledna svom programu i principima državotvorne politike“, kao i da je svojom borbom sačuvala celovitost i državni integritet Srbije. Verovatno bi se mnoge srpske patriote složile s takvim Koštuničinim razmišljanjem i viđenjem uloge njegove stranke na političkoj sceni Srbiji. Ipak, Koštunica i njegova DSS bili su na vlasti i tada se, koliko se sećamo, nisu umnogome razlikovali od onih koji su posle njih došli. Koštunica je zaboravio da je po Srbiju razorna krilatica,“Više od autonomije, manje od nezavisnosti“, iznedrena u vreme dok su on i DSS bili na vlasti. Evo šta o svojoj stranci kaže Koštunica:

Da Vas podsetimo:  Inicijativa „Otvoreni Balkan“ – srpska zabluda i šansa za Veliku Albaniju

Dok su manje-više sve druge stranke bile ili se postepeno pretvarale u organizacije usmerene isključivo na učešće u vlasti, DSS se u borbi za vlast i vršenje vlasti držala svog programa i načela. Osnovno obeležje DSS-a od njenog osnivanja je državotvorna politika, ali i zalaganje za demokratske institucije i poredak, pravnu državu, kao i snažan i slobodan ekonomski razvoj.“

28. 09. 2012.

Šef evropske diplomatije Ketrin Ešton rekla je posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da Srbija treba hrabro da stupi u dijalog sa Kosovom i da se pred Nikolićem nalaze „neke teške odluke“. O kakvim se „teškim odlukama“ radi, Eštonova nije precizirala niti je o tome išta detaljnije rekla. No, i bez toga da nam ona nešto kaže, jasno nam je da se te „teške odluke“ odnose na južnu srpsku pokrajinu. Pretpostavljamo da je jedna od stvari koje su Nikoliću ultimativno date u zadatak i hitno ukidanje „paralelnih struktura“ vlasti na severu Kosova. Gledajući način na koji je Srbija potpisala ugovore koje je ranije u pregovorima s Šiptarima „postigla“ prethodna vlada, jasno je da na ukidanje srpskih opština, te zdravstva, školstva i sudstva na severu pokrajine nećemo dugo čekati. Ipak, zanimljivo je da se niko u Srbiji oko takvih podaničkih poteza nove srpske vlasti mnogo ne trza. Gotovo ništa od onoga što su obećali u predizbornoj kampanji više nije na političkoj agendi novih vlasti. A i što bi ispunjavali predizborna obećanja kada ih na to niko ne tera i malo ko ih na to podseća.

29. 09. 2012.

Danas je Aleksandar Vučić na Pinku izjavio da u Srbiji neće biti nikakvog političkog revanšizma:

Nema nikakvog političkog revanšizma i nikada nećemo voditi kampanje kakve su oni vodili protiv nas, ali neka se niko ne ljuti ako je neko, ko je počinio krivično delo na drugoj političkoj strani. Tužioci vode istrage i poznato je kakve i koje. Veći broj predmeta će se završavati u talasima i tu nema priče. Našu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala niko ne može da zaustavi i da spreči, čak i oni koji će da govore da to radimo zbog ne znam čega… Mi to radimo samo zbog Srbije, jer ako to danas ne uradimo korupcija će pojesti sve nas. Nekada sam mogao da se i nevoljno sakrijem iza nečijih leđa ali danas je to nemoguće. Velika je odgovornost i pred SNS jer ljudi traže da donesemo boljitak, ali mi ne možemo da lažemo i obmanjujemo narod. Donosićemo i odluke koje su teške za naš narod ali sam uveren da ćemo tim iskrenim i poštenim pristupom sačuvati najveće poverenje naroda.“

Da Vas podsetimo:  Sumrak stranih investicija u Srbiji

Odnekud, Vučićeva „borba protiv kriminala i korupcije“ ne deluje više onako uverljivo kako nam se to činilo donedavno. Kao da i njegov „balon“ lagano izduvava. Sve nam se više čini da će i njegova „borba“ da se završi kao one sve „silne borbe“ koje su „vodile“ prethodne vlasti. Nadajmo se samo da nas osećaj ne vara i da će Srbija ozbiljnim koracima krenuti da gradi prosperitetno društvo u kome će vladati zakoni i pravda.

30. 09. 2012.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je danas crkvenoj svečanosti u Kniću, kod Kragujevca. Tamo je poručio „da je Srbija zemlja predaka i pradedova, da nije nastala juče i da neće nestati sutra“. Da, svakako. Srbija nije nastala juče i neće nestati sutra, ali… šta ćemo za prekosutra? O tome se, valjda, treba razmišljati, ako želimo da nam zemlja napreduje. Gledanje samo od danas do sutra nikakvog nam dobra neće doneti.

Toma se u Kniću potrudio da nam dolije još malo mudrosti:

Pradedovi su udarili temelj ovoj crkvi, a nama su neki udarili na temelje države„.

Nažalost, to je sasvim tačno. Ipak, bilo bi daleko bolje kada bi nam Toma saopštio imena onih koji su nam udarili na temelje države. Svi znamo ta imena, zna ih i Toma, i nije jasno zašto da ih onda glasno ne izgovorimo. Šta je, ne smemo? Pa ako ne smemo, tada naša država neće nestati sutra, ali sigurno je da prekosutra u njoj nećemo dočekati.

01. 10. 2012.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da je prioritet tog ministarstva „sprovođenje strategije za stvaranje vladavine prava i borbe protiv sistemske korupcije“ i još je posebno podvukao da mora doći do izmene najvažnijih pravosudnih zakona, izmenu mreže sudova i tužilaštva, vraćanje neizabranih sudija i tužilaca. Uz to je istakao:

Da Vas podsetimo:  Kako je dvadesetsedmomartovski puč amnestira vojnu agresiju NATO

Jačanje institucija, kao što su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, osnovni su preduslov za efikasno, nepristrasno i nezavisno pravosuđe.“

Svako ko se iole razume u funkcionisanje društva i države zna da sudske vlasti u tome imaju primarnu ulogu. Bez efikasnog sudstva nijedno društvo ne može napredovati. Srpsko sudstvo je toliko loše, da se ponekad čini da bi bolje bilo da ga nikako nema. Sudstvo treba da bude nezavisno, ali ono nikako ne bi smelo da bude potpuno izuzeto iz bilo kakvih mehanizama kontrole. Sudije bi ubuduće morale da dobijaju ocene za svoj rad, jer jedino tako oni mogu ostati časni i nekorumpirani. Pretpostavka da čovek (pa makar bio i sudija) sam po sebi može biti častan i pošten, obična je besmislica. Takvu logiku „urođenog poštenja“ decenijama nam prodaju oni koji su nam zemlju doveli do prosjačkog štapa.

02. 10. 2012.

(Tanjug) Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je jutros da će razgovori o Kosovu biti tehnički, a ne politički i da bi u njima trebalo da bude reči o elektroenergetskoj situaciji i telekomunikacijama.

Vulin je naglasio da se Srbija ne odriče Kosova i Metohije, da je protiv svakog nasilja u pokrajini i da je spremna za razgovore o Kosovu i Metohiji. On je, gostujući na TV Pink, istakao da se za razgovore o Kosovu i Metohiji čeka druga strana, „jer su pregovori dvosmerna ulica“. Vulin je rekao da sadašnja vlada, za razliku od prethodne, ima dobru komunikaciju sa Srbima na Kosovu i da se sa njima redovno dogovara i usaglašava.

Neće biti pregovora, ni platforme ako Srbi sa Kosova ne kažu šta o tome misle„, najavio je Vulin.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime