Pogledajte šta je pisao Henrik August Angel, norveški pukovnik koji je u Srbiju došao kao strani posmatrač za vreme Balkanskih ratova

0
342
Foto: printscreen

Vojnici su stajali i zurili u njega. Onda su videli kako sjahuje, skida šapku, stavlja je na grudi i preko nje ukršta ruke kao kada se čovek moli.

Nije ništa govorio, samo je povio glavu. A onda vojnici, jedan za drugim, poskidaše svoje kape, sviše glave i ostadoše kao i pukovnik u molitvi.

Videlo se kako se puške sa blistavim bajonetima spuštaju i hiljade ljudi kako se svijaju i ljube svetu zemlju.“

Tako je, 1913.godine pisao Henrik August Angel (1861-1922) norveški pukovnik, koji je u Srbiju došao kao strani posmatrač za vreme Balkanskih ratova.

Došao je pod utiskom zapadne, posebno engleske, propagande, koja je veličala veliku tursku vojsku, a Srbe tretirala kao manje grupe poludivljih bandita.

Malo je reći da je bio iznenađen, potpuno suprotnom slikom koju je video na terenu. Video je kako se jedan, mali, ali častan i hrabar narod i njegova uređena i disciplinovana vojska, herojski bori za svoju slobodu, čuvajući pri tom viteški moral kakav pukovnik Angel nije ni pretpostavljao da još negde postoji.

Po povratku u Norvešku, radi istine i pravde, i baš zbog te potpuno naopake slike koja se širila Evropom, pukovnik Henrik August Angel napisao je tri knjige o herojstvu srpskog naroda u Srbiji i Crnoj Gori:

“Kroz Crnu Goru na skijama“, „Sinovi Crnih planina“, a knjiga „SRPSKE VOJNIČKE PRIČE – Kada se jedan mali narod bori za život” – to dragoceno svedočanstvo o srpskom narodu iz ratnih vremena, bila je dugo godina bestseler u Norveškoj.

Iz knjige „Srpske vojničke priče“:

„Srpski vojnici, srpske vlasti zaslužuju najveću hvalu za svoje plemenito postupanje sa osvojenim delovima zemlje. /…/ U Kočanima sam video na stotine muhamedanskih i bugarskih udovica i njihove dece kako svaki dan dobijaju brašno i gorivo.

Da Vas podsetimo:  Državni udar – rušenje iznutra

…Dozvolite mi i da dodam da ni ja ni moji drugovi nikada nismo videli nijednog pijanog vojnika, nijednog neučtivog vojnika, nijednog brutalnog vojnika. Sa druge strane, pobeđeni Turci su se masovno svetili nevinim civilima. Dok je srpska vojska napredovala za Turcima od Kumanova ka Skoplju, vojnici su nalazili ubijene hrišćanske seljake masakrirane mučenjem na najgrozniji način: oči su im bile iskopane tako da su visile niz obraze, udovi prelomljeni i zdrobljeni, žene rasparane, deca nabijena na kočeve“.

Vladimir Jevtić
Izvor: Nacionalist

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime