Pogledajte šta piše u udžbeniku istorije iz 1933.

0
1570
Foto: kolaž/dnevno.rs

Reč je o udžbeniku iz istorije iz 1933. za niže razrede, pa se učenici obaveštavaju o tome šta je porodica, narod, Sloveni, domovina i… jugoslovenski narod.

Nije bila retkost da udžbenici na početku sadrže popis i objašnjenja najznačajnijih pojmova koji će se u njemu pominjati. Nešto slično može se pronaći i u uvodu srpskog udžbenika iz istorije štampanog 1933. godine, a neke od ovih „definicija“ sa današnjih stanovišta i više su nego zanimljive.

Reč je o udžbeniku za niže razrede, pa se učenici obaveštavaju o tome šta je porodica, narod, Sloveni, domovina i… jugoslovenski narod.

– Kada se ide na sever, doći će se do velike planine Karpata. Severno od ove planine živeli su nekada zajedno: Rusi, Poljaci, Čehoslovaci, Lužički Srbi i Jugosloveni. Svi su oni braća po krvi i jeziku i zovu se jednim imenom Sloveni. Docnije su se raselili i zauzeli zemlje u kojima danas žive. Slovenima pripadaju i Bugari – udžbenik ovako objašnjava pojam „Sloveni“.

Ipak, daleko je interesantnija definicija „jugoslovenskog naroda“.

– Sloveni koji su se odselili na jug dobili su naziv Jugosloveni. To su tri jugoslovenska plemena: Srbi, Hrvati i Slovenci. Ljudi iz sva tri plemena su braća po krvi i jeziku i čine jedan narod – piše u udžbeniku.

Podsetimo, 3. oktobra 1929. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je zvanično preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju. Udžbenik je verovatno nastao na talasu potrebe promovisanja koncepta „jednog naroda podeljenog u tri plemena“.

A. B.

Dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime