Pogrom i zločin bez kazne

1
2034

Prošlo je 14 godina od etnički motivisanog nasilja nad Srbima marta 2004. godine

U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17. 18 i 19. marta 2004. godine nastradalo 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja. Proterano 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela. – Izbrisana dva sela Slatina i Svinjare – Lažno, senzacionalističko i tendeciozno izveštavanje albanskih medija osudili svi

Navršilo se 14 godina od martovskog etnički motivisanog nasilja i progona Srba od strane Albanaca 17. i 18. marta 2004. godine. Pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u Kforu i UNMIK – u i drugima dogodio se nečuveni teror nad Srbima i njihov progon. Tada je na Kosovu i Metohiji bilo 38.000 vojnika Kfora iz 39 zemalja kao i 8.000 UN policajaca iz 52 zemlje.

Ovo je posle juna i jula 1999. godine, bio drugi veliki progon Srba sa Kosova i Metohije pred očima čitavog sveta i pored do zuba naoružanih vojnika Kfora i UNMIK policije.

Neistinito izveštavanje!

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane, a najtragičnije je to što su pojedina mesta od tada ostala bez Srba a ni pet odsto, tadašnjih proteranih, nije se vratilo u svoja mesta!

Sve je počelo senzacionalističkim, tendecioznim i neistinitim izveštavanjem albanskih, prvo elektronskih a onda i štampanih medija , što je kasnije OEBS osudio, o utapanju dva albanska dečaka, 16. marta, u reci Ibar kod sela Čabra u opštini Zubin Potok na severozapadu Kosova i Metohije. A bila je apsolutna laž Albanaca!

Bez ikakvih činjenica i argumenata za to prištinski mediji su proglasili Srbe kao krivce? Senzacionalističko i lažno izveštavanje albanskih medija da su Srbi psima naterali albanske dečake da skoče u Ibar i utope se , navelo je Albance da orkestrirano u svim delovima Kosova i Metohije fizički nasrnu na Srbe, srpku imovinu i srpske crkve i manastire ali i na Kfor i druge međunarodne predstavnike.

Eskalacija, kako je ubrzo dokazano od međunarodnih predstavnika, planski pripremanog i motivisanog nasilja, prvo je počela u Kosovskoj Mitrovici, a onda u Čaglavici kod Prištine, Prizrenu, Peći , Đakovici, Obiliću, Podujevu, Gnjilanu, Svinjaru i skoro svim mestima južno od Ibra gde su živeli Srbi.

Masovno nasilje

Kfor i UNMIK su imali “pripremljen“ odgovor da su bili zatečeni ovako masovnim i brutalnim nasiljem Albanaca na Srbima i da je to bio razlog njihovog neadekvatnog i neblagovremenog reagovanja !?

Da Vas podsetimo:  U KORIST SVOJE ŠTETE

UNMIK policija i Kfor su kasnije objavili da je u tom albanskom nasilju 17. 18. i 19. marta na Srbima učestvovalo 60.000 Albanaca.

Utvrđeno je, da je tada, iz šest gradova i devet sela proterano 4.012 Srba. Iz Obilića je proterano više od 550 Srba, Prištine više od 100, Prizrena 60, Gnjilana 300, Kosova Polja 200, iz Ćakovice su proterane i četiri starice Srpkinje… a sela Slatina kod Vučitrna i Svinjare kraj Kosovske Mitrovice sa više od 160 domaćinstava, su zatrta pred očima Kfora i UN policije jer su iz njih Srbi svi do jednog proterani !?

Helikopter kao spasioc!

Pet starica Srpkinja je evakuisano iz parohijskog doma crkve sveti Nikola u Đakovici, helikopterom francuskog Kfora evakuisane su i monahinje iz manastira Devič kod Srbice pred naletom više od 2.000 albanskih nasilnika. Nemački Kfor je spasao evakuisanjem oklopnim i borbenim transporterima bežeći uz reku Prizrensku Bistricu monahe iz Svetih Arhanđela koji je u potpunosti spaljen.

U povratničkom srpskim selu Belo Polje kraj Peći 40 – tak srpskih povratnika se tiskako u parohijskom domu jer je stotinu Albanaca jurišalo na njih a već podignute kuće su im zapalili. Kad su drugog dana nasilja, 18. marta, Albanci krenuli bukvalno da ih spale u parohijskom domu jedna Amerikanka iz sastava UN policije pucanjem iz pištolja, prvo u vazduh, upozorila ih da se ne približavaju prestravljenim Srbima u domu. No, taj hitac u vazdih nije zaustavio nasilnike već su krenili osionije prema domu. Amerikanka iz UN policije je onda pucala u predvodnika razurlane mase albanaca koji je pao smrtno pogođen! Tek tada su nasilnici stali a onda je italijanski Kfor oklopnim vozilima pod kišom kamenica evakuisao Srbe povratnike iz sela.

Pucnji Amerikanke!

Ne želeći da se stave u ulogu za koju su došli na Kosovo i Metohiju, Kfor i UNMIK policija su čak davali savete Srbima da napuštaju svoja mesta – jasno im stavljajući na znanje da ih neće štititi !? Goloruki srpski narod nije imao izbora već je pod pretnjom albanske razurlane mase morao da krene u bežaniju i nasilnu seobu ?

Da Vas podsetimo:  Sabornost u Srpskoj, sabornost oko Srpske

Posledice velikog martovskog progona Srba osećaju se i danas a ni pet odsto od ukupnog broja proteranih tada se nije vratio u svoja mesta. Tako, danas u Prištini ima još 40 Srba, Prizrenu 18, Đakovici troje, Peći 13, Klini 20, Obiliću 20…

Kfor i UNMIK su tada objavili da su za martovsko nasilje optužena 242 lica, uglavnom Albanaca, a 157 lica je optuženo pred sudijama za prekršaje. Dok je uhapšeno 350 Albanaca vinovnika martovskog etnički motivisanog nasilja nad Srbima ali je mali broj njih osućen i izveden pred lice pravde. Kao i brojno puta do sada organizatori su ostali van domašaja zakona!

Povređeni na svim stranama!

U martovsko etničkoma nasilju Albanaca nad Srbima bilo je više od 954 povređenih, među kojima je bilo više od 40 pripadnika Kfora, 65 pripadnima međunarodne UNMIK policije kao i 58 pripadnika kosovske policijske službe. Albanci su uništili 72 vozila UNMIK –a. Nastradalo je 11 Albanaca ( uglavnom od strane snajperista Kfora koji su pucali na one Albance koji su javno nosili i upotrebljavali vatreno oružje ) i deset Srba od strane Albanaca. Širom Kosova i Metohije uništeno je i oštećeno 935 srpskih, objekata među kojima 10 škola, pošta i domova zdravlja – prema zvaničnim podacima OEBS –a.

Ubijeni Srbi 17. marta 2004. godine

Zlatibor Trajković (1951) Kosovo Polje

Nenad Vesić (1950) Lipljan

Boban Perić , Gnjilane

Borivoje Spasojević (1941) Kosovska Mitrovica

Jana Tučev (1968) Kosovska Mitrovica

Dragan Nedeljković (55 godina) Prizren

Dobri Stolić (1954) Drajkovce kod Štrpca proterani iz Urosevca 1999.g.

Borko Stolić (1982.g.) ( sin Dobrija) Drajkovce

Dusanka Petković (71) Uroševac

Mirko Lopata, Kosovo Polje

Srušene i zapaljene srpske crkve i manastiri 17, 18 i 19 marta 2004. godine

1. Manastir Devič, Srbica, 1434. god

2. Manastir Svetih Arhanđela, Prizren, XIV vek

3. Saborna crkva Svetog Đorđa, Prizren, 1887.godine

4. Crkva Vavedenja, Belo Polje, Peć, XVI, XIX vek

5. Crkva Svetog Nikole, Priština, XIX vek

6. Crkva Uspenja Bogorodice, Đakovica, XVI, XIX vek

7. Crkva Svetog Kralja Uroša, Uroševac, 1933. god

8. Crkva Bogorodice Ljeviške, Prizren, 1306/1307. god

9. Crkva Svetog Nikole (Tutića), Prizren, 1331/1332. g.

10. Crkva Svetog Spasa, Prizren, 1330. god.

11. Crkva Vavedenja – Svete Nedelje (Markova), Prizren, XIV vek

Da Vas podsetimo:  Vojvoda iz Dečana

12. Crkva Svetog Đorđa (Runovića), Prizren, XVI vek

13. Crkva Svetog Save, Kosovska Mitrovica, 1896. g.

14. Crkva Svetog Andreja Prvozvanog, Podujevo, 1930.g.

15. Crkva Svetog Nikole, Kosovo Polje, 1940. god

16. Crkva Svetog arhanđela Mihajla, Štimlje, 1922. god

17. Crkva Svetog Pantelejmona, Prizren, XIV, XX vek

18. Crkva Svetih Vrača, Prizren, XIV, XIX vek

19. Crkva Svete Nedelje, Živinjane, XVI, XIX vek

20. Crkva Svete Nedelje, Brnjača, Orahovac, 1852. god

21. Crkva Svetog Lazara, Piskote, Đakovica, 1991/1994.g.

22. Crkva Svetog Ilije, Bistražin, Đakovica, XIV vek/1930. god

23. Crkva Svetog Jovana Preteče, Peć

24. Crkva Svetog Jovana Preteče, Pećka Banja, 1997. god

25. Crkva Svetog Ilije, Nekodim, Uroševac, 1975. god

26. Crkva Svetog Petra i Pavla, Talinovac, 1840. god

27. Crkva Rođenja Bogorodice, Softović, prva polovina XX veka

28. Crkva Svetog Pantelejmona, Donja Šipašnica, Kosovska Kamenica

29. Crkva Svete Katarine, Bresje, Kosovo Polje

30. Crkva Svetog Ilije, Vučitrn, 1834. god

31. Crkva Rođenja Bogorodice, Obilić, XX vek

32. Crkva Svetog Petra i Pavla, Istok, 1929. god

33. Crkva Svete Petke, Vitina

34. Zgrada Bogoslovije, Prizren, 1872. god

35. Zgrada Vladičanskog dvora, Prizren, XX vek

Izveštaj OEBS-a o ulozi medija u događajima marta 2004. godine

OEBS je zvanično osudio nasilje Albanaca nad Srbima i posebno tendenciozno i senzacionalističko izvešavanje kako pisanih tako i elektronskih albanskih medija.

U prvom OEBS – ovom izveštaju posle martovskih događaja OEBS u pisanom saopštenju navodi : Da nije bilo bezobzirnog i senzacionalističkog izveštavanja 16. i 17. marta događaji su mogli da dobiju drugi obrt, možda ne bi dostigli intenzitet i nivo vođene brutalnosti, ili se možda uopšte ne bi ni desili. Naročito vest data od strane medija na račun kobnog davljenja grupe dece 16. marta izgleda da nije podupruta ni jednim važećim novinarskim opravdanjem – ističe se u izveštaju.

Takođe bi trebalo primetiti da su mediji naročito elektronski pokazali neprihvatljiv nivo emocija, pristrasnosti i nemarnosti i pogrešno primenjene patriotske revnosti. Naročito tri glavna kosovska TV kanala zaslužuju najveću moguću kritiku za izveštavanje 16. marta uveče – precizira se u OEBS – ovom izveštaju.

Zoran Vlašković

1 KOMENTAR

  1. Prošlo je još više godina od genocida nad Srbima privremeno okupirane Republike Srpske Krajine i jel ko iz izdajničke vlasti barem koju reč kaže normalno da ne tako i za Kosovo. Nije tajna izdajnik Vučić radi javno na izdaji ali je narod slep i glup. Dragi moji lakoverni, naivni i preglupi Srbi koji još plačete za Jugoslavijom koja je bila grobnica srpskog naroda i kraj srpske države i državnosti. Hrvat Josip Broz uz pomoć lakovernih, naivnih, glupih i nepismenih srpskih generala najviše je uništio Srbiju i srpski narod. Pripremio je secesiju Kosova i Vojvodine dok Srbima u Hrvatskoj koji su Hrvatsku preveli iz ustaške gubitničke u partizansku antifašističku pobedničku ta prava nije dao a kukavički i glupi srpski generali su ga podržali. Baš zbog glupana i pete kolone u Srbiji mi Srbi i danas nemamo državu nego zemlju svih njenih građana. Dok Hrvati imaju državu Hrvata i ostalih koji su samo nacionalne manjine. Tito je svojim Hrvatima poklonio srpsku Baranju i srpski zapadni Srem s Vukovarom, Ilokom i okolnim selima. Link: https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/hrvatska-je-izvukla-najvecu-dobit-iz-jugoslavije-vladajuca-ideologija-drzi-se-mita-da-je-to-bila-negacija-hrvatskog-identiteta-a-istina-je-suprotna/7062612/ , Etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i dalje teče nesmetano. Pupovac je hrvatski igrač i briga ga za Srbe a Vučić se hvali kako će Hrvatima u Srbiji dati i puno više no šta traže??? Dok Srbi u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku žive bez struje, vode i puteva u zemlji Nikole Tesle koji je celom svetu podario struju ali ju Hrvati brane Srbima ali to Vučića ne brine kao ni bilo kog izdajnika ni hrvatskog lobistu u Srbiji. Hiljade su slučave starih i samih Srba o kojima ne brine ni Hrvatska mada se obavezala pri ulasku u eu kao jedan od uvijeta. A ne brine ni Srbija o svojoj manjini kao ni na Kosovu niti igde drugde. Zbog nebrige Srbije Srbi koji su se davno iselili iz Hrvatske i Krajine postaju Hrvati katolici po svetu sa srpskim prezimenima jer se njima niko ne bavi. Link: https://net.hr/danas/hrvatska/nastavak-tuzne-price-umjesto-da-je-smjeste-u-staracki-dom-baku-milku-su-smjestili-u-psihijatrijsku-bolnicu/ , Srbija koja još nije u eu a i pitanje kad će i dal će potpisuje ono šta Hrvatska koja već je u eu ne želi i ne mora. Ali sa petokolonašima i izdajnicima u vlasti sve je to normalno. Link: https://net.hr/danas/hrvatska/kontroverzni-biskup-kosic-ima-novi-hit-napisao-pismo-protiv-istanbulske-koje-zeli-da-njegovi-svecenici-procitaju-na-misi-u-nedjelju/ , Dok Hrvati ustaše malteretiraju ono malo Srba šta je ostalo u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u isto vreme kupuju srpska preduzeća i njive. Te izvoze svoje smeće kao i Slovenci sve što ne mogu u eu. Da bi malo obmanuli lakoverne Srbe ponekad izbace naslov kako će i srpski tajkni kupiti nešto u Hrvatskoj NDH ali ni nakon 25 godina od rata ništa. Pa nisu Hrvati Srbi oni štite svoje interese i državu Srbima ostaju samo laži. Link: https://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/srpski-kralj-mesa-kupuje-1500-hektara-zemlje-u-hrvatskoj/10581/ , Hrvati ti večiti ustaše ne žele ni u ludilu srpska preduzeća u Hrvatskoj i njih nema niti će ih biti. Link: https://www.blic.rs/vesti/ekonomija/oni-ne-zele-nase-firme-zasto-postoji-ogromna-nesrazmera-u-investicijama-izmedu-nas-i/2fmqwzx , U isto vreme njihova peta kolona drma Srbijom ima jaki lobi u vrhu Srbije koji iznutra razara i uništava Srbiju. Baš zato su Srbi jedini narod nastali raspadok Jugoslavije koji nema nacionalnu državu najviše smo uneli u Jugolaviju a Hrvati najviše izneli najveći dobitnici. Ko nam je kriv pa srpska nesloga naivnost, lakovernost, glupost i čisti idiotizam. Na svim važnim mestima u Srbiji su prikriveni Hrvati i njihove sluge Srbi plaćenici koji bi za novac i rođenu kevu prodali. Link: http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=302&cl=11 , Hrvatska i pored toga šta je već par godina u eu nije odobrila prodaju svojih njiva strancima i odoljeva svim pritiscima iz eu. Dok je Vučić brže bolje dao naše njive strancima i prije ulaska Srbije u eu pa koje je on poluge zadržao za pregovore kad je već sve dao a ništa dobio? Sve što od njega traže najniži svetski službenici on ispunjava a naprimer Kosovo ništa ali baš ništa i…Kosovo se normalno nagrađuje a Srbiju ucenjuje jer veliki su prepoznali ljigu puzavca koji sve ispunjava. Link: http://www.agronews.rs/stranci-da-korporacije-ne/ ,
    I na kraju najbitnije dok jedino židovi osuđuju Hrvatsku NDH i njihovo ustaštvo, eu, vatikan i ameri ih podržavaju, peta kolona u Srbiji i dalje brani istini o zločinima nad Srbima da ispliva na svetlo dana. Jasno je da je Hrvat Broz štitio svoje Hrvate ustaše ali nije jasno da Srbi ni dan danas ne smeju reći istinu o genocidu nad njima u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini. Ko to brani istinu ceo vrh Srbije radi za Hrvatsku i ustaše nema drugog logičkog objašnjenja. Dok sva hrvatska štampa bruji o srboćetnicima, bradonjama, koljaćima, republci smrdckoj, pa šumskoj kako zovu Republiku Srpsku niko u Srbiji da jasno kaže postoji Hrvatska i privremeno okupirana Republika Srpska Krajina. Koja će kad-tad kad dođu bolja vremena i kad izdajnici i petokolonaši ne budu na vlasti u Srbiji. Biti oslobođena i ponovo biti zemlja Srba Banjaca, Kordunaša, Ličana, Slavonaca, Baranjaca i Dalmatinaca. Pa kako tvrde Hrvati da su slobodu čekali 1.000 godina ni Srbi nikad ne smeju odustati od privremeno okupirane Republike Srpske Krajine. Proći će i ovi izdajnici na vlast a naša braća Rusi jačaju. Slavonija, Baranja, Dalmacija i ostali srpski krajevi se prazne Hrvati čekaju odmazdu Srbije kad-tad i znaju da je oteto prokleto. Nikad neće mirno spavati na srpskoj zemlji mada ih sad zvanični Beograd štiti jer su njihovi na vlasti i uništavaju Srbiju prema planu Hrvatske, EU, Vatikana i amera. Link: https://net.hr/danas/hrvatska/lovac-na-naciste-napao-kolindu-zasto-se-divite-ratnim-zlocincima-i-fasistima-poput-pavelica-kvaternika-i-sakica/ , Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima, komšijama, rođacima i gde god stignete.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime