Pohvale i kritike delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

0
744

301444761630Medijska scena u Srbiji je pluralistička, ali i dalje nedostaje transparentnost vlasništva medija, koncentisanih u rukama bogatih pojedinaca, što je, stalni problem, navodi se u izjavi predizborne misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je konstatovala da je predizborna kampanja u Srbiji uglavnom mirna i da svi učesnici mogu da je vode slobodno i bez ikakvih restrikcija, ali se ističe da je bilo izolovanih slučajeva nasilja nad predstavnicima opozicije.

U saopštenju izdatom posle višednevne posete Srbiji delegacija je osudila sve slučajeve nasilja, uključujući i izolovane, uz ocenu da to nedvosmisleno moraju da osude sve političke snage.

Delegacija PSSE smatra da „kultura“ prevremenih izbora ne predstavlja zakonski problem, ali upozorava da se može postaviti pitanje efikasnosti parlamenta, bez obzira koja politička snaga je na vlasti.

U saopštenju se zaključuje da zakonski okvir Srbije, ukoliko se primeni u dobroj veri, pruža sveobuhvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora u skladu sa obavezama preuzetim stupanjem u članstvo Saveta Evrope.

Navodi se da su članovi delegacije obavešteni da sve političke partije nisu dobile jednako vreme u etru na početku kampanje i da medijska pokrivenost ide na ruku isključivo vodećoj stranci.

Delegacija je obaveštena i o polarizaciji u društvu pre ovih izbora i rastu popularnosti ekstremnih mišljenja, što može izazvati dodatne tenzije.
Kako se navodi, Republička izborna komisija (RIK) radi na transparentan i efikasan način i politički učesnici imaju poverenja u njen nepristrasan i neutralan rad.

Konstatuje se i da je registracija kandidata inkluzivna i da nije bilo nikakvih primedbi na tačnost spiska birača.

Kada je reč o finansiranju izborne kampanje, Delegacija predizborne misije PSSE podseća da je u njenim rezolucijama i mišljenjima Venecijanske komisije isticana potreba za snažnijim zakonskim mehanizmima, koji bi povećali transparentnost finansiranja političkih partija i izbornih kampanja.
Na žalost, mnoge ključne preporuke nisu primenjene i delegacija se nada da će novoizabrani parlament prioritetno pristupiti rešavanju tih pitanja, dodaje se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  SĆF: Kurir se pridružio trendu podnošenja SLAPP tužbi, nastavljajući da pritiska i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija

Delegacija PSSE konstatovala je da zakonodavstvo u oblasti medija garantuje slobodu i jednak pristup svim političkim takmacima, pod uslovom da se primenjuje u potpunosti.

Ističe se da je medijska scena pluralistička, ali se naglašava da i dalje nedostaje transparentnost vlasništva medija, koncentisanih u rukama bogatih pojedinaca, što je, kako se navodi, stalni problem.

Delegacija žali što parlament nije bio u stanju da imenuje svih devet članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ima ključnu ulogu u obezbeđivanju nepristrasnog monitoringa izborne kampanje, medijske pokrivenosti i garantovanja jednakog besplatnog vremena u etru za sve političke partije.

Palamentarna skupština Saveta Evrope će poslati delegaciju od 22 člana koja će posmatrati prevremene izbore u Srbiji 24. aprila 2016.

FONET

PODELI
Prethodni tekstMišići ili vera
Sledeći tekstLevo ili desno?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime