Pojedini poslanici sa juga imali i više od 100 javljanja, neki i dalje na nuli

0
1224
Foto: YouTube Screenshot

Najaktivnija narodna poslanica sa juga Srbije u 2019. godini bila je Jelena Žarić Kovačević (SNS). Ona je prema podacima portala „Moj poslanik“ imala 155 javljanja. Na drugom mestu je radikal Nikola Savić sa 122 govora, a pored opozicionih poslanika koji bojkotuju parlament, nula govora imali su i naprednjaci Slaviša Bulatović iz Vranja i Radmilo Kostić iz Pirota.

Žarićeva je “titulu” najaktivinijeg parlamentarca sa juga Srbije, koju je ponela i u 2018. godini, zadržala i 2019. Kako sama kaže, kroz svaki predlog zakona je pokušavala da govori o jugu Srbije i Nišu, jer je iz ovog grada.

Dosta sam navodila primere koji se tiču celog juga Srbije, a najupečatljivije mi je to što sam uspela preko poslaničke grupe prijateljstva između Narodne Skupštine i Ujedinjenih Arapskih Emirata uspela da dobijem donacije za renoviranje 3 seoske škole. Radi se o Ostrovici, Popovcu i čekamo da se završi fasada na školi u Donjoj Studeni – kaže poslanica.

Uglavnom su, pojašnjava, problem bile fasade, unutrašnji radovi, prozori i vrata. U Popovcu je, kako kaže, napravljeno posebno odeljenje za predškolski uzrast.

Svoje govore u parlamentu redovno objavljuje na svojoj Fejsbuk strani, sa koje i poziva građane da joj se javljaju i razgovaraju o svojim sugestijama, pohvalama i problemima.

U govorima se neretko čuju politički obračuni sa opozicijom, pre svega iz Saveza za Srbiju. Koristeći vreme za raspravu, Žarićeva govori o Mariniki Tepić, Draganu Đilasu, a brojne govore završava pominjanjem Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

Ovo objašnjava činjenicom da opozicija bojkotuje parlament, ali da organizuje konferencije za medije u holu Skupštine, pa je, kako kaže, ovo jedini način da im se odgovori.

U parlamentu mora postojati parlamentarni dijalog, jer bez obzira na to što ćemo mi kao grupa SNS podržati predloge koji su došli od Vlade, poslanici opozicije, koji su sada rešli da bojkotuju, moraju da budu u parlamentu da bi, pre svega, zastupali građane koji su glasali za njih. Nisu u parlamentu i nisu u mogućnosti da daju i obrazlažu amandmane. Na navode iz hola Skupštine odgovaramo u parlamentu, u plenumu – kaže Žarić Kovačević.

Da Vas podsetimo:  DOKLE NEJEDINSTVA I NESLOGE BRAĆO SRBI?

Drugi na listi najaktivnijih poslanika sa juga je radikal Nikola Savić koji je u Narodnoj Skupštini tokom prošle godine govorio 122 puta, a na trećem mestu je Milija Miletić sa 90 javljanja.

Neka od Miletićevih javljanja su bila i najupečatljivija, jer je skoro svaku temu lokalizovao i usmeravao ka Svrljigu, mestu iz kojeg potiče.


Desetine hiljada dinara za ćutanje

Nijednom se u 2019. godini za reč nisu javili poslanici opozicionih partija koji bojkotuju izbore, dvojac iz Demokratske stranke Goran Ćirić i Dušan Milisavljević.

Neretko se iz vladajuće većine čuju kritike na račun bojkotaša da ne dolaze na sednice, ali primaju naknade iz parlamenta.

Pomenuti poslanici su Agenciji za borbu protiv korupcije prijavilii da od parlamenta mesečno primaju oko 25.000 dinara, a to je višestruko manje od poslanika SNS Slaviše Bulatovića i Radmila Kostića.

Oni ne bojkotuju parlament, ali se takođe nijednom nisu oglasili u 2019. godini. Ipak, prema podacima iz Agencije, oni primaju apanažu iz parlamenta i to Bulatović 67.000 dinara, a Kostić čak 96.000.

Svega po nekoliko javljanja imali su socijalisti Ivana Dinić (3), Novica Tončev (6), naprednjak Nenad MItrović (2), PUPS-ovac Milorad Hadži Stošić (6).

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime