Pokret za odbranu KiM: Nova kapitulacija Srbije na Kosmetu

1
135

Na novi talas terora naoružanih albanskih separatista srpske vlasti su najpre reagovale ohrabrenjem Srba na proteste na severu Kosova i Metohije, da bi posle nešto više od dve sedmice uspešnog otpora, shodno uvežbanoj manipulatorskoj praksi, narod iznova ostavile na cedilu. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je zajedničko saopštenje SAD i EU, objavljeno 28.12.2022, dokument s minimalnim stepenom obaveznosti, spremno dočekao kao alibi za političku akciju usmerenu protiv naroda koji su izašao na barikade.

 Izvor: Youtube/srbin.info

Srbi su, taman kao i 2011. godine, pre nego će im sadašnje vlasti zabraniti da se brane, bili spremni da istraju i na predsednikovo ucenjivačko pitanje šta bi oni uradili, imali su odgovor. Dovoljno je bilo da vojne i policijske snage zadrži uz administrativni prelaz i narodu pruži nedvosmislenu moralnu podršku. Samo tako je mogao iznuditi ispunjenje zahteva Srba, i to ne samo onih na severu pokrajine.

Da podsetimo, ishod novog „uspeha” Aleksandra Vučića je sledeći: Dejan Pantić, jedan od uhapšenih prelazi, u kućni pritvor, iz kojega u bilo kojem trenutku može biti vraćen u pritvor, odnosno u zatvor – ako tako odluči „kosovsko pravosuđe”. O ostaloj dvojici uhapšenih, Miljanu Adžiću i Slađanu Trajkoviću više ni pomena nema, a kamoli o mnogim drugim Srbima, koji već robijaju na osnovu isfabrikovanih presuda. Nezakonito uspostavljene baze paravojnih snaga albanskih separatista ostaju na severu Kosova i Metohije. Ne pominje se čak ni ZSO, „smokvin list” za izdaju KiM, budući da se uopšteno-maglovita fraza „sve obaveze iz dijaloga moraju da se u potpunosti sprovedu bez odlaganja” s kraja pomenutog saopštenja može shvatiti samo kao prećutno dopuštenje „kosovskim vlastima” da nastave, sa SAD i EU odavno usaglašeno kršenje ugovornih obaveza.

Dosledni u svojoj politici „razgraničenja” Srbije sa Kosovom i Metohijom, Aleksandar Vučić i njegovi saradnici sve vreme govore samo o severu Kosova, ignorišući većinu srpskog naroda i naše najveće svetinje, koji se nalaze južno od Ibra. Najnovijom kapitulacijom, baš kao i Briselskim sporazumom, međutim, srpske vlasti iznova izručuju i sever KiM albanskim separatistima i njihovim NATO mentorima.

Da Vas podsetimo:  Zanemarene srpsko-češke veze

Naročito zabrinjava to što EU i SAD u svom saopštenju pozdravljaju „uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi kosovskih Srba za hapšenje ili krivični progon zbog mirnih protesta/barikada” (istakao Pokret). Dobro je poznato koliko vrede uveravanja „rukovodstva Kosova” – kao, uostalom, i SAD i EU. No ovim se uopšte ne isključuje da zbog drugih, dakako izmišljenih „krivičnih dela” neće biti nastavljen progon kosovskometohijskih Srba, pored ostaloga i po nedavno obelodanjenim spiskovima za hapšenje.

To je potvrđeno i ovim: „Istovremeno, vladavina prava (!) se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati” (istakao Pokret). Ukratko, saopštenjem EU i SAD, koje branioci Vučićevog „dela” u javnosti predstavljaju kao još jednu srpsku pobedu, daje se najotvorenija podrška prištinskim strukturama za nastavak zloupotrebe ilegalnog „kosovskog pravosuđa” za teror i progon Srba – s ciljem dovršetka etničkog čišćenja Kosova i Metohije.

Srbi na Kosovu i Metohiji obreli su se u logoru u kojem vlada ničim ograničen albanski teror. Jedan ključ od tog logora drži NATO, a drugi – Aleksandar Vučić. Posle ove kapitulacije, iseljavanje Srba sa KiM, koje je zahvaljujući namernoj pasivnosti Aleksandra Vučića i njegovih saradnika dobilo katastrofalne razmere, dodatno će se ubrzati. Državna politika na Kosovu i Metohiji mora se korenito i momentalno promeniti, dok još ima Srba u južnoj pokrajini!

Predsedništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, Beograd, 29. decembar 2022.

Prof. dr Mitra Reljić

Prof. dr Slobodan Samardžić

Prof. dr Miloš Ković

Prof. dr Časlav Koprivica

Prof. dr Dušan Proroković

standard.rs, Pokret za odbranu KiM

1 KOMENTAR

  1. Nemojte više kukati na Albance, Amerikance, NATO i E U…………… To su oni isti iz 1999 koji nas nisu ni porazili ni ponizili. Počnimo razmišljati i razgovarati o nama samima, a naročito o najgorima medju nama …Tek kada ti najgori, zauzmu mjesto koje im objektivno pripada, imati ćemo se čemu nadati !!!
    Budemo li čekali da nas netko treći spasi….nestati će mo potpuno !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime