Pokret Živim za Srbiju o radničkim pravima: Sretenjski ustav zabranio ropstvo, a Vučić ga uveo

0
80

Vesti o ropskom položaju vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici „Linglong“ u Zrenjaninu, šokirale su naše građane koji se informišu putem društvenih mreža, s obzirom na to da mejnstrim mediji uglavnom ćute na optužbe da se radi u nehumanim uslovima, bez struje, čiste vode, toaleta, normalne ishrane, i što je najgore, bez slobode, s obzirom na to da su im navodno oduzeti pasoši. Kako navode mediji, državljani Vijetnama u Srbiju su došli preko agencije iz svoje države, kojoj su platili više hiljada evra kako bi dobili posao.

Iako je Ministarstvo rada demantovalo ove tvrdnje, prikazani snimci ne govore im u prilog, a posebno je zapanjujuća činjenica da se naselje u kome radnici stanuju, tretira kao eksteritorijalno! S tim u vezi, Pokret Živim za Srbiju pita ko je to omogućio, i zašto se vlasnicima stranih fabrika dozvoljava da radnike tretiraju kao robove, i to ne samo strane, nego i naše državljane. Setimo se samo tekstova o srpskim radnicima u fabrici „Jura“, kojima je navodno bilo zabranjeno da idu u toalet, pa su morali da nose pelene za odrasle, ili o srpskom inženjeru koga je šutirao direktor Kinez u topionici u Boru, pa se zapitajmo: kako smo od slobodarskog postali ropski narod?

Kako smo dozvolili Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima iz Vlade Srbije da tretiraju radnike kao robove, iako je još u Sretenjskom ustavu 1835. godine pisalo da svaki rob koji stane na tlo Srbije, postaje slobodan čovek? Znamo li da je knjaz Miloš Obrenović dve godine kasnije ukazom zabranio kuluk (prinudni i besplatni rad seljaka)?

Ovakve uznemirujuće vesti samo dokazuju da je Srbija kolonija, čiji su upravnici spremni da dozvole stranim „investitorima“ da ne samo izrabljuju, već i terorišu radnike, koje pritom mizerno plaćaju, i to našim novcem („subvencijama“). Suvišno je govoriti da se pritom krše i zakoni Republike Srbije, ali i međunarodne konvencije.

Da Vas podsetimo:  Mame preduzetnice drugačije pred zakonom

S obzirom na to da se mali biznis temeljno uništava korona merama, krupni strani kapital sigurno će jačati, pa se lako može dogoditi da Srbija postane radni logor.

Vreme je da se tome suprotstavimo.

Info služba

Pokreta Živim za Srbiju

https://zivimzasrbiju.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime