Pokušaj političkog pritiska na Srbiju pretvorio se u ekonomski kolaps

2
970

Privremene prištinske institucije uvele su 21. novembra takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj naglašeni politički korak nije imao nikakvih ekonomskih razloga, ali je dozvolio Kosovu da proglasi svoju „ekonomsku nezavisnost“ od Srbije.

„Taksa ne samo da neće biti ukinuta, već će se konsolidovati kao stav Kosova, bez obzira na to ko je ministar, premijer, ili neko drugi. To se neće promeniti“, rekao je Haradinaj tokom sastanka sa visokom predstavnicom Evropske Unije Federikom Mogerini. On je takođe naglasio da će ova mera ujediniti građane Kosova. Ovaj razgovor, koji je održan 18. decembra, najtočnije pokazuje razlog za uvedene tarife.

Već je postalo očigledno da je potraga za istaknutim političkim izjavama dovela Prištinu isključivo do ekonomskih problema. Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci je naveo da je u decembru izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz centralne Srbije u ukupnoj vrednosti 250.509 evra i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrednosti 41.059 evra. U istom periodu prošle godine taj iznos je bio 40 miliona evra. Sada je samo 290 hiljade, što je 7 odsto od prošlogodišnjih podataka.

Roba iz Srbije i BiH nadomeštena je, uglavnom, uvozom robe iz Italije, Turske i Hrvatske, Grčke i Bugarske. To je dovelo do ozbiljnog porasta cena. Brašno, mleko, sirevi i drugi prehrambeni proizvodi prodaju se po cenama uvećanim za 35 do 45 odsto. Na primer, ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi u odnosu na ulja koja su dopremana iz centralne Srbije. Najveći rast cena zabeležen je u industriji mesa gde je kilogram govedine skočio na
1,85 evra po kilogramu zbog čega se suvo goveđe meso prodaje po cenama od 12 do 18 evra po kilogramu.

Da Vas podsetimo:  ORDEN NIKOLE TESLE ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA

Ovo poskupljenje uzrokovano je isključivo politikom rukovodstva privremenih institucija Prištine. Proizvodi iz Evrope sličnog kvaliteta mnogo su skuplji po cene koštanja, što je izazvalo određeni rast cena. Ova visoka cena koštanja nije toliko primetna u Evropi zbog njihovih plata i životnog standarda, dok se Kosovo ne može pohvaliti takvim pokazateljima. Porast cena će prvo pogoditi Albance, otežavajući ionako tešku situaciju. Ova situacija se može popraviti samo smanjenjem uvoznih carina na robu iz Srbije, što će smanjiti cenu hrane. Nijedna druga mera nije u stanju da promeni situaciju zbog već pomenute razlike u cenama koštanja. U suprotnom, Albanci će ostati bez novca, ali više neće zavisiti od Srbije.

Jasna Krivokapićeva

2 KOMENTARA

  1. Vreme je da vrli ministar Ljajic umesto da kuka, potrazi nova trzista. Srpska roba je kvalitetna, lako ce naci trziste ako se trazi sta ima da se kuka i tom kuknjavom hrani koplekse siptarima.
    Srbija ne moze da proizvede kliko moze narod jedne Rusije u jednom satu da potrosi, pa dragi ministri izvolite, put pod noge nadjite kupce za robu koju ste pre prodavali u juznoj pokrajini i mir.
    Srbi moraju mudro i strpljivo pregurati ove godine pred nama jer se svet menja a juzna pokrajina gubi odnosno, siptari gube.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime