Pokušaj spasavanja ilegalne „evro-regije“

0
1006

Pastor IštvanPredsednik Skupštine APV, predsednik njenog Odbora za ustavno-pravna pitanja, stvarni tvorac Radne grupe za izradu Statuta APV, i predsednik SVM se nije udostojio čak ni da pogleda Odluku Ustavnog suda RS o „Korhecovom Statutu“. Iako uvek nađe vremena da slavi neprijatelјe i okupatore naše Vojvodine, javno je izrazio prezir prema Ustavu kojim je autonomija Vojvodine ustanovlјena a u kojoj je stekao najvišu javnu funkciju!

Izjava predsednika Skupštine APV i predsednika SVM Ištvana Pastora o Odluci Ustavnog suda RS data Radio-televiziji Vojvodine, 24. januara 2014. godine:

“Što se tiče mog stava oko tog dokumenta: ja ne mogu da se izjasnim, jer ga nisam video. Što se tiče suštine pitanja – a to je kako čovek ocenjuje ustavno-pravnu poziciju Vojvodine danas – mogu da kažem da sa tom pozicijom nisam zadovolјan i da Odluka Ustavnog suda upravo potvrđuje osnovanost tog mog stava ili doživlјaja. Ja ću sigurno sa svoje strane u političkom diskursu izgovarati rečenice koje će ići u tom pravcu da se izmeni Ustava mora pristupiti ne samo zbog Vojvodine, nego zbog niza drugih stvari”[1].

Figyelem!

Podsećam da je Pastor predsednik Skupštine APV koja je u prethodnom mandatu (predsedavao Šandor Egereši iz SVM) donela protivustavni Statut, povodom kojeg je krajem prošle godine primila Odluku Ustavnog suda. Podsećam da je izjavu o ignorisanju Odluke Ustavnog suda dao pošto je već postao predsednik Odbora za ustavno-pravna pitanja Skupštine APV i dva dana po konstituisanju Radne grupe za izradu statuta.

Međutim, Pastor je pred RTV nakon izjave o nečitanju Odluke Ustavnog suda dao antologijske izjave o Ustavu, o Odluci Ustavnog suda Srbije, i DSS-u iz kojih se vidi da su mu solidarno krivi za sve njegove neuspehe uspostavlјanja besporetka ilegalne evrospke regije.

Predsednik Skupštine APV o Ustavu Srbije:

“Ustav je donet zbog preambule, što je bio poslednji, davlјenički pokušaj da se spreči jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, pri čemu je za to prošao voz još osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ta preambula je zapravo bila melem na nečistu savest[2]“.

Predsednik Skupštine APV o Odluci Ustavnog suda RS koju nije ni pogledao:

„Ta Odluka je potvrda centralističkog poimanja države i svedoči o doživlјaju države koji je bliži 19-om nego 21-om veku. Delovi obrazloženja Odluke Ustavnog suda delovali su mi kao ciničan gest[3]“.

Predsednik Skupštine APV o Demokratskoj stranci Srbije:

„To je pokušaj da se isprazni ono što je ostalo od autonomije, da se dezavuiše čitava priča, da se dokaže da smo mi maloumni i nedorasli, i da će sada ponovo neko da nam diktira šta treba da radimo[4]“.

Sve gore navedeno su izjave čoveka koji i dalјe bez stida i srama vrši funkciju predsednika najodgovornijeg demokratskog tela naše Vojvodine!

Ignorantio juris nocet

Predsednik Skupšptine APV, koji se nije udostojio ni da vidi Odluku Ustavnog suda o protivustavnom Korhecovom statutu, sad hoće da Vojvodina dobije Pastorov statut. NJemu odjednom ne valјa „ustavna pozicija Vojvodine“, a zaboravlјa da je za taj Ustav 2006. godine i sam, uz sve ostale poslanike SVM na čijem je čelu bio, glasao – ZA. Glasao i sa svojim koalicionim kolegama odmah zaboravio na obavezu iz Ustavnog zakona da do 2008. godine budu izrađeni neophodni zakoni: o nadležnostima, imovini i finansijama Pokrajine.

Starao se za svašta, samo ne za ono za šta je po Ustavu i Zakonima bio obavezan da se stara u vezi naše Vojvodine. Isti ovaj čovek je pre samo godinu i po dana izjavio: „Bilo bi nepravedno ukoliko bi se po automatizmu oduzelo pravo na vraćanje oduzete imovine osobama koje su pre tzv. okupacije imale prebivalište na teritoriji Srbije, a kasnije su izvršavale vojnu obavezu zakonom propisanu od strane vlasti koje su vršile suverenitet u tom periodu[5]”.

Ukratko, prvi čovek visokog demokratskog doma naše Vojvodine direktno se izjasnio da je Hitlerov, Hortijev i Pavelićev okupacioni režim bio suveren i zakonit, a odluku srpskog Ustavnog suda neće ni da pogleda. Predsednik Skupštine APV, uz svoje stranačke kolege, ne propušta priliku da glorifikuje krvave neprijatelјe naše Vojvodine kao što su Erne Kiš, Percel Mor i Janoš Damjanič kome je zalaganjem SVM čak podignut sramni spomenik u Adi. Ištvan Pastor je predsednik SVM, stranke čiji je lokalni funkcioner Albertu Vašu – osuđenom i nikad rehabilitovanom ratnom zločincu Hortijevog režima, zločincu nad Rumunima – otkrio spomenik u našoj Senti[6].

Iako je, dakle, nije ni pogledao, on je pravnu prirodu Odluke Ustavnog suda RS neistinito predstavlјao javnosti Vojvodine kao „presudu“ ili „nalog“, o čemu sam već pisao[7]. Međutim, brkanje pojmova proizilazi iz elementarnog nepoznavanja prava, a ne zbrke Ustavnog i Upravnog prava, kako to „izgleda“ Dimitriju Boarovu[8].

To sve već nije pitanje nedostojnosti obavlјanja funkcija koje zauzima Ištvan Pastor. Malo, suviše malo je reći da je to tek pitanje političke odgovornosti – to je pitanje zakonske odgovornosti.Ignorantio juris nocet.

Ali, kako je moguće da predvodnik mađarskog političkog bloka (mađarski politički karakter odlikuje strplјivost, marlјivost i racionalnost) za svega par godina napravi tako kardinalne, katastrofalne greške po sopstveni ugled i interes Mađara u Srbiji?

Osipanje ilegalne evropske regije u Vojvodini

Dve najmoćnije stranke u Vojovdini (DS i SNS) u medijima kao glavni problem isturaju pitanjepolitičkog legitimiteta pokrajinske vlasti, raspravlјajući o potrebi pokrajinskih izbora[9]. Zbog toga bitno pravno pitanje legaliteta (ilegalnostevropske regije) ostaje u medijskoj senci. Vlast koja je blizu faktičke moći kod nas olako zaboravlјa moć prava i malo ko se od političara seća u kakve probleme to vodi. A primera iz bliske prošlosti je bezbroj.

Opadanje političke podrške strankama koje su u Vojvodini uspostavile besporedak evropske regijeevidentno je, a lokalni izbori i stalno insistiranje SNS-a na njihovom legitimitetu su ipak sasvim potkopale vlast Pajtića i Pastora. Počasni predsednik SVM, Jožef Kasa nalazi se usred procesa zbog korupcije u vezi Agrobanke[10].

Miki Rakić se na Skupštini GO DS u Novom Sadu direktno sukobio sa Goranom Ješićem zbog pogrešne politike izrade Korhecovog statuta koja je, po svemu sudeći, političkom pogodbom pokrajinske frakcije DS bila sasvim prepuštena SVM-u[11]. Značajno je da se nakon sastanka GO DS u Novom Sadu DS faktički raspala, pošto su iz nje istupili i Boris Tadić i Miki Rakić, a zatim i veliki broj visokih i uglednih stranačkih funkcionera. Uticaj pokrajinske frakcije u ostatku DS je relativno porastao, ali su njen legitimitet, moć i značaj apsolutno u padu.

Da Vas podsetimo:  Vučić: Imena ministara iz SNS biće poznata u nedelju

I među vanstranačkim pristalicama besporetka evropske regije su se javile duboke sumnje u ispravnost ideoloških osnova politike te ilegalne tvorevine[12]. Iako se protivustavna VANU pismom očajnički obratila stranoj javnosti[13], nije umela čak ni da objavi to pismo na sopstvenom sajtu.

Uostalom, i mađarski akademik Janoš Vekaš je izjavio da je Vojvodina mogla da opstane samo u komunističkoj Jugoslaviji[14].

Međutim, najuočlјiviji znaci osipanja ilegalneevropske regije vidlјivi su u tzv. građanskom sektoru koji je podržavao. U ime Vojvođanskog kluba je Branislava Kostić utvrdila dijagnozu stanja: „Autonomija Vojvodine je pred gašenjem“[15]. Veoma je bitno to što je činjenicu gašenja autonomije Vojvodine pre svih utvrdio upravo glavni think tank tzv. autonomaške politike a ne strani faktor, domaći srpski nacionalisti, ili predstavnici nacionalnih manjina.

LJubitelјi evropske regije izgleda u javnosti teškom mukom samostalno materijalizuju sopstvene stavove, pa im u tome pomažu novinari NDNV i članovi Centra za regionalizam putem portala Autonomija.info. Na tribini Fondacije za otvoreno društvo, u prisustvu dvojice čelnih lјudi NDNV, izneta je duboka neverica u vojvođansku multikulturalnost koja je godinama promovisana kao temelјna vrednost građanskog društva u Vojvodini. „Novinski pisac Teofil Pančić ocenio je da se iza neprestane upotrebe pojma `multikulturalnost` zapravo krije isklјučivo multietničnost, veštačko konstruisanje razlika i zatvaranje u nacionalna geta[16].“ Zaboravili su kako je Angela Merkel sa pozicije Kancelara Nemačke još pre četiri godine zvanično izjavila: „Multikulturalnost je mrtva“. Ipak, političku letargiju izazvanu idejnim krahom tzv. građanskog društva u podršci ilegalnojevropskoj regiji, najbolјe je artikulisao uvek staloženi Laslo Vegel[17].

Uprkos svima jasnoj činjenici da Titanik ilegalneevropske regije tone, nije sazvana nova Vojvođanska konvencija. „Vojvođanski front[18]“ pradedova titoističkog autonomaštva, čini se, više nije u stanju ni da se sastane. Umesto njih, novinari NDNV sa Autonomija.info koordinisali su tugu zbog srpskog Ustava trojice članova ovog „fronta“[19].

U uslovima gubitka legitimiteta i razotkrivene nelegalnosti pokrajinskog poretka, u uslovima raspada njenih vladajućih stranaka i koalicija, i potpune nemogućnosti postizanja političkog konsenzusa[20] oko najbitnijih pitanja u Vojvodini, Ištvan Pastor je brzopleto isforsirao rad na statutu APV. Formirao je Radnu grupu koja bi trebala da pod njegovom upravom i kontrolom stručno izvrši njegovu zamisao[21].

Čim je Radna grupa formirana[22], nestrplјivi Pastor je najavio „usaglašavanje Statuta APV već do 10. marta“[23]. Međutim, i dalјe nije rešeno ono pitanje koje je condictio sine qua non. Naime, nije moguće doneti pravno valјan statut APV, koji je podzakonski akt, bez prethodnog donošenja zakona o nadležnostima APV kroz kojeg bi statut bio izveden. Volјa zakonodavca, kao materijalni (suštinski) pravni uslov, izostala je, i vlast APV pod upravom ilegalne evropske regije i dalјe opstruira rad na predlogu zakona o nadležnostima.Čak i da je svega nesvestan, Pastoru sva ova saznanja nije morala da da pravna struka. On je to mogao da sazna iz sopstvene političke prakse naopakog utemelјenja evropske regije, pošto se pred Ustavom Srbije nije održao ni Korhecov statut, a ni iz tog podzakonskog akta protivustavno izvedeni Zakon o nadležnostima. Za sve ovo nije čak bilo potrebno ni pogledati Odluku Ustavnog suda RS.

Pastor je o svemu mogao da se informiše i iz stavova SRS koja je veoma brižlјivo ukazala na probleme[24]. Dr Vladan Kutlešić (imenovan u Radnu grupu od strane SPS), pre svih je bio jasan u pogledu toga da je odluka o pisanju novog statuta odluka političara a ne pravnih stručnjaka[25].
Bilo je dovolјno i saznati stav Vojislava Koštunice[26] ili pročitati upućeno pismo Slobodana Samardžića u ime DSS-a kojim je osuđena nezakonitost postupka donošenja statuta APV bez prethodno donetog zakona o nadležnostima[27]. DSS je potom povukla svog predstavnika iz Radne grupe za izradu statuta APV[28], a pokrajinski odbor ove stranke je jasno označio dva glavna subjekta koji su odgovorni za situaciju oko Statuta APV – Demokratsku stranku i Ištvana Pastora[29]. Pastor se na jednoj tribini u Novom Sadu bunio što mu je Samardžićevo pismo poslato bez zaglavlјa.

Osipanje mađarskog političkog bloka u Srbiji

Tada je već i Mađarima bilo jasno da će Pastorovo brzelјanje odvesti njihovu pokrajinsku politiku u propast. Pastoru se najpre suprotstavio sam pisacKorhecovog statuta. Pravnik SVM koji je stručno sprovodio uspostavlјanje besporetka evropske regije u Vojvodini je izjavio: „Nesuglasice između predsedavajućeg Pastora i pojedinih članova Odbora za pitanja ustavnopravnog položaja APV i Radne grupe najviše su se ticale formulacije šta je u stvari zadatak tog tela.Član Radne grupe Tamaš Korhec rekao je da je, ukoliko Radna grupa treba da piše potpuno novi statut Vojvodine, rok do 10. marta `nemoguć`, a ukoliko treba da uradi izmene postojećeg Statuta – moguće ga je poštovati. Par nedelјa kasnije i sam Pastor je produžio rok izrade novog statuta do 6. juna[30], što znači da je Tamaš Korhec bio u pravu da je početni rok bio kratak. Član Odbora Pavle Budakov iz Socijalističke partije Srbije zauzeo se za izmene postojećeg Statuta u delu koji je osporen pred Ustavnim sudom, a da se nesporni deo Statuta ne menja.[31]“ Pri tom, treba znati da Tamaš Korhec u odnosu na Ištvana Pastora nije više tek bivši političar SVM, već je danas vanstranački predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji – dakle, u njenom legalnom srpskom poretku šireg značaja od jednog pokrajinskog funkcionera. Korhec je, konačno, na mađarskom jeziku i naknadno, pred RTV, priznao našoj Vojvodini sopstveno učešće u izradi Korhecovog statuta[32].

Da li se već na prvom sastanku Radne grupe saznalo da vlasti evropske regije nemaju političku volјu da najpre izrade predlog zakona o nadležnostima pa zatim statut, ne znamo. O tome nema vesti. Dr Slaviša Orlović, (profesor Ustavnog prava na PF NS, imenovan u Radnu grupu na predlog DSS i potom imenovan za njenog predsednika), pokušao je da smiri politički sukob[33]. Uzalud.

Da Vas podsetimo:  O izumiranju Srbije i abortusima

Tek pošto su ove nepovolјne prilike nastupile, Pastor je dao RTV-u skandaloznu izjavu da nije ni video Odluku Ustavnog suda o Korhecovom statutu[34]. Istog dana je Jobik, ultranacionalistička partija iz susedne evropske Mađarske, otvorio svoju kancelariju u Subotici[35] (njome upravlјa Ištvan Savai[36]) i javno zatražio nacionalnu autonomiju Mađara u Vojvodii[37]. Pastoru je na ovo narušavanje multietničke koncepcije ilegalneevropske regije ostalo samo da odbrusi Jobiku[38]. Aron Čonka iz domaće, već deceniju marginalizovane DZVM javno je izneo zahtev Pastorovom SVM-u o zajedničkom nastupu mađarskih stranaka[39]. U Mađarskom političkom bloku u Srbiji pojavile su se ozbilјne pukotine i SVM-u preti gublјenje reprezentativnosti političke volјe naših Mađara. Na kraju je i sam Pastor priznao da je savez kojeg predvodi samo jedna stranka[40].

Ipak, SVM je odlučio: na izbore izlazi sam[41]. Pastor je „samostalnu“ kampanju SVM počeo odlaskom po podršku kod Viktora Orbana[42], premijera susedne Mađarske koja po sopstvenom Ustavu nije republika ali ima predsednika. Susret sa austrijskim ambasadorom i mađarskim premijerom mađarskoj manjini u Srbiji može da izgleda kao dobar potez političkog marketinga. Međutim, mora se znati da je Orbanova politika u osnovi suprotstavlјena energetskim interesima evrobirokratije[43]. A taj interes je od početka politički razlog ustanovlјenja ilegalne evropske regije u Vojvodini[44].

Direktno nipodaštavanje srpskog Ustava je Ištvan Pastor izrazio nakon susreta sa ambasadorom Austrije[45] – zemlјe koju je sopstvena politika ometanja udalјila od Južnog toka i koja je morala da od Nemačke kupi učešće u propasti projekta Nabuko. Ovakva postavka na prvi pogled čudi, pošto nam je jasno da je matica srpskih Mađara Mađarska, a ne Austrija.

Da li su srpski Mađari pastorčad politike Ištvana Pastora?

Problem ličnog identiteta onog ko vrši visoku javnu funkciju u demokratskim uslovima može postati ozbilјan problem onih koje zastupa, čak iako su preci izmenili identitet da bi sačuvali glave pred terorom Brozovog režima pod vojnom upravom Ivana Rukavine.

Rastrzani između separatizma i vojvođanskog autonomaštva, legalnosti i nelegalnosti, trošeći energiju čas na „razvijanje“ autonomije APV, čas na bavlјenje manjinskim pravima, mađarski političari u Srbiji su duboko pitisnuli pitanje legalnog ostvarenja interesa Mađara u Srbiji. Da bi privukao veru mađarskih nacionalista u sebe, Pastorov SVM se upustio i u reviziju istorije Drugog svetskog rata i veličanje mađarskih neprijatelјa Vojvodine iz XIX veka. Na talasu ometanja Južnog toka, u službi evro-atlantskih (dakle posebnih a stranih) interesa, njegova SVM je za račun Pajtićeve frakcije DS izvela taktički rad na instalaciji ilegalne evropske regije u našu Vojvodinu.

Posledice su poznate. U Vojvodini je radi razvoja ilegalnog poretka zapostavlјeno sve drugo. Nastupila je ekonomska propast, socijalna katastrofa i opšte siromašenje Vojvodine, upropašćenje njene Razvojne banke i Razvojnog fonda, iako je (prema Pajtićevim rečima) APV privukla 87% sredstava iz pretpristupnih fondova. Što je najgore, popis stanovništva je pokazao da broj Mađara u Pokrajini pod vlašću Pastora i Pajtića nastavlјa stabilno da opada, iako realnost pokazuje da je drugačije moguće.

Privreda se može ponovo podići, siromašni se mogu obogatiti, finansijske ustanove se mogu obnoviti. Budućnost se može izgraditi. Samo se istorija ne može promeniti.

Pastor se sad upravo priprema da povede u političku ofanzivu protiv Ustava Srbije mađarsku manjinu u Vojvodini. Iz prestonice poslednjeg srpskog cara, hteo bi da svi Mađari Srbije brane njegovu nemoguću, ilegalnu evropsku regiju. Odluku Ustavnog suda Srbije Pastor ni pogledao nije. Dugo godina trošeći političke snage mađarske manjine u kreiranje ilegalne evropske regije u našoj Vojvodini, predsednik SVM bi da nastavi borbu za političko očuvanje ilegalnog poretka. Stoga u svojstvu predsednika Skupštine APV vrši pravnu radnju nečinjenja koju obavlјa nečitanjem Odluke Ustavnog suda R. Srbije.

Politička nekromantija nad ratnim zločincima Drugog svetskog rata i neprijatelјima naše Vojvodine iz XIX veka nikom nije dobra donela, pa neće ni Pastorovoj politici, ni onima koji je slede.
——————————————————————————-

[1] Bogaroški: Gde je Vojvodina danas i kako ona izgleda, RTV, 24. 1. 2014.
[2] Beta – Pastor – Ustav Srbije mora da se menja, RTV, 30. 1. 2014.
[3] Beta – Pastor – Ustav Srbije mora da se menja, RTV, 30. 1. 2014.
[4] Beta – Pastor – Ustav Srbije mora da se menja, RTV, 30. 1. 2014.
[5] Raković, G. – Pastor – Vratite imovinu okupatorima, Kurir, 6. 9. 2012.
[6] Kovačev, Dušan – Krokodilske suze oslobodilaca Šandora Kepira, FSJ, 5. 2. 2013.
[7] Kovačev, Dušan – „Evropska regija“ Priprema Vojvodini Pastorov statut, FSJ, 16. 1. 2014.
[8] Jovanović – Za Vojvodinu najvažnija promena Ustava, RTV, 7- 2- 2014.
[9] Kao primere značaja davanju ove teme u medijima videti: Klaić, Petar – Galić: Izbori, pa da rešavamo probleme od glave, Dnevnik, 19. 1. 2014; Galić: Najbolјe – pokrajinski izbori, pa onda statut, RTV, 19. 1. 2014; Vučević: Realni su i vanredni izbori u Vojvodini, Telegraf, 28. 1. 2014; Savanović, A – Raskol uvod u promenu pokrajinske vlasti, Dnevnik, 28. 1. 2014;Komnenović, Aleksandra – Vlast rasterala investitore, Politika, 9. 2. 2014;,Tanjug – Vučević: Pajtić potpuno izgubio legitimitet, Dnevnik, 30. 1. 2014; Tanjug – Gojković: Insistiramo da se raspišu izbori u Vojvodini, RTV, 10. 2. 2014, itd.
[10] Pripremno ročište za Agrobanku Subotica, RTV, 9. 1. 2013. (Video)
[11] Videti: GO DS Tadić: Sve sam vas držao ispod pazuha, Blic, 18. 1. 2014.
Miki Rakić, najbliži Tadićev čovek u nastojanju da smeni Đilasa poručio je članovima Glavnog odbora: „Ne može se sa Pastorom pisati novi statut, nego sa onim ko ima većinu u Skupštini.“ Na to je odgovorio Goran Ješić: „Statut će se pisati u Novom Sadu, a ne kao kada ste Ti i Boris Tadić odugovlačili dve godine i ponižavali Vojvodinu.“ (U vezi ovog videti stav Mikija Rakića o nužnosti borbe za pravnu državu: Tanjug – Miki Rakić: Tri prioriteta DS, Blic, 16. 1. 2014; Tanjug – Vojvođanski DS nije uz Rakića, B92, 17. 1. 2014.
[12] Pančić, Teofil – Bonton za početnike i pipanje za šlajpik, Vreme, 17. 1. 2014.
[13] VANU pisala domaćoj i međunarodnoj javnosti, Autonomija.info, 31. 1. 2014.
[14] Laketić, M – Vojvodina je mogla da opstane samo u Titovoj Jugoslaviji, Blic, 3. 2. 2014.
[15] Kostić, Branislava – Autonomija Vojvodine pred gašenjem, Autonomija.info, 30. 1. 2014.
[16] Tribina: Da li je Vojvodina postala zatvoreno društvo? Autonomija.info 7. 2. 2014.
[17] Laslo Vegel: „Problemi su zbilјa ogromni. Račune iz devedesetih godina moraćemo još dugo da plaćamo. Mnogi se još nadaju da postoji neko brzo rešenje, međutim, više je onih koji su izgubili sve nade i sad se jedino trude da izbave decu, da bar njih pošalјu nekud u inostranstvo. Nema atmosfere iščekivanja promene vlasti, nekakva rezignirana pomirenost sa sudbinom je osnovna karakteristika raspoloženja masa. (…) Letargična pomirenost pomalo obuzima i mene, počinjem da proklinjem svoju neodličnost, bunim se protiv svog sve snažnije izraženog osećanja nemoći. Susrećem poznanike, pokušavam doznati kako se oni osećaju. Danas posle podne razgovarao sam s jednim nezavisnim novinarem, s jednim muzeologom i s jednim informatičarem – ispostavilo se da i njih muče isti problemi. Nisam, dakle, jedini, ako je to neka uteha. Treba izdržati u ovoj izolovanosti, to je jedina šansa da vidim i više, i bolјe. I u ovoj situaciji mi se čini da nam nisu potrebni novi izbori, nego nove ideje. A njih niko ne pominje, o njima nema govora.“ Videti: Vegel, Laslo – Politički harem, Autonomija.info, 7. 2. 2014.
[18] Kovačev, Dušan – „Vojvođanski front“, 8. 10. 2012.
[19] Berisavlјević: Nazadna vlast pokazuje pravo lice prema Vojvodini, Autonomija.info, 3. 2. 2014.
[20] Smilјanić, N – Ne postoji konsenzus za rešavanje problema autonomije Vojvodine, Danas, 21. 1. 2014
[21] Videti: Aleksandar Savanović – Miroslav Španović: Statut uskladiti sa Ustavom što pre, Dnevnik, 13. 1. 2014; Pripreme za izmene Statuta Vojvodine, RTS, 15. 1. 2014; Tanjug – SNS spremna da sa DS razgovara o Statutu, RTV, 15. 1. 2014.; Emisija „Jedan na jedan“, Goran Ješić o izmeni Statuta APV, RTV, 15. 1. 2014; Bolјe pisati novi statut APV, B92,16. 1. 2014;Milivojević, D – Pajtić odlazi ili o(p)staje uz nagodbu, Denvnik, 17. 1. 2014; Usaglašavanje Statuta APV – struka iznad politike, RTV, 17. 1. 2014; DS: Statut usaglasiti u okviru radne grupe, RTV, 17. 1. 2014; Emisija „Politbiro“, Ištvan Pastor o izmeni Statuta APV, RTV, 17. 1. 2014; Svetlana Stanković – Kutlešić: Političari odlučuju da li pišemo novi statut, Dnevnik, 18. 1. 2014; Simić, J – NS: Velike rasprave o „malom Ustavu“, Večernje novosti, 19. 1. 2014.
[22] Laketić, M – Konstituisana Radna grupa za usklađivanje Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije, Blic, 22. 1. 2014.
[23] Pastor: Statut može da se usaglasi do 10. marta, RTV, 22. 1. 2014. (Video)
[24] Konferencija za medije poslaničke grupe SRS u Skupštini APV, SRS, 21. 1. 2014.
[25] Svetlana Stanković – Kutlešić: Političari odlučuju da li pišemo novi statut, Dnevnik, 18. 1. 2014.
[26] Koštunica za zakon o nadležnostima pre statuta Vojvodine, DSS, 24. 1. 2014.
[27] Pismo Slobodana Samardžića Ištvanu Pastoru, DSS, 30. 1. 2014.
[28] Samardžić, Slobodan – Nema izmene Statuta bez izmene zakona o nadležnostima, DSS, 31. 1. 2014.
[29] Jovanov, Milenko – DS i Pastor su odgovorni za situaciju oko Statuta, DSS, 1. 2. 2014.
[30] Tanjug – Pastor: Novi Statut do 6. Juna, Be 92, 11. 2. 2014.
[31] Klaić, P – Radna grupa piše Nacrt statuta Vojvodine do 10. marta, Dnevnik, 23. 1. 2014.
[32] Pastor: Statut može da se usaglasi do 10. marta, RTV, 22. 1. 2014. (Video)
[33] Istakao da je ta autonomija često bila “sredstvo političkog pritiska, spolјnog i unutrašnjeg, kao što je bila i plen kratkovečnog politikantskog namirivanja”. Autonomija Vojvodine, “jedna, u osnovi i po svojoj povesti svetla ideja – politička, delom i oružana borba za ravnopravnost prvenstveno Srba u Habzburškoj monarhiji, sada, začudo, u Republici Srbiji pocrnjena različitim uskogrudim interesima”, ocenio je profesor Orlović. Videti: Orlović: Za donošenje statuta Vojvodine uslov politički dogovor, RTV, 26. 1. 2014. i Knežević, Relјa – Orlović: Autnomija Vojvodine nije najteže pitanje Srbije, Dnevnik, 27. 1. 2014.
[34] Bogaroški: Gde je Vojvodina danas i kako ona izgleda, RTV, 24. 1. 2014.
[35] Jobik otvorio kancelariju u Subotici, RTV, 24. 1. 2014. O osnivanju Jobbik videti skup vesti na Naslovi.net: http://www.naslovi.net/tema/595195
[36] Videti zvaničnu biografiju Ištvana Savaija na sajtu Jobika. Ištvan Savai je stekao slavu u mađarskoj javnosti znatno pre nego što ga je zadesila sreća da postane prvi čovek Jobika u Subotici: Kirk Kapitány – Jobbikos nemzetpolitikus pénisznagyobbítóval, Kepviselofunky.blog.hu, 25. 3. 2010.
[37] Tanjug – Jobik za autonomiju Mađara u Vojvodini, RTV, 27. 1. 2014.
[38] Pastor poručio Jobiku da ne vršlјa po Vojvodini, Autonomija.info, 25. 1. 2014.
[39] DZVM za zajednički nastup mađarskih stranaka, 29. 1. 2014.
[40] SVM predala listu, očekuje pet mandata, RTV, 8. 2. 2014.
[41] SVM na izbore izlazi samostalno, RTV, 31. 1. 2014; Ištvan Pastor: SVM samostalno izlazi na parlamentarne izbore, Subotica, 31. 1. 2014.
[42] Beta – Pastor u Budimpešti sa Orbanom, RTV, 4. 2. 2013; Tanjug – Orban dao podršku SVM pred parlamentarne izbore u Srbiji, Dnevnik, 4. 2. 2014.
[43] Tanjug – Orban: EU da popravi odnose sa Rusijom, zbog gasa, RTV, 31. 1. 2014; Tanjug – Evropska komisija: Treba revidirati sporazume o Južnom toku, 30. 1. 2014.
[44] Iskenderov, Pjotr – Ruski gas i kruna Svetog Stefana, Politika, 19. 9. 2008. (dostupno naNSPM).
[45] Beta – Johanes Ajgner: Autonomija Vojvodine je prednost, a ne problem, NSPM, 29. 1. 2014.

Da Vas podsetimo:  Čedomorstvo – tabu tema i prokletstvo Srbije

Dušan Kovačev / Fond Slobodan Jovanović

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime