Pokušali da uzmu novac od bolesne dece

0
1186

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu sa Aleksandrom Vulinom pokušalo je da dva miliona evra dodeli sumnjivim organizacijama socijalne zaštite koje uglavnom ne ispunjavaju kriterijume konkursa.

VulinScrnSht

O kakvoj beskrupuloznosti se radi svedoči podatak da su u Vulinovom ministarstvu pokušali da uskrate novac od udruženja koja pomažu bolesnu decu, distrofičare, paraplegičare, slepe, ali i od udruženja koja pružaju personalnu asistenciju nepokretnima.

Tako nisu odobreni projekti za unapređenje prostora za mentalno nedovoljno razvijene u Srbiji, za pomoć deci koja su obolela od dečje i cerebralne paralize, za pomoć nepokretnima u nekoliko gradova Srbije.

Među onima kojima nije odobren projekat našao se i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom iz Čačka koji je tražio novac za personalne asistente za nepokretne osobe na teritoriji grada.

Od 122 organizacije koje su prošle konkurs, 61 je osnovana ove godine, a 31 mesec dana pre raspisivanja konkursa. Nekoliko udruženja registrovano su čak i nakon raspisivanja konkursa.

Na osnovu uvida u bazu Agencije za privredne registre (APR) došli smo do podataka da je “Centar civilnih inicijativa Raška” osnovan 12. oktobra 2014. godine, a “NVO Humana perspektiva Raška” 10. oktobra. Istog meseca osnovan je i “Omladinski pokret Vladimirci”. “Udruženje akcije Kraljevo” osnovano je 24. oktobra 2014. da bi konkurisalo za projekat samo tri dana nakon osnivanja. Mesec dana duži staž imaju “Centar za razvoj servisa PK”, “NVO Medina” iz Šapca i “NVO podrška VA” iz Valjeva. Interesantan je “slučaj” Nemanje i Slobodanke Stanišić iz Valjeva koji žive na istoj adresi, imaju otvorenu po jedo udruženje (pomenuta “NVO Podrška VA” i “NVO Građanska solidarnost”) i oba su dobila projekat. Da su projekti Vulinovog ministarstva dobar “porodični biznis” dokazuje i slučaj iz Lajkovca. Predrag Radojičić i Dejan Radojičić, takođe žive na istoj adresi, dobili su projekte na ime udruženja “NVO aktivizam” i “NVO podrška Lajkovac”.

Da Vas podsetimo:  Ekološka kriza u Srbiji- Suočavanje sa realnošću

Da je očigledno nameštenim učesnicima na konkursu nedostajalo i kreativnosti vidi se iz sledećeg primera: čak šest nevladinih organizacija pod istim imenom “Centar za radno angažovanje” niklo je u šest različitih gradova Srbije (Beograd, Zaječar, Kikinda, Ivanjica,  Knjaževac, Velika Plana) u roku od 5 dana u oktobru 2014.

Šest udruženja koja su dobila novac od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja imaju isti statut, isto definisane ciljeve i iste aktivnosti definisane ovim dokumentom. Da nije reč o slučajnosti govori činjenica da statuti svih ovih organizacija imaju i iste greške u kucanju. U članu 3. stav 6. sva udruženja su napravila istu grešku – umesto broja 6, greškom u kucanju, ponovljen je broj 5.

Većina analitičara i stranaka smatra da se iza ovoga krije ozbiljan kriminal i da bi nadležni trebalo da ispitaju slučaj do kraja, što je izgleda danas malo verovatno.

– Polovina organizacija koje su dobile novac su osnovane ove godine što je po konkursu bilo zabranjeno. Imamo po nekoliko organizacija sa istim imenima, pa do toga da su to organizacije koje su osnovane u septembru i oktobru sa namerom da dobiju novac na ovom konkursu, pa se i nekom površnom analizom može zaključiti da se ovde radi, usudio bih se da kažem, čak i o ozbiljnom kriminalu, kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

I kada je Ministarstvo na čijem je čelu Aleksandar Vulin uhvaćeno u pokušaju da proneveri sredstva namenjena onima koji se bave građanima sa socijalnim potrebama, napadnuta su udruženja socijalne zaštite, a sredstva ministar jednim potezom prebacuje za lečenje dece koja boluju od retkih bolesti, pokušavajući da pokaže svoju humanost.

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija upozorila je da se nepravilnosti ne mogu zataškati humanitarnom akcijom i podsetila ministra Vulina na Zakon o budžetskom sistemu koji predviđa da se može izvršiti preusmeravanje aproprijacije odobrene na ime određenog rashoda i izdatka u iznosu od pet procenata vrednosti aproprijacije.

Da Vas podsetimo:  Škola u Majdanpeku ponela ime po mladom genijalcu koji nas je prerano napustio

ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime