Pola miliona Hrvata antifašista ili Za laž uvek spremni

2
1123
Foto: printscreen (jutarnji.hr)

U narodno-oslobodilačkom pokretu Hrvatske bilo je ukupno 110.000 boraca, a Pavelićevih ustaša 330.000. Kako je Kolinda došla do „više od pola miliona Hrvata, boraca protiv fašizma“

Već je potpuno prirodno da se političari na raznim položajima ne obaziru mnogo na istinu kada im tako odgovara, ali je predsednica Republike Hrvatske prvog septembra ove godine u maštovitosti daleko nadmašila svoje kolege i koleginice. U Varšavi, prilikom obeležavanja 8 decenija od početka Drugog svetskog rata, ona je „mrtva hladna“, kao da navodi tekst iz Svetog pisma, izjavila da je Hrvatska, prema broju stanovnika, dala najviše boraca protiv fašizma, da je više od pola miliona Hrvata učestvovalo u toj borbi.

Njena laž nije iznenadila srpsku javnost, ali je izazvala veliko ogorčenje zbog toga što na nju niko na skupu u Varšavi nije reagovao. Što se, uostalom, nije ni moglo očekivati kad se vidi ko je bio pozvan da na njemu učestvuje, a ko namerno izostavljen.

Davne 1961. godine, dok sam služio vojni rok u planinskoj pešadiji, stigao sam u Tolmin, gde je bila komanda moje brigade. U kasarni je postojala posebna prostorija u kojoj su se čuvali predmeti značajni za istorijat brigade. Ona je, zapravo, osnovana početkom rata u Slavonija i nosila je naziv (ako se dobro sećam) „21. slavonska brigada“, a svoj borbeni put završila u Julijskoj Krajini 1945. godine, kada je i promenila naziv u planinsku.

Foto: FB stranica „Slavonija u Drugom svetskom ratu“

Od svega što je bilo u toj spomen-prostoriji, mene su najviše zainteresovali spiskovi boraca ove brigade. Listajući ih zapazio sam da su u prvim godinama rata skoro sva imena bila srpska (poneko i jevrejsko), a da su hrvatska počela da se pojavljuju u većem broju tek posle kapitulacije Italije septembra 1943, godine, kada se već jasno naziralo kako će se rat završiti.

Da Vas podsetimo:  POZNATE BEOGRADSKE NOVINE „ IZBRISALE“ DIJASPORU

Žao mi je što se tada nisam setio da zapišem neke brojke iz tih spiskova, ali se i bez moga doprinosa svakako dovoljno zna šta se događalo ne samo u Slavoniji, već i u ostalim delovima Nezavisne Države Hrvatske.

Ljudi uplašeni za svoje i živote svojih porodica – Srbi, Jevreji i poneki Hrvat antifašista – uzeli su oružje u ruke da bi se odbranili od krvoločnih „pavelićevaca“.

Prema zvaničnim podacima, u narodno-oslobodilačkom pokretu Hrvatske bilo je ukupno 110.000 boraca, a prema isto tako zvaničnim brojkama, Pavelićevih ustaša u vreme kada su bili najmoćniji – 330.000.

Na koji je način predsednica Republike Hrvatske došla do „više od pola miliona Hrvata, boraca protiv fašizma“, to bi samo ona mogla da objasni. Čak i da sabere sve vojnike ove dve neprijateljske vojske, opet ih ne bi bilo „više od pola miliona“. Pogotovo Hrvata antifašista.

Organizatori skupa u Varšavi morali bi da znaju koliko je sramna laž predsednice Kitarović, ali im ona, očigledno, ne smeta.

Što bi za nju mogao da predstavlja podstrek za nove domete. Zašto, recimo, ne bi na nekom drugom sličnom skupu kao što je bio ovaj prvoseptembarski u Varšavi, razvila tezu kako se Pavelić, tokom svoje četvorogodišnje vladavine, zapravo, borio protiv fašista, odnosno, predaka budućih „velikosrpskih agresora iz 1991. godine“.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: Stanje Stvari

2 KOMENTARA

 1. Према документима насталим у току рата (извештаји и бројном и националноим саставу партизана), а објављеним након рата у Зборнику докумената, том V, књига 30 национални састав дивизија насталих на тлу Хрватске је 1942. је био:

  Шеста личка дивизија – 96% Срба;
  Седма банијска дивизија – 92% Срба
  Осма кордунашка дивизија – 95% Срба
  Дванаеста славонска дивизија – 85% Срба

  Kolindica sve Srbe koji su ziveli na teritorijama u sastavu austrougarske a tito ih poklonio Hrvatskoj AVNOJ-skim granicama, racuna kao hrvate. Njoj je nemoguce da prizna da su Srbi cinili vecinu u Dalmaciji, Vojnoj krajini, Slavoniji, Baranji. Ona rec Srbija i Srb od svoje mrznje ne moze ni da izgovori pa joj je lakse da kaze Srbijanski, Srbijanci.
  Zato mi treba da uzvracamo hrvatijan, hrvatijani jer autohtoni hrvati su samo u Zagorju i Medjmurju, ostali su pokatoliceni, asimilirani Srbi i ostale nacije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime