Pola okruženja – Nemci i ostali su legalizovali marihuanu

1
65

„Nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koju pola okruženja – Nemci i ostali su legalizovali, što on takođe negira da je imao uopšte, ali nije ni važno čak i da je imao.“

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Predsednik Srbije o Predragu Koluviji, optuženom narko-bosu iz slučaja “Jovanjica”. (TV Pink, 2. 10. 2021. godine)

 

 

Ni tri meseca nije prošlo od poruke Aleksandra Vulina da će se hapsiti za jedan džoint i da marihuana neće biti legalizovana dok je on ministar policije i Aleksandar Vučić predsednik države, a dogodilo se upravo to. Mimo zakona, doduše.

Marihuana je legalizovana u medijima bliskim vlasti, ali i u porukama njenih predstavnika, nakon što je iz kućnog pritvora, sa nanogicom, svoju verziju o pozadini hapšenja ispričao Predrag Koluvija, prvoptuženi za proizvodnju 1,6 tona droge na poljoprivrednom dobru “Jovanjica”.

Za Koluvijinu medijsku odbranu bio je zadužen njegov branilac pred sudom, Vladimir Đukanović, koji je u ulozi novinara intervuisao svog klijenta. Još skandaloznije je što je Đukanović istovremeno nosilac još nekoliko važnih funkcija: poslanik Srpske napredne stranke, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, član Državnog veća tužilaca i član Vrhovnog saveta sudstva.

Elem, u intervjuu u kom je predstavljen kao verujući čovek koji je pomagao manastir Hilandar i iza koga stoje mnogi sveštenici, Koluvija je optužio pripadnike MUP-a za zaveru protiv državnog vrha, jer su mu navodno nudili slobodu ako za “Jovanjicu” optuži Andreja Vučića, brata predsednika države.

Predrag Koluvija i Vladimir Đukanović, Youtube/PrintScreen

Nakon Koluvijnog intervjua usledio je intervju Aleksandra Vučića za televiziju Pink, u kom je skoro 17 minuta posvetio tvrdnjama optuženog narko-bosa, nalazeći da su indikativne i ne bez osnova. Kršeći načelo nezavisnosti sudske vlasti predsednik države je, između ostalog, “presudio” i da su dve godine koje je Koluvija proveo u pritvoru previše za delo za koje se tereti, “jer on nije ubio nikoga”.

Da Vas podsetimo:  Vučićeve porođajne muke zbog VRLO izvesnog rata na Kosovu, spremte se spremte za molitvu predsedniku

“Nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već koliko sam razumeo, tonu marihuane koju pola okruženja – Nemci i ostali su legalizovali, što on takođe negira da je imao uopšte, ali nije ni važno čak i da je imao”, rekao je Vučić.

Kako je 1,6 tona droge postalo maltene ništa i na koje je zemlje predsednik mislio kada je ustvrdio da su Nemačka i “pola okruženja” legalizovali marihuanu, iz Predsedništva Srbije nam nisu odgovorili. Pretpostavili smo da je predsednik mislio na na Evropsku Uniju i zemlje Zapadnog Balkana, pa smo proverili kako stoje stvari sa legalizacijom te droge.

Ovogodišnji izveštaj o drogama Evropskog centra za praćenje droga i zavisnost od droga (EMCDDA) kaže da je kanabis najrasprostranjenija i najčešće konzumirana droga u EU. U istom dokumentu se navodi da su članice EU u 2019. godini prijavile 326.000 zaplena smole kanabisa, čija je količina iznosila 465 tona, i 313.000 zaplena biljnog kanabisa, čija je ukupna količina bila 148 tona. Ipak, na nivou EU ne postoji usklađeni zakon o njegovoj upotrebi, već je to pitanje regulisano posebno unutar svake države članice.

Najmanje 23 evropske zemlje dozvoljavaju neki oblik upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, iako se regulatorni okviri razlikuju. Budući da je sve više dokaza u korist njegovog terapeutskog potencijala, može se očekivati da će sve više zemalja u Evropi legalizovati neprerađeni biljni kanabis u medicinske svrhe.

Međutim, kada je reč o upotrebi kanabisa u rekreativne svrhe, stvari stoje drugačije. Iako su neke evropske države tolerantne prema upotrebi manje količine marihuane, niti jedna zemlja EU do sada nije legalizovala kanabis, kaže Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga. EMCDDA navodi da sve države članice držanje kanabisa za ličnu upotrebu tretiraju kao prekršaj, ali više od jedne trećine ne predviđa zatvor kao kaznu za lakše prekršaje (Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španija, Luksemburg, Belgija).

Da Vas podsetimo:  50 zaposlenih u RFZO tokom izbora ‘radili’ u kol centru SNS

https://www.istinomer.rs/

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime