Policajci pritvoreni jer su raskrinkali Vučićevu tajnu policiju

2
2928

Istina u pritvoru

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović napravili su u okviru MUP svoju ličnu policiju koja se bavi nedozvoljenim špijuniranjem i prikupljanjem podataka o njihovim političkim protivnicima. Policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović, uhapšeni povodom izjave da su tajno boravili u Potočarima, otkrili su deo nezakonitog rada i zloupotrebu policije kojima se bave premijer i njegov ministar. Pokret Dosta je bilo zahteva da Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka i Zaštitnik građana izvrše hitne vanredne kontrole rada MUP-a i utvrde da li Odeljenje za opservaciju i dokumentovanje, u kome su uhapšeni policajci bili zaposleni, radi po zakonu.

FoNet-MEGATREND-STEFANOVIÆ
Megatrend: Lažni doktorat Nebojše Stefanovića

U okviru kabineta ministra policije radi Odeljenje za opservaciju i dokumentovanje koje se bavi nezakonitim praćenjem političkih protivnika, novinara i ljudi koji se premijeru ili Nebojši iz Beograda učine bezbednosno interesantnim. Bez naloga suda, bez formalnih službenih naloga, po usmenom naređenju i uz pretnju da nikome ne smeju da kažu ko su, policajci se šalju na razne čudne ili rizične zadatke i podnose usmene raporte sekretarki UKP-a MUP-a, Dijani Hrkalović. ( ona u 30. godini života je trenutno i vršilac dužnosti načelnika uprave Kriminalističke policije MUP-a.) Ovo je samo deo nezakonitosti i zloupotrebe policije u političke i lične svrhe koji je otkriven povodom novogodišnjeg hapšenja i zadržavanja u pritvoru dvojice policajaca, aktivista Sindikata policije Sloga.

Iz saopštenja policijskog sindikata Sloga vidi se da je reč o dva policajca koji su unutar policije bezuspešno ukazivali na nezakonitosti u radu policije, a zatim to izneli u javnost. Uhapšeni su zbog izjave televiziji Al džazira da su po usmenom naređenju i bez službenog naloga boravili u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima 11. jula 2015. godine kad je tamo boravio i bio napadnut premijer Aleksandar Vučić. Oni su suprotno pravilima službe, bez oružja, sa pres legitimacijama poslati kao glineni golubovi i bez jasnog cilja šta treba da rade.

Da Vas podsetimo:  Bjelina tuča poslužila Vučiću kao predstava, snimak stigao za 2 minuta, srećom nije ovo slučaj naplatne rampe

Zahtevamo od Ombudsmana da, kroz postupak vanredne kontrole, utvrdi da li je tačno da su na isti nezakonit način srpski policajci slani i u Banjaluku, na miting i kontramiting 14. maja 2016. godine i ako je tačno da je tamo na tajnom zadatku boravilo čak 45 policajaca iz Srbije, da li je to urađeno po zvaničnim procedurama MUP-a.

Da li je istina da se prate opozicioni lideri i članovi njihovih porodica? Da li je istina da se policajcima izdaju neprofesionalna i budalasta naređenja poput toga da deset dana uhode babu na pijaci samo zato što je lajkovala sajt neke kineske sekte!

Ko i po kom osnovu izdaje usmena naređenja da policajci u civilu pod kontrolom kabineta ministra policije prate novinare, urednike i vlasnike medija? Zahtevamo da se utvrdi po kojim procedurama radi Odeljenje za opservaciju i dokumentovanje u okviru kabineta ministra policije i u koji svrhe se obrađuju neovlašćeno prikupljeni fono i video zapisi lica koja su predmet tajne opservacije.

Odeljenjem za opservaciju i dokumentovanje neformalno rukovodi Dijana Hrkalović koja je postavljena za sekretarku Uprave kriminalističke police bez ikakvog prethodnog iskustva u sistemu bezbednosti. Prema Zakonu o policiji Član 169, policijski službenici ne smeju biti članovi političkih stranaka, a Dijana Hrkalović je na visoku poziciju u MUP došla sa stranačke funkcije, kao aktivista u Gradskom odboru SNS Beograd i odbornica SNS u gradskoj skupštini.

Kao neformalni šef Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje ona ima pristup svim bezbednosnim informacijama o istragama koje su u toku i koje kasnije zloupotrebljavaju premijer i ministar policije.

Brojna javna svedočenja časnih policijskih službenika i sindikalnih aktivista ukazuju da je upravo Dijana Hrkalović bila akter brojnih nerasvetljenih afera u MUP-u, uključujući i aferu praćenje novinara bez odobrenja suda. Najoštrije protestujemo zbog hapšenja policajaca pod optužbom da su odali službenu tajnu, a u stvari su otkrili nezakonitosti u radu MUP-a, čime su suštinski izvršili spoljašnje uzbunjivanje javnosti.

Da Vas podsetimo:  TVIT (TWEET), NAJBRŽI NAČIN DA UPOZNATE BIA

Podsećamo da je tužilaštvo pod političkim pritiskom nedavno odbacilo krivičnu prijavu koju su podneli policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović protiv aktera nelegalnog praćenja novinara i uništavanja dokaza o tim radnjama. Pokret Dosta je bilo zahteva da se rad policije vrati u zakonske okvire i pod kontrolu nezavisnih organa i nadležnih odbora Narodne skupštine. Ovakva zloupotreba policije ugrožava bezbednost svih građana…

Da podsetimo, policajac Trbović je prvo proglašen tehnološkim viškom i premešten da radi u Policijskoj upravi Pančevo. Načelnik uprave Nikola Popovac, o kojem je magazin pisao kao o kleptomanu i ubici, za samo sedam dana sproveo je postupak protiv Trbovića i dao mu otkaz, zbog izjave. Skoro tri meseca kasnije tužilaštvo pokreće istragu i traži određivanje pritvora protiv Trbovića i Dumanovića, koji je odredio sudija Višeg suda u Beogradu Miloš Labudović, zvani Mudo od labuda, da ne ponove delo. Zašto su onda tri meseca bili na slobodi?

Kako saznaje Magazin Tabloid i rođeni brat Mladenov, Nebojša Trbović, koji je bio šef odseka u Službi unutrašnje kontrole, nakon što je odbio da potpiše lažnu krivičnu prijavu protiv žandarma iz Niša, zbog navodnog napada na Andreja Vučića, hitno je premešten na rad u vatrogasnu službu!

Pred Novu godinu, Vlada Srbije donela je Uredbu o osnivanju pomoćne policije, koja će činiti 15 odsto od broja aktivne policije! Prema ovom aktu pomoćna policija predstavlja oblik angažovanja lica koja nisu u radnom odnosu u MUP-u, radi obavljanja policijskih poslova. Dakle, Vlada je legalizovala svoju stranačku parapoliciju. Sada će je i zvanično naoružati, da se obračuna sa policijom u štrajku i građanima. Imaće i naknadu od 70 odsto plate policajaca! To će im biti džeparac, jer mogu biti u radnom odnosu kod drugog poslodavca, a većina i jeste.

Mersiha Hadžić

Da Vas podsetimo:  Javna nabavka na kojoj je traženo da inženjeri lepe plastične slagalice od 24 miliona

www.magazin-tabloid.com

2 KOMENTARA

  1. znači kolumbija sto posto.narode nemojte masovno izaći na izbore,neka sami biraju sebe.organizovali su se po dogovoru.vučić da dobije,a ovi kao da su protivnici,a svi će dobiti svoj deo.sve će biti kao i do sada.

    • @srbo piše:
      22. Februar 2017. u 07:41

      Ti Srbo agitujes za neizlazak na izbore? Ti zapravo zelis da SNS sa svojom koalicijom – Dacicem, Palmom, Draskovicem i Krkobabicem ostanu na vlasti. Naravno, ta koalicija ima razradjen sistem za izbore i to bi ti bilo po volji. Revolucije vise nema, pa neka guraju do potpunog unistenja i razaranja Srbije. Tomo je ranije bio grobar, pa ima iskustva u takvim stvarima. Ti si Srbo izgleda neki bot SNS-a, mozda i neku kintu, pored sendvica zaradis! Prilicno naivno i detinjasto!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime