Političke „čistke“ u SNS i „slučaj“ Radomir Nikolić!?

4
1784
Radomir Nikolić/ Foto: printskrin Youtube

Srpska napredna stranka će kako je preneto u medijima do kraja maja sprovesti veliku „čistku” u svojim redovima,odnosno izvršiće “analizu” rada problematičnih stranačkih odbora i struktura vlasti koje „škripe“.Ovo je suštinski najava sasvim realnih prevremenih izbora do kraja 2018 godine. Moguće je „provetravanje“ u vrhu SNS,vladi Srbije,lokalnim vlastima i javnim preduzećima.Ovo je najava promena u SNS i jačanja autoriteta predsednika stranke i države Aleksandra Vučića ,ali i najava mogućih prevremenih izbora. Promene u SNS najavio je nedavno „predsednik Izvršnog odbora naprednjaka Darko Glišić koji je vredan i praktičan operativac i odan i poslušan predsedniku SNS i Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Precizirao je da će funkcioneri za koje bude utvrđeno da ne rade dobro biti smenjeni sa funkcija ili isključeni iz stranke.“ Povlašćenih, kako je rekao, neće biti ni među ministrima i potpredsednicima stranke, ali će o njima raspravljati Predsedništvo SNS.“ Među funkcionerima koji će najverovatnije biti smenjeni su gradonačelnik Kragujevca je i sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Radomir Nikolić nekadašnji Predsednik stranačke vlade Predsednik Izvršnog odbora SNS Glišić kaže“. Predsedništvo Izvršnog odbor stranke sprovešće kontrolu. Posledice su predviđene statutom stranke. Za nedostojne – isključenje, za one koji nemaju rezultate smena” kazao je Glišić.

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić napominje da je poslednja tri meseca SNS imala izbore u 10 opština i gradova i kako kaže “ Sasvim dovoljno da kroz temeljnu analizu sagledamo koliki je doprinos svakoga od nas rezultatu koji smo postigli. On jeste dobar i potvrda je dobre politike koju vodimo, ali uljuljkivanja ne sme da bude. Mora da postoji temeljna analiza rada jer nisu svi podneli isti teret tokom kampanje. Sagledaćemo i učinak naših lokalnih funkcionera i u opštinama gde nisu bili izbori. Ukoliko građani nisu zadovoljni njihovim zalaganjem, ako nema rezultata, moraćemo tim pojedincima da se zahvalimo i napravimo promene. Očekujem da posao završimo do kraja maja”.Inače Skupština opštine Kragujevac ima 87 odbornika, a od toga 31 pripada Srpskoj naprednoj stranci. Druga po brojnosti je Zajedno za Šumadiju Veroljuba Stevanovića, koji ima 14 odbornika Mogući su “dilovi” SNS i Zajedno za Šumadiju.Nikolić se od stranačkih kolega tereti za više „dela“ lošeg činjenja i nečinjena koji dovodi u pitanje stabilnost vlasti SNS u Kragujevcu i u Srbiji, ali i širenja otpora građana prema lokalnim vlastima što bi bilo veoma štetno za vlast SNS i ugled Predsednika Srbije.Da podsetimo da je Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i sin predsednika Srbije Tomislava Nikolića stao na stranu Vučića, a ne svog oca prilikom izbora odnosno opredeljenja za kandidata za Predsednika Srbije kada je Vučić „izigrao“ Tomislava Nikolića politički pragamtski po savetu svog oca. Tada je Radomir Nikolić potvrdio da je glasao da kandidat te partije za predsednika Srbije bude Aleksandar Vučić.Radomr je kazao „ Dobro znam zašto sam tako glasao, kao što dobro znam i šta je stranačka disciplina, a svoje mišljenje o toj temi sam izneo na prethodnom sastanku Predsedništva“Realno je da Radomir Nikolić bude od strane vrha SNS i predsednika stranke opozvan, ali postoje i namere za moguće „istrage“ rada i poslovanja Radomira Nikolića kao gradonačelnika Kragujevca ukoliko se Nikolić „otrgne“ kontroli i disciplini partije i predsednika Vučića..

Da Vas podsetimo:  Dnevnik povratnika – univerzitetski rad

Ovo bi značilo političko eliminisanje Radomira Nikolića iz vlasti uz moguće „podmirenje“ na nekom plaćenom ali manje vidljivom poslu. Druga opcija je ukoliko Radomir Nikolić ne prihvati „ponudu koju ne može odbiti“ procesuiranje koje bi dovelo i do bivšeg Predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je nakon „prevare“ od strane Aleksandra Vućića dobio „nagradu“ formiranjem Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.Ovaj savet u kome deluje više ministara u sadašnjoj vladi , na neki način deluje kao „mini vlada“ ili kao „paralelna“ vlada

Tomislav Nikolić i „proruski“ politički blok u Srbiji?

Postoje indicije da Tomislav Nikolić za koga se kaže da je „ruski čovek“ planira u bliskoj budućnosti formira stranku ili bude u koaliciji tz „ruskog bloka odnosno „Istočne“ politike pošto je većina njegovih saradnika vidno odstranjena iz struktura moći SNS ali su skoncentrisani u Nacionalnom savetu..Postoje indicije da bi Tomislava Nikolića mogao uskoro da zameni kao Predsednika tog saveta dr Nenad Popović ministar u vladi koji aktivno radi na naučnom,ekonomskom planu sa Rusijom i Kinom, i da bi se ovo telo transformisalo ili bi se u ovom obliku ukinulo. Bivši Predsednik Srbije Tomislav Nikolić očigledno je vidno neutralisan u SNS i da je samo uticajni član koji nije znao ili nije hteo da koristi svoja ustavna ovlašćenja dok je bio Predsednik Srbije od 2012-2016 godine.Bivši Predsednik Srbije je svojevremeno kazao „Ljudi, pa je l’ predsednik stvarno ima ovolika ovlašćenja? Dok nisam Vučiću predao funkciju mislio sam da sam baš bio dobar predsednik. Pa ja tek sad vidim šta sam sve mogao da radim, a nisam. Tek sada shvatam da predsednik Srbije može da se bavi Kosovom. Ja sam imao onu platformu, ali kad sam je poslao tadašnjem predsedniku Vlade, on ju je samo stavio u neku fioku i o tome se više nije pričalo. Tada sam sebi rekao: “Tomislave, nije to tvoja nadležnost kao predsednika, ne mešaj se, ne kriši zakon i Ustav.” I tako sam se i ponašao „.Šta je istina manje je važno,ali je Vučić potisnuo Nikolića i „uhlebio“ njega i njegove saradnike u Nacionalni savet da bi iih držao pod kontrolom da nema opoziciju u svojim redovima.Politika u Srbiji je surova borba i među bliskim prijateljima, kumovima i partijskim drugovima. Mediji su pisali da se za rad ovog tela Tomislavu Nikoliću i njegovim kadrovima, mesečno izdvaja oko milion evra iz džepa srpskih poreskih obveznika, a javnosti se ne polažu računi čime se oni konkretno bavi, na šta troši toliki novac i koje koristi građani imaju od nje.Ovaj argument može biti „kec“ u rukavu Predsedniku Srbije u „transformaciji“ Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i smeni Nikolića i postavljanju dr Nenada Popovića pod uslovom da sadašnja vlada opstane u narednim mesecima.Ukoliko bude bilo izbora u Srbiji do kraja 2018 godine moguće je da Tomislav Nikolić formira svoje političko „jezgro“ u kome bi bio i sin Radoslav, i da se formira „proruski“ politički blok.Da li je ovo nagađanje, procena ili predviđanje, uskoro će se videti.

Da Vas podsetimo:  Dokle vlast planira da optužuje žene za demografske probleme?

Tomislav Kresović

vidovdan.org

4 KOMENTARA

 1. Гледам слику несрећног момка очигледно краће памети и двоумим се између два осећања, од којих је једно сажаљење. Ипак, оно изостаје. Тата му је био моћан, па је мало показивао мишиће, јер друго нема. На овим просторима то раде деца моћника, нпр. браћа Драге Машин, син Николе Пашића, једно време чак и Титов Жарко. Још су гори синови локалних дахија. Мисли се роје… Шта је скривио тај Крагујевац, који је дао Светозара Марковића, од кога потиче имбецилни појам самоуправе (типично ђаволски, јер сотона је врло самоуправан), па онда октобар 41, после је тај град дао Латинку која Србе мрзи бар исто колико и саму себе, па Мијалка Тодоровића, друга Плавог. Додуше, дао је Крагујевац и Видосава Стевановића, који је некад био добар писац, па онда Минимакса,каквог-таквог, и Љубу Тадића, глумца извесног формата. Несрећна смо ми земља. Између онога што јесмо, и онога што бисмо могли бити, налази се провалија. Никада нисмо имали критеријума, а у задњих 50 година ни стида.

 2. RTB BOR SVE ČISTIJI, SPASKOVSKI OSTAJE “ČIST”?

  Već desetak godina se menjaju teme u vezi bitisanja RTB Bor: formitanje jedinstvenog preduzeća, postavljanje profesionalnog menadžmenta, kao da je ovaj Spaskovskog amaterski, izbor strateškog partnera (koji treba da im da 350 miliona evra) i vlasnička transformacija RTB Bor, a već je transformisano iz društvenog u državnom. Formiranje jedinstveno preduzeće RTB Bor od RBB, RBM, TIR i Zajedničke službe RTB Bor je samo zamajavanje. Ono i sada funkcioniše kao jedinstveno, pod kapom Spaskovskog. On oblači, vedri, mulja i zamračuje RTB Bor-om, rukovodioci, Upravni odbori i sve funkcije su skoncentrisani u Spaskovskom, ko sme drugačije da misli od njega, taj “nestaje”. Od najavljenih promena neće biti ništa dok rukovodi Spaskovski, koji ušao u osmu deceniju svoga preteškog života, a on majstorski i čarobno se prikloni vladejačkoj stranci u bilo koje vreme danju-noći, zimi-leti, kao nenadmašni preletač i manipulator bez premca i obraza kao đon. Na ovo sve “vlasnik” Srbije ΛV nema nikakve primedbe, osim hvale svoga saradnika. U RTB Bor nema otpuštanja radnika, a niti opuštanja, kako svojevremeno reče aktuelni čelnik Spaskovski.

 3. OBJAVA ILI OBZNANA O SMENI SPASKOVSKOG ILI PROVETRAVANJE UMOVA?

  SNS će do kraja maja sprovesti veliku „čistku” u svojim redovima,odnosno izvršiće “analizu” rada problematičnih stranačkih odbora i struktura vlasti koje „škripe“. Nerešiva enigma, osim R. Nikolića, svakako je Spaskovski neprikosnoveni vladar RTB Borom i Borom. Najavljeno provetravanje (čišćenje redova) SNS, kako piše štampa odnosi se i na neprikosnovenom direktoru RTB Bor i šefa SNS u Boru. Gospodine Spaskovski vratio si Vučiću ono što te zadužio, to ti kažeš. Vučić kaže suprotno. Da je to tačno potvrđuje njegova namera da te se ratosilja, pročitao te dobro i izbio ti poltronske adute prema njemu. Kako to da se tek sada sazna da generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski. radi protiv SNS, a do sada vedrio i oblačio RTB Borom, Borom, parama, bakrom i zlatom . On je poznat preletač i to nije čudno. Čudno je da je on uvek radio za sebe pa za čelnika stranke (Milošević, Dinkić, Tadić i sada Vučić). Od tolikog rada za sebe i za čelnika stranke RTB Bor je pao na kolena i samo ga održavaju bajkolaži i hvalospevi. Sve dok cure iz njega pare, bakar i zlato niti RTB Bor će biti privatizovan, niti Sosa smenjen do kraja života.

  ΛV menja Spaskovskog, čelnika RTB Bor, zbog veoma solidno instrujirane laži o gradnji izmišljene nove topionice. Naime, ΛV tek sada je saznao, ko bajagi, da u Boru nije izgrađena nova topionica, već nova peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline. Ostali delovi konvertori, anodne peći, skladišta transporteri, trafostanice, putevi, kanalizacija i vodovodne mreže i putevi su iz ranijih faza gradnje. Jedino cena rekonstrukcije je na visini troškova gradnje zaista nove topionice.

  Spaskovski se toliko osilio da je napravio u RTB Bor kadrovsku i ekonomsku katastrofu, ΛV je otpisao dugove od devetsto miliona evra, duguje 80 mil. evra EPS-u za struju, državi za rudarsku rentu 40 mil. evra, Mitilineosu 40 ili 60 mil. evra i 300 mil evra za rekonstrukciju topionice, što je mnogo mnogo je. O muljavini u RTB Bor mnogo je rečeno, a onaj koji je trebao da čuje, nije. On je izjavio da borani više vole pse lutalice nego Spaskovskog, izletelo mu. A sada će ga menjati, jadnik??

  • RTB BOR SVE ČISTIJI, SPASKOVSKI OSTAJE “ČIST”?

   Već desetak godina se menjaju teme u vezi bitisanja RTB Bor: formitanje jedinstvenog preduzeća, postavljanje profesionalnog menadžmenta, kao da je ovaj Spaskovskog amaterski, izbor strateškog partnera (koji treba da im da 350 miliona evra) i vlasnička transformacija RTB Bor, a već je transformisano iz društvenog u državnom. Formiranje jedinstveno preduzeće RTB Bor od RBB, RBM, TIR i Zajedničke službe RTB Bor je samo zamajavanje. Ono i sada funkcioniše kao jedinstveno, pod kapom Spaskovskog. On oblači, vedri, mulja i zamračuje RTB Bor-om, rukovodioci, Upravni odbori i sve funkcije su skoncentrisani u Spaskovskom, ko sme drugačije da misli od njega, taj “nestaje”. Od najavljenih promena neće biti ništa dok rukovodi Spaskovski, koji ušao u osmu deceniju svoga preteškog života, a on majstorski i čarobno se prikloni vladejačkoj stranci u bilo koje vreme danju-noći, zimi-leti, kao nenadmašni preletač i manipulator bez premca i obraza kao đon. Na ovo sve “vlasnik” Srbije ΛV nema nikakve primedbe, osim hvale svoga saradnika. U RTB Bor nema otpuštanja radnika, a niti opuštanja, kako svojevremeno reče aktuelni čelnik Spaskovski

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime