Političke i obaveštajne igre

1
896

Ko je smestio Ramušu Haradinaju?

haradinaj http://www.dailyherald.com/storyimage/DA/20170113/news/301139936/AR/0/AR-301139936.jpg&updated=20170113070600&imageversion=HorizontalOne&exactH=373&exactW=535&exactfit=crop&noborderNekadašnji vođa OVK, šef moćnog narko katrela, bivši „premijer Kosova“ i lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, ostaje do daljeg u francuskom pritvoru. Srbija tereti Haradinaja za ratne zločine nad Srbima na Kosovu. Po mišljenu Ramuša Haradinaja, odluka francuskog suda je „sramotna i politička odluka“ i da čeka se 6. april da sud da mišljenje po zahtevu Srbije za njegovo izručenje. Haradinaj kaže: “Ja sam politički talac. To je politička odluka, a ovo što se događa je neprijatno.“

Šta se sve krije iza Ramuša Haradinaja?

Kosovo je pred velikim zadatkom da se formira sud za ratne zločine gde je Haradinaj među prvima kao osumnjičenima. Haški sud nije uspeo da pronađe relevantne dokaze za Ramuša Haradinaja pošto su svi ključni svedoci uklonjeni ili ubijeni, i to je delo albanske mafije, ali i tajnih službi koje su štitile ili i sada štite Haradinaja.

Ovde je reč i o obračunu mafijaških klanova Tači-Haradinaj koji drže veći deo Kosova i Makedonije trgovinom droge, oružja i trafikinga. Ramuš Haradinaj ima oko sebe svoju partijsku i mafijašku „paraformaciju“ od više hiljada pristalica spremnih na oblike nasilja i pod oružjem. “Predsednik Kosova“ Hašim Tači ne želi da vidi Ramuša Haradinaja kao svog konkurenta, jer na Kosovu ne mogu da budu dva „gospodara“. Iza Hašima Tačija stoje obaveštajni i lobistički krugovi iz SAD, a iza Haradinaja pojedini „krugovi“ BND, jer je Haradinaj tokom sukoba na Kosovu bio čovek BND i danas ima svoje mafijaške ekspoziture po Nemačkoj, Belgiji i Švajcarskoj.

Borba kartela Tači-Hardinaj za vlast

Hašim Tači zapravo stoji „u senci“ iza pritiska na Haradinaja, a vešto koristi zahtev Srbije za izručenje da bi se s jedne strane oslobodio Haradinaja, a sa druge strane ojačao svoju poziciju na Kosovu i dodatno vršio pritisak na Srbiju da povuče optužnicu protiv Haradinaja. Haradinaj je veliki protivnik Hašimu Tačiju i ovde se radi o obliku obračuna dva šefa kartela, komandanata OVK kao i poltičara na Kosovu. Protiv Hašima Tačija je danas nemačka tajna služba BND. Razlog je što je obaveštajac višeg ranga BND bio u nedozvoljenoj vezi sa „nameštenim“ Tačijeviim poverljivim čovekom koji je bio oficir za vezu u štabu Tačija. Preko ove „veze“ kompromitovana je služba BND; nemačka tajna služba to ne može Tačiju da oprosti, jer je došlo do skandala i smena u BND.

Da Vas podsetimo:  EU zabranjuje benzince i dizelaše od 2035. godine

Haradinaj je sa svojom partijom Alijansa za budućnost Kosova i Pokretom „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija, krenuo u političke obračune i proteste protiv Tačija i njegove partije na Kosovu. Hašim Tači s jedne strane „ucenjuje“ Haradinaja, a sa druge strane pritiska Srbiju i tu je velika igra raznih uticaja. Tačija podržava premijer Albanije Edi Rama kao i Ali Ahmeti iz DUI u Makedoniji. Haradinaj sada predstavlja političku „marionetu“ za Hašima Tačija, ali i realan izvor međusobnog sukoba klanova. Klanovi Haradinaja i Tačija drže poslove na Balkanu vredne oko 500 milona evra i tretiraju se kao najbogatiji Albanci na Balkanu. Srbija štiti svoje interese i potrebu da preko Haradinaja dođe i do Hašima Tačija, ali je jasno da ovde konce poltičke igre vodi albanska mafija ali i obaveštajni centri u SAD i Nemačkoj. Francsuka se „plaši“ mogućeg rizika da Haradinajev klan ne krene u šire akcije po Francuskoj, pa će biti zanimljivo sagledati konačnu odluku 6 aprila. Veliki svedok zločina i Tačija i Haradinaja nakon 1999. godine na Kosovu i mafijaških uticaja, ima Bernar Kušner, koji je bio među prvim administratorima UNMIK-a za Kosovo i tako bio upoznat i sa tzv. „žutom kućom“ vezanom za trgovinu organima sa Kosova, ali i načinom bogaćenja oba klana. Isti je slučaj i sa Mihailom Štajnerom, koji je kao administrator UNMIK-a znao sve poteze oba klana. Klanovi Tači i Haradinaj su potkupljivali funkcionere UNMIK-a i drže ih kao korumipirane.

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

1 KOMENTAR

  1. Мала ситница коју аутор изоставља је да Тачи не може у име Србије да изда потерницу, нити да тражи изручење. Дакле, у игри је неко ко о томе одлучује у Србији (нећемо рећи ко, само ћемо трипут намигнути). И коме овакав „доказ“ родољубивости власти директно користи у сасвим случајним председничким изборима. Тачи и Вучи, добри бриселски пријатељи…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime