Političko Birokratska Mafija (PBM) je UVEK nedodirljiva!

0
940

„U nastavku suzbijanja korupcije policija je u akciji „Skener“ uhapsila 46 osoba osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i mito.“

korupcija / www.vivalanka.comOdlično, rekoh u sebi slušajući današnje (18.03.2016.) vesti na Radio Beogradu 1, sigurno su uhapšeni carinici zbog šverca robe bez plaćanja carine i PDV-a, poreski inspektori koji nisu videli promet od više milijardi evra na crno, službenici NBS koji su pomagali perače da iznesu novac iz Srbije, inspektori rada koji nisu videli više stotina radnika na crno u firmi za obezbeđenje, veterinarski inspektori koji su dozvolili odmrznuto mesto sa isteklim rokom trajanju iz EU da prođe našu granicu ….

Razočarao sam se, opet su uhapšeni neki sitni službenici. I to zbog korupcije, kažu! Tačno, to je korupcija. Nabrojane tačke u prethodnom pasusu nisu korupcija, to je visoko organizovani kriminal koji pokrivaju kriminalizovani deo birokratije, pojedini političari, stranački pripadnici, a učestvuju i tajkuni. E, oni neće biti hapšeni. Veliki igrači se ne hapse. Slobodno možemo reći da u Srbiji postoji nedodirljiva  PBM (Političko Birokratska Mafija) koja se bavi PBK ekonomijom (Političko Birokratska Kriminalna ekonomija).

Upisivanje nepostojećeg staža

Jedna od uhapšenih je i bivša (možda će neko pomisliti da sadašnji to ne rade) službenica PIO fonda koja je upisivala nepostojeći staž. Vrlo popularna kriminalna radnja, najjači vid bogaćenja jednog broja PIO službenika, aktuelan prethodnih, verovatno i narednih 40 godina. Sličnih hapšenja u PIO fondu bilo je i ranije, pre samo dve godine uhapšena je bila višečlana grupa:

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala priveli su danas, 7. maja 2014, šest osoba zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) za 70 miliona dinara, prenosi RTS.

Oni se sumnjiče da su omogućili nezakonito ostvarivanje prava za starosnu penziju većem broju osoba u periodu od 2007. do 2014. godine, saopštio je Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Postoje osnovane sumnje da je jedan od privedenih, I. Đ, u tom periodu organizovao kriminalnu grupu koja je pronalazila osobe kojima je nedostajao određeni deo radnog staža za sticanje prava na starosnu penziju. Tim osobama je upisivan fiktivni radni staž u matičnu evidenciju PIO fonda, navodno ostvaren u preduzećima „Beogradski vodovod i kanalizacija“, „Vades“, „Elektrodistribucija Beograd“, „Zavod za transfuziju krvi“ i dr.

Utvrđeno je da te osobe nikada nisu bile zaposlene u tim preduzećima. Za novčani iznos od 300 do 700 evra po godini staža, oni su od osumnjičenih dobijali potvrde o potrebnom stažu. Organizator i članovi grupe na ovaj način su pribavili imovinsku korist od oko 125.000 evra, a budžet Republike Srbije oštećen je za oko 70 miliona dinara (oko 600.000 evra).”

A koliko takvih grupa ima još u PIO fondu, da li ćemo ikada utvrditi koliko su stotina hiljada nepostojećih godina do sada upisali? Procene su da od 1,7 miliona penzionera čak 150 hiljada ima sa lažnom invalidskom penzijom ili dokupljenom nekom godinom staža! I to nikoga ne zanima! U hapšenju pre dve godine opisan je samo jedan deo načina rada PIO službenika kriminalaca, upisivanje staža koje je tehnički bilo uvek odrađeno u M4 obrascima jakih državnih sistemima. Prateći tu metodu upisa nepostojećeg staža, vrlo je jednostavno otkriti hiljade, više desetina hiljada penzionera sa lažnim godinama staža: iz arhive se proveri (primer) 1980. g. u sistemu IMR iz Rakovice. Na originalnom spisku je bilo upisano 1250 radnika, proverom u bazi podataka (arhiva u ERC-u PIO fonda) pronalazimo 1425 radnika, više nego jasno da ima dopisanih 175 (lažnih) godina staža. Sledeći korak je da se utvrdi koji referent je upisao nepostojeće radnike. Istom metodom će se otkriti još nekoliko referenata prevaranata, oni će prijaviti sve ostale za koje znaju. Sledeći korak je provera imovine svim referentima koji su otkriveni u kriminalnim radnjama, to je bitan korak jer bi se utvrdilo koliko njih je nasledilo“ stanove od raznih strinki, tetki, ujki, po babine linije, Nigerijsko nasled stvo i ko zna šta još.

_____________________

Kao što vidite, sve načine prevara unutar PIO fonda je jednostavno otkriti, ali to niko ne želi. I da razjasnim koga sve ubrajam u „NIKO to ne želi“ – pripadnici grupe su: Vlada Srbije, Tužilaštvo, MUP, Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada (sve krem društvo).

NAPOMENA: 2016. je godina borbe protiv korupcije i sive ekonomije, zacrtala je Vlada Srbije.

U Beogradu, 18.03.2016.    

Dragan Radović                                      

Dragan Radović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime