Poljoprivredno zemljište: Novom uredbom do novih povlastica?

0
840

traktorUzurpacija zemljišta protivzakonito je legalizovana Zaključkom Vlade Srbije iz marta ove godine, dok iz Ministarstva poljoprivrede nisu odgovorili na pitanje da li će oni koji su iskoristili ovu mogućnost sada imati i pravo prvenstva na zakup zemljišta na 30 godina

Prema istraživanju Insajder.net-a, ovakvu mogućnost nagoveštavaju Zakon i nova Uredba Vlade o uslovima izdavanja zemljišta.

Poljoprivredno zemljište jedan je od najvažniji resursa države i građana. Međutim, Vlada se pojedinim odlukama praktično odrekla profita od davanja ove zemlje u zakup.

Vlada Srbije prvo je Zaključkom omogućila bespravno korišćenje državnog zemljišta u 2015. i 2016. godini , suprotno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Svi poljoprivrednici mogli su legalno da se prijave kao uzurpatori i da po ceni koju odredi lokalna samouprava, daleko nižoj od tržišne, obrađuju državnu zemlju.

Koliko je država na ovaj način izgubila jedno je od pitanja na koja mesecima ne možemo da dobijemo odgovor od Ministarstva poljoprivrede, ali je bivša resorna ministarka Snežana Bogosavljević ‘Bošković izjavila da je čak 70 odsto državnog zemljišta u sivoj zoni, što praktično znači da se koristi mimo Zakona.

Umesto da se problem reši u korist državnog budžeta, Vlada Srbije je u junu donela novu Uredbu o uslovima pod kojima će se zemljište izdavati na period od 30 godina, a u kojoj se navodi da će pravo prvenstva na dugoročni zakup imati oni koji su registrovani u Registru poljoprivrednog gazdinstva ili oni koji pokažu nameru da ulažu u sektor poljoprivrede.

Postavlja se pitanje da li to znači i da će uzurpatori, koji praktično „ legalno uzurpiraju“ državnu zemlju, takođe moći da učestvuju u trci za državnim zemljištem na dugoročni period. To bi značilo da će oni koji su praktično kršili Zakon jer im je Vlada to omogućila, moći da kao investitori dobiju u zakup zemljište na 30 godina.

Da li će se nova Uredba odnositi i na uzurpatore, jedno je od pitanja na koja juče nismo mogli da dobijemo odgovor u Ministarstvu poljoprivrede, na čije je čelo u avgustu imenovan Branislav Nedimović.

Da Vas podsetimo:  Hoćemo li sahraniti srpsko „crveno zlato“: Kad se malinarima najviše „isplati“ da im rod – propadne

Novinari Insajder.net-a već mesecima istražuju način dodeljivanja državnog zemljišta u Somboru.

Međutim, Ministarstvo poljoprivrede nikada nije dostavilo Zapisnik poljoprivredne inspekcije o načinu koriščenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u tom gradu, ni pored odluke Poverenika za informacije od javnog značaja da nam se taj podatak dostavi.

U tom dokumentu, prema našim saznanjima, stoji između ostalog i to koliko je hektara zemlje je uzurpirano i ko ga obrađuje.
Potvrđena presuda paorima

Apelacioni sud u Novom Sadu juče je potvrdio da su poljoprivrednici, koji su u martu bili privedeni zbog blokade njiva u Gakovu, u ponovnom postupku potvrdio je presudu i osudio ih na 30 dana zatvora.

Kako je preneo RTV, zatvorsku kaznu izdržavaće zbog „remećenja javnog reda“, a kako je odlučio novosadski Apelacioni sud, šestorica poljoprivrednika moraće da tamo provedu još 19 dana.

Kako je za RTV rekao jedan od osuđenih Vladimir Skrobonja, prema njegovom mišljenju, reč je o „osveti velikih uzurpatora koji žele da ih sklone sa državnih njiva i ponovo uzmu sve oranice“. Skrobonja je poručio da bi „novi ministar poljoprivrede trebalo da poseti Sombor i reši taj problem“.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime