Pomoć za Srbe u Goraždevcu

0
996

GorazdevacNakon poslednjeg napada 7. decembra na najveće metohijsko srpsko selo Goraždevac, pokrenuta je inicijativa za obezbeđivanje video nadzora uz glavne saobraćajnice na prilazima ovom selu. Zahtev i apele za postavljanje kamera su meštani iz više srpskih sela na jugu Kosova do sada upućivali na razne adrese, ali bez uspeha. Najkonkretniju akciju preduzeli su monasi Visokih Dečana u saradnji sa Delijama i humanitarnom organizacijom „Srbi za Srbe“ u kojoj traže pomoć i svih onih koji su u prilici i voljni da pomognu svojim prilozima.

„Zbog učestalih provokacija i oružanih noćnih napada na srpsko selo Goraždevac pored Peći, naši monasi su, u dogovoru sa predstavnicima sela, pokrenuli inicijativu za prikupljanje sredstava za postavljanje kvalitetnog sistema video nadzora na glavnim saobraćajnicama u Goraždevcu. Ideju su podržali navijači Zvezde – ‘Delije’ i Humanitarna organizacija ‘Srbi za Srbe’ i već su preko svojih prijatelja počeli da prikupljaju sredstva za ostvarenje projekta video nadzora,“ navode iz manastira na svojoj Fejsbuk stranici.

Iz manastira pozivaju sve one koji su u mogućnosti – da svojim prilozima pomognu čitavu akciju.

„Ovaj projekat je važan za bezbednost i opstanak jedine veće srpske zajednice na području Peći,“ naglasili su na kraju poziva.

Dinarski manastirski račun je 285-2295090000013-91 (sa napomenom za video nadzor) a sve druge potrebne informacije u vezi sa projektom video nadzora i načinom uplate na devizni račun mogu se dobiti kod monaha Isaije na imejl adresu: isaijadecani@gmail.com

Na najveće srpsko selo Goraždevac u Metohiji, pre nepunih mesec dana, pucano je tzv. pancirnim mecima – na kuću meštanina Saše Petrovića i na spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Goraždevcu, kao i deci stradaloj u terorističkom napadu u Bistrici avgusta 2003, a zapaljen je i auto drugog meštanina Srboljuba Kolašinca, da bi potom, selo ostalo i bez struje.

Da Vas podsetimo:  Milo Lompar: Komunizam je bio tolerantniji od levo-liberalne ideologije

U Goraždevcu se gotovo isti incident dogodio i 9. jula prošle godine, kada je pucano na parkirano vozilo beogradskih registarskih tablica. Iste večeri nepoznate osobe polile su benzinom i pokušale da zapale spomenik.

Goraždevac je u i prošlosti bio meta više teških napada i incidenata, od kojih je najteži bio 2003, kada je ubijeno dvoje srpske dece rafalom iz automatskog oružja, a četvoro ranjeno, dok su se na letnjem raspustu kupala u seoskoj reci Bistrici.

Srpski ministri u kosovskoj vladi tvrdili su, nakon što se dogodio poslednji napad u decembru, da su od početka prošle godine upravo „ukazivali na manjkavosti i probleme“ u vezi sa obezbeđivanjem sigurnosti u srpskim sredinama na KiM-u, uključujući i Goraždevac, te imali i konkretne zahteve – veći broj srpskih pripadnika Kosovske policije, postavljanje video nadzora, ali i da nijedan od tih zahteva, uprkos, kako su rekli, obećanjima, nije ispunjen.

Goraždevac je jedno od retkih sela Srba u Metohiji i pećkoj opštini koje je opstalo nakon ’99 godine. Po kazivanju meštana sa kojima je naša ekipa razgovarala nakon poslednjeg napada, u selu je od 230 kuća danas 70 prazno, iz kojih su se Goreždavčani odselili za centralnu Srbiju, a povratnici su mahom stara lica. Nekada veoma bogato selo, danas, od 1.380 hektara imanja, meštani takođe tvrde, obrađuje se samo 300, a poseban problem za njih predstavlja to što su Albanci uzurpirali livade i seku šume. U policijskoj stanici rade svega tri srpska policajca Kosovske policije.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime