Pomozi bože

0
1104

Povodom najbolje vesti sve kulminiralo u obnovljenoj zgradi Kinoteke. Bio Svečani prijem. Prvo gospodin Vučić Aleksandar, na dar, primio kopiju filma „Karađorđe“, a onda uvodno nastupili gudači. Voditeljka, u evropski plavom, bila TV Dušica. Pušten film „Srbija u evropskoj porodici“, u kome u svakom kadru bio Vučić, i rečeno da će BDP biti tri puta veći, a život pet godina duži…

Pglavlja
Vučić i Nikolić: poglavlja i slavlja

Onda nastupio Vučić gospodin, zahvalio se i onima koji nisu u filmu, i saopštio najnoviju vest, pre Nove godine biće otvorena 23 kilometra puta na Koridoru 10. Pa rek’o šta donose Poglavlja, godine koje dolaze biće bolja od bolje, imaćemo pravnu državu, jače institucije, razvoj ekonomije, i to što time pokazujemo kakvom tipu društva želimo da pripadamo. Lestvica je visoko, posao želimo da završimo. I podigao zdravicu, za narod, koji je razumeo viziju budućnosti, Evropa više nije san, već nešto što možemo da dohvatimo.

I Devenport čestitao istorijski trenutak. Rek’o da ima mnogo posla, u svim oblastima, da ćemo u tome imati EU podršku. TV Dušica završno poručila da počinje nova faza u istoriji naše zemlje. Bila himna, pev’o i Devenport. Ruski ambasador Čepurin nije pev’o, jer bio sprečen dođe. U završnoj sceni prenosa Prijema, Vučić gospodin, i dr ministar Policije, nageti jedan prema drugom, razmenjuju najnovije smernice. Obećavajuće!

Pre nego potpisano, lično Vučić gospodin javio najvažniju vest, uzastopce i preko nekoliko puta. Pre nego otiš’o u Brisel poručio: Za 14. decembar možemo mirno da kažemo da je važan, i možda najrevolucionarniji datum u novijoj srpskoj istoriji, jer je Evropa toga dana Srbiji prestala da bude san, sad stvarno možemo da krenemo u budućnost. I iz Brisel se javnuo: Čestitam građanima veliki dan, u periodu pred nama našu zemlju ćemo da uredimo po najvišim mogućim standardima, demokratskim standardima, sa snažnijim i jačim institucijama, a izborićemo se i protiv kriminala i korupcije kroz moderniji sistem pravosuđa. Ima ko protiv, daleko bilo. Još rek’o: Radićemo vredno, i mislim da danas uspevamo da vidimo ono što su generacije pre nas sanjale. Ima ko protiv, još dalje bilo.

Da Vas podsetimo:  Poslednji podaci: Plata za život u Srbiji 114.752 dinara

Među prvima čestitao gospodin Palma: Želim da čestitam Vladi i Premijeru na otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja sa EU, to je veliki dan za Srbiju. Ponosni smo što je koalicija SPS-PUPS-JS dala veliki doprinos ovom uspehu, nizom hrabrih i odgovornih odluka… Svi da potpišemo.

Jedina mana u sve što brzina otvaranja-zatvaranja poglavlja zavisi od nas. Tamo u Brisel, pitan, oli će Srbija moći u EU bez da prizna Kosovo, mister Han odgovorio da se na početku procesa, videće se u narednim godinama, za sada je bitno da obe zemlje prihvate da jedna drugu ne blokiraju…

Mesto: Beograd Datum: 15.12.2015 Dogadjaj: POLITIKA/EVROSERVIS - premijer Srbije Aleksandar Vuèiæ priredio je prijem za predstavnike diplomatskog kora i zvaniènike Republike Srbije povodom otvaranja prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom Licnosti: Bratislav Gašiæ, Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanoviæ
Ministri Gašić, Vulin i Stefanović na prijemu povodom otvaranja poglavlja. / Foto: Fonet

Za kraj jedan takoreći apendiks, na Prijemu u Kinoteci, među zvanice bio i gospodin Gašić, u svojstvu ministra vojnog. Koji Gašić, onaj za koga Vučić gospodin rek’o da neće bude ministar. Možna se čeka da se Ceca, u carskom Kruševcu, a za Novu godinu, otpeva Ministru vojnom. Ne ide da Srpska majka peva tamo nekom ražalovanom ministru. A to da će BDP bude tri puta veći, a život pet godina duži, uz pesmu ćemo i to opravimo.

Za sam kraj, a poradi svega, evo šta Vučić gospodin rek’o u decembru 2013: Imam samo jedno obećanje, da ćete već krajem 2014. videti i osetiti da možemo da živimo bolje, da smo napravili ozbiljne reforme, izdali lopove i kriminalce, i da ćemo braniti Srbiju uvek i na svakom mestu… Ali, to je bilo pre poglavlja, sa poglavljima će sve biti poglavito bolje.

Dragan Todorović

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime