Pomozite domaću proizvodnju

0
791

2014-06-10_051840O destruktivnoj prirodi kapitalizma je mnogo toga odavno poznato, ali je danas više nego očigledno da razvoj tzv. potrošačkog društva dovodi ne samo do iscrpljivanja prirodnih resursa, već i do biološkog propadanja naroda. Vazduh, voda i hrana su zatrovani. U namirnicama se svakodnevno povećavaju „dozvoljene“ količine aditiva. Upotreba genetski modifikovanih organizama (GMO) u proizvodnji hrane je u stalnom porastu. Zbirno dejstvo svih ovih faktora sve pogubnije utiče na zdravlje čoveka i njegove genetske osobenosti. Sve veći broj mladih pati od teških obolenja. Sve veći broj ljudi je sterilno.
Srbija već godinama uvozi paradajz iz Turske, pasulj iz Kirgistana, luk iz Kine, krompir iz Holandije, jabuke iz Poljske, lubenice iz Albanije. Iako veliki deo uveženog voća i povrća sadrži pesticide i nitrate u količinama koje su iznad maksimalno dozvoljenog nivoa, to ne predstavlja smetnju da se ono nađe na rafovima domaćih prodavnica, ali i na tezgama naših pijaca. Iz Albanije pravo na naše trpeze, i to švercerskim kanalima, stiže i piletina, ćuretina, kao i svinjsko i juneće meso. Pored više naših mlekara, u Srbiju se takođe uvozi i mleko i mlečni proizvodi. I dok srpskom seljaku trune i propada ono što je mukom proizveo, naša država uvozi prehrambene proizvode koji su možda jeftiniji, ali je njihov kvalitet daleko slabiji, a često i opasan po zdravlje.

Krajnje je neodgovorno očekivati da će se ovakva situacija razrešiti sama od sebe i da će nas neko drugi poštedeti otrova kojima nas uvoznici i krupni trgovci kljukaju. Svoje navike i način života moramo korigovati i sami se pobrinuti da ono čime hranimo sebe i svoju decu bude kvalitetno i zdravo. Pozivamo stoga sve odgovorne i zdravomisleće ljude da umesto kupovine u super i mega-marketima, ili kod nakupaca na pijacama, kupuju direktno od seljaka-proizvođača ili u manjim trgovinama koje se snabdevaju proizvodima domaćeg porekla. Time će na najkonkretniji način podržati srpsko selo i domaću proizvodnju i osigurati zdravu ishranu svoje porodice.

Da Vas podsetimo:  Gašić opet nije došao na suđenje KRIK-u, ovaj put – „iznenadno sprečen“

Dajte svoj doprinos širenju svesti kod naših ljudi. Štampajte i lepite u svom kraju naše nove nalepnice sa porukom: Kupuj domaće! Kupuj lokalno!

srb-akcija.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime