Ponavljanje izbora – guranje još 4 stranke u parlament?

0
1181
Foto: printscreen ( nspm.rs )

Parlamentarni i lokalni izbori ponavljaju se u sredu, 1. jula, a pravo glasa ima ukupno 202.924 birača. Najmanje ovoliko je potrebno za prve četiri liste ispod crte da preskoče cenzus: POKS 11.691 glas, Suverenisti: 21.468, Metla 23.698, SRS 29.358 – napisao je univerzitetski profesor Dušan Pavlović, aludirajući na to da navodno ponavljanje izbora nije ništa drugo nego farsa i pokušaj da se u parlament uguraju bar još četiri stranke, kako bi situacija ličila na iole demokratsku atmosferu.

Da li se to zaista čini zbog nepravilnosti ili se time krči put opozicionim strankama ka parlament kako bi se u režiji SNS-a napravio privid demokratije i višepartijskog sistema?

Mnogi analitičari su baš takvog mišljenja da ponavljanje izbora na 234 biračka mesta, gde će pravo glasa imati više od 200.000 birača, ne znači ništa drugo nego pokušaj prelaska cenzusa partija koja su blizu praga da uđu u parlament, ali na izborima 21. juna to nisu uspele.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Pavlović matematički je objasnio koliko je glasova potrebno POKS-u, Suverenistima, Metli i radikalima da bi prešli cenzus od tri odsto.

– Parlamentarni i lokalni izbori ponavljaju se u sredu, 1. jula, a pravo glasa ima ukupno 202.924 birača. Najmanje ovoliko je potrebno za prve četiri liste ispod crte da preskoče cenzus: POKS 11.691 glas, Suverenisti: 21.468, Metla 23.698, SRS 29.358 – napisao je Pavlović na Tviteru.

Da Vas podsetimo:  Školska godina košta mnogo više nego ranije – Druga strana medalje

To bi praktično značilo da imaju šansu da na ponovljenim izborima uđu u parlament, a da nije slučajno što se to dešava, s obzirom na to da mnogi evropski zvaničnici nisu zadovoljni održanim izborima u Srbiji i činjenicom da država u srcu Evrope ima klasičan jednopartijski sistem, koji u velikoj meri podseća na beloruski model.

Podsetimo, u parlamentu će se osim SNS-a i SPS-a naći lista SPAS Aleksandra Šapića.

Izvor: Direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime