Poništena odluka o doktoratu Siniše Malog

0
141

Upravni sud u Beogradu je poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansije Siniše Malog plagijat. Odluka je vraćena Odboru na ponovno odlučivanje.


Upravni sud je 14. juna doneo presudu po kojoj Odbor za profesionalnu etiku nije odlučivao u skladu sa aktima Univerziteta.

„Kod iznetog činjeničnog i pravnog stanja ove pravne stvari, Upravni sud nalazi da se osnovano tužbom ukazuje da su osporenim rešenjem povređena opšta akta Univerziteta u Beogradu na štetu tužioca (Siniše Malog prim. nov.)“, navodi se u presudi.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite. Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Zbog toga će, prema presudi, ovaj Odbor morati ponovo da odlučuje.

Odlazeća rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović potvrdila je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da je presuda stigla i do Univerziteta i uputila nas na saopštenje koje su objavili.

„O toj presudi obavešten je Prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu, koji okuplja dekane fakulteta, direktora instituta i predsednike veća grupacija Univerziteta, na današnjoj sednici održanoj radi pripreme redovne sednice Senata“, navodi se u saopštenju na sajtu Univerziteta.

Podsetimo, kako je CINS već pisao, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu je 21. novembra 2019. utvrdio neakademsko ponašanje pri izradi doktorske disertacije „jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.“

Na osnovu ove ocene je Senat Univerziteta u Beogradu, u decembru iste godine, jednoglasno poništio doktorat Siniše Malog pod nazivom  „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije –  teorijske koncepcije i ostvarni rezultati u Srbiji“, koji je 2013. branio na Fakultetu organizacionih nauka (FON).

Da Vas podsetimo:  „Državo da li treba da blokiramo pruge i puteve“- pita sindikat Fijata

Nakon toga, Mali se žalio na odluku Odbora za profesionalnu etiku pred Upravnim sudom koji je sada vratio postupak na ponovno odlučivanje.

IZVOR: Cins

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime