Ponižavanje Srbije

0
985

nisani-3Sramota u Bujanovcu koju jedna država sebi ne bi smela da dozvoli! Predsednik Albanije Bujar Nišani, koji je juče posetio opštine Bujanovac i Preševo, u dvorištu Osnovne škole „Muharem Kadriju“ u selu Veliki Trnovac, dočekan je u utorak popodne gromoglasnom pesmom sa razglasa čiji je refren i glavna poruka da je „Kosovo – Albanija“.

Predsednik Albanije, koga su u dvorištu škole dočekala deca na pesmu sa razglasa reagovao je tako što je od jednog od mladića uzeo keče, stavio ga sebi na glavu i tako se fotografisao. Pesmu – nije komentarisao, barem javno.

Tokom posete predsednika Albanije dvorištem osnovne škole dominirala je velika zastava Albanije, ispred škole bio je postavljen veliki pano sa plakatom na kome je pisao „Dobro došao predsedniče“, a sam ulaz u školu bio je ukrašen crvenim i crnim platnom, simobilama zastave Albanije.

Ranije tokom dana, u centru Bujanovca, u Ulici Karađorđa Petrovića, predsednik Albanije koji je juče u Bujanovcu i Preševu boravio na poziv predsednika te dve opštine Republike Srbije, dočekan je velikim bilbordima na kojima je je pisalo „Dobro došao predsedniče“.

Iako su neki mediji juče javili da je Nišani u Bujanovcu dočekan albanskom himnom, to se ipak nije desilo, nije izvedena albanska ali ni srpska himna. Trg Karađorđa Petrovića u Bujanovcu bio je preplavljen albanskim zastavicama sa dvoglavim orlom koje su pre dolaska predsednika podeljene okupljenima, a uz stotine albanskih, na trgu je bila i jedna jedina zastava Srbije, okačena visoko, na gornjoj terasi zgrade opštine, pored zastava Albanije i Evropske unije, pa se, skoro, nije ni videla. Zastave niti drugih obeležja Republike Srbije nije bilo ni u prostoriji u kojoj je predsednik Albanije kasnije razgovarao sa predstavnicima lokalnih vlasti opština Bujanovac i Preševo i sa liderima albanskih političkih partija.

Da Vas podsetimo:  Dodik kapitulirao

Nišani je ispred zgrade Opštine dočekan ovacijama, a okupljeni Albanci posebno su bili oduševljeni kada je predsednik Albanije, mimo protokola, pravo iz kola zakoračio među đake i meštane koji su mu mahali albanskim zastavama.

– Dobro došao predsedniče – pozdravljali su Albanci Nišanija, a u jednom trenutku trgom su se zaorili i povici:

– Kako je lepo biti Albanac!

nisani-9Uz skanidaranje, mahanje zastavicama, albanski predsednik zatim je pozdravio momke i devojke koji su bili postrojeni na ulazu u opštinu, obučeni u albansku nošnju, momci sa belim kapama na glavama.

Na konferenciji za novinare koja je usledila, Nišani je posebno pohvalio predsednike opština Bujanovac i Preševo zato što brinu o očuvanju albanskog nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

– Ova poseta je poseban događaj u mom životu. Zahvalan sam što sam danas ovde baš na ovaj dan, na dan albanskih učitelja. Albanija je zainteresovana za ostvarenje svih prava Albanaca u ovim opštinama, prava na obrazovanje, prava na isticanje nacionalnih simbola, prava na ekonomski razvoj – rekao je Nišani.

Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca bio je oštriji od predsednika Albanije.

– Ovo je najsiromašniji deo ovog dela Evrope a Vlada Srbije nije zainteresovana da ovde ulaže. Naša prava treba da ostvarimo zajedničkim zalaganjem vlada u Tirani i u Prištini – rekao je Musliju pohvalivši predsednika Albanije da posetom ovim opštinama samo ispunjava Ustav Albanije u kome piše da je Albanija dužna da brine o pravima Albanaca.

Iz Velikog Trnovca Nišani je produžio put Preševa gde su ga takođe dočekali Albanci sa stotinama albanskih zastava.

Zoran Šaponjić

www.iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime