Ništa ne obećavamo i to ispunjavamo

0
1507

alan-ford megasrbija.comSlogan ”Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo” iz Alan Forda, odlično opisuje rad Vlade Aleksandra Vučića. Nikakav dinamičan ekonomski rast se nije desio, već samo pad, obzirom na stanje u javnim finansijama, odnosno visok spoljni dug. Ako bi Srbija želela da u skorije vreme izbegne bankrot (iako smo tehnički već odavno u bankrotu), morala bi ostvariti eventualno privredni rast od 10%!

Vučićev režim očekuje manji privredni rast, zadužuju se i dalje, a istovremeno ne žele smanjiti troškove! Za samo godinu dana, ovaj režim, uspeo je da zaduži Srbiju za 1,130 milijardi evra!

Znači li to da državu svesno guraju u bankrot?

Ekonomska kretanja i izgledi Srbije u 2016. godini u velikoj meri će zavisiti od kretanja u međunarodnom ekonomskom okruženju, ali i od načina na koji će aktuelni režim nastaviti da uništava Srbiju.

Nijedna mera fiskalne politike nije dala adekvatne rezultate. Dodatno su pogoršani uslovi poslovnog i investicionog okruženja tokom 2015. godine. Fiskalna konsolidacija je obična obmana građana. Sve to ukazuje da će se i u 2016. godini sistematski uništavati Srbija.

Nikakve reforme i modernizacije ne mogu uspeti koje se na silu naturaju sopstvenom narodu. Vizije, pretočene u projekte, trebaju biti dobro razrađene i pravilno predočene građanima. Zaustaviti dalje uništavanje naše ekonomije značilo bi odupreti se globalizaciji kao novom obliku imperijalizma, a to znači odupreti se daljoj kolonijalizaciji Srbije. To podrazumeva promenu ekonomske politike i promenu spoljnopolitičke orijentacije, a za to je potrebna – volja i odlučnost političke nomenklature.

Postavlja se pitanje, da li je vladajuća ,,elita” voljna da to uradi, zatim da li je ta ,,elita” dovoljno hrabra i da li je sposobna da to sprovede? Procenjuje se da bi nakon provedenih ispitivanja najverovatnije dobili negativne odgovore na sva tri pitanja, a evo i zašto.

Da Vas podsetimo:  Kuda će nas odvesti srpske psovke?

Njihova volja je u ,,tuđim rukama”, hrabrosti imaju onoliko koliko imaju podrške od tih ,,ruka”, a sposobnosti i snage pod vazalskim šinjelom uvek su malene bile. Stoga, ovakve procene traže odgovor na pitanje, kako spasiti privredu, a i državu, od dalje propasti?

Neophodne su hitne i korenite promene u ekonomiji. Ako ne znaju kako se to radi, neka se raspitaju kod svojih kolega u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj…

Danijela Ružičić

danijelaruzicic.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime