Ponovo odloženo suđenje za paljenje kuće novinara

0
630
Dragoljub Simonović / Foto: YouTube Screenshot

Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića danas je ponovo odloženo jer se okrivljeni Igor Novaković nije pojavio zbog bolesti. Odbrana uverava da se ne radi o opstrukciji suđenja, iako je od četiri zakazana ročišta ovo drugo koje se otkazuje.

Kako je rekao Novakovićev advokat Goran Pejić, Novaković mu je jutros javio da je hospitalizovan na infektivnom odeljenju Kliničkog centra Srbije, a doneo je i medicinsku dokumentaciju kao dokaz.

„Neki rezultati su mu katastrofalni, doktori istražuju šta se događa“, naveo je Pejić.

Nakon što je sudija Slavko Žugić konstatovao da zbog njegovog odsustva nema uslova da se pretres održi, zamenik tužioca je tražio da se pretres u odnosu na Novakovića razdvoji, a da ostali danas počnu sa iznošenjem odbrane.

Tome su se jednoglasno usprotivili advokati odbrane, tvrdeći da su okrivljeni „činjenično povezani optužnicom” i da je veoma važno da svi budu tu.

Kako su naveli, svi su spremni da iznesu odbranu i svima bi značilo da se pretres održi, ali su uprkos tome insistirali da se to danas ne dogodi. Ipak, tvrde da nema ni govora ni o kakvoj opstrukciji.

Novinar Milan Jovanović, kome je decembra prošle godine zapaljena kuća, sa druge strane kaže da je ubeđen da je upravo reč o opstrukciji.

„I sledeći put neko opet neće doći, opet će neko biti bolestan, i ovo će ići u nedogled, dok god sudija ne prelomi i ne razdvoji postupak. Postupak bi trebalo da se razdvoji i da se svako zasebno izjasni o svojoj odbrani. Videćemo do kada će sudija da dozvoljava ovakvo ponašanje“, naveo je Jovanović.

Da Vas podsetimo:  Deo onih koji veruju u laži, propagandu i teorije zavere ipak je moguće naučiti da prepoznaju manipulacije

Suđenje će biti nastavljeno 12. decembra u 9 sati.

Slično današnjem bilo je i suđenje u julu kada se iz nepoznatih razloga nije pojavio četvrtookrivljeni Aleksandar Marinković, kao ni trojica advokata odbrane zbog godišnjih odmora, pa je ročište otkazano, a advokati kažnjeni sa po 80.000 dinara.

Suđenje je počelo u maju, dosad je pročitana optužnica, advokati su izneli uvodne reči, a o krivici su se izjasnili i okrivljeni. Trojica okrivljenih su priznala krivicu „delimično“, dok je Simonović u potpunosti negirao optužbe.

1.500 evra za paljenje kuće novinara

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru zbog sumnje da je naručio paljenje Jovanovićeve kuće, sa kojim je imao višegodišnji sukob i navodno hteo da ga zaplaši.

Prema dokumentima koje je prikupilo Raskrikavanje, Simonović je u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekog ko bi to uradio i obećao mu 1.500 evra nakon obavljenog posla.

U optužnici piše i da je Mihailović kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji mu je dugovao 350 evra.

Marinković je, kako je Raskrikavanje ranije otkrilo, 2012 .godine bio uhapšen sa 19 kesica marihuane u džepu zbog čega je osuđen na tri godine. Iz zatvora je izašao 2017. godine.

Novaković mu je ponudio da mu otpiše dug i da mu preko toga plati još 500 evra ukoliko zapali Jovanovićev automobil, što je za Marinkovića bila dobra pogodba.

Njega je blizu Jovanovićeve kuće tokom noći 12. decembra prošle godine dovezla prijateljica i pevačica iz Vrčina Bojana Šijački Cvetković. Marinković je potom otišao do garaže u kojoj je bio parkiran Jovanovićev mercedes, ciglom razbio staklo na ulaznim vratima garaže, ubacio Molotovljev koktel i pobegao kolima sa Šijački.

Da Vas podsetimo:  UNS osuđuje obračun Vladimira Đukanovića sa novinarima

Garaža je izgorela, a vatra je brzo počela da se širi na prizemlje i sprat kuće.

Nakon što ju je probudilo pucanje stakla i šištanje vatre, Jovanovićeva žena je sišla u prizemlje i zatekla supruga koji se već gušio od nagutanog dima. Uspeli su, na sreću, da pobegnu, dok je kuća nestala u plamenu. Šteta je procenjena na oko 50.000 evra.

Portal Žiginfo, za koji je radio Milan Jovanović, objavljivao je tokom godina seriju tekstova o korupciji u ovoj opštini, o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju, malverzacijama pri gasifikaciji i kriminalu. Kako je Jovanović izjavio za N1, prethodnih šest godina je dostavljao policiji i tužilaštvima dokaze o kršenju zakona u opštini, ali se sa tim ništa nije desilo.

Marija Vučić
Izvor: raskrikavanje.rs 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime