Ponovo otkazano suđenje Simonoviću: Igra živaca u procesu prepunom opstrukcija i otezanja

0
279
Dragoljub Simonović / Foto: YouTube Screenshot

Već 20 meseci je prošlo od početka suđenje optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, a optuženi i njihovi branioci ovaj proces odugovlače koliko god to mogu. Jovanovićeva advokatica Ana Matić Alimpijević kaže da se suđenje pretvorilo u igru živaca, u kojoj joj sve „liči na opstrukciju sudskog postupka i namerno otezanje“

Treći put u nizu zbog istog razloga, danas je ponovo otkazano suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku Opštine Grocka i funkcioneru vladajuće stranke, okrivljenom za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

Sva tri poslednja ročišta, odnosno šest, jer su svaki put zakazivana i otkazivana po dva vezana dana predviđena za suđenje, otkazana su zbog bolesti drugooptuženog Vladimira Mihailovića.

Mihailović je baš za danas i sutra zakazao preglede u Domu zdravlja Grocka, a njegov advokat je tek danas o tome obavestio sudiju i sve druge u postupku.

Matić Alimpijević: Liči na namerno otezanje

„Ovo je igra živaca“, prokomentarisala je Ana Matić Alimpijević, advokatica novinara Milana Jovanovića, i dodala da sve „liči na opstrukciju sudskog postupka i namerno otezanje“, čemu su okrivljeni i njihovi branioci često pribegavali otkako je suđenje počelo u aprilu 2019. godine.

Sledeća ročišta zakazana su za 15. i 16. decembar u 9 sati.

Tada će već biti više od dve godine otkako je 12. decembra podmetnuti požar progutao Jovanovićevu kuću, odnosno sve što je stekao u životu. Simonović je okrivljen da je, zbog kritičkih tekstova na lokalnom portalu Žig info, u kojima je razotkrivana korupcija u opštini, naručio da se novinaru zapali kuća.

Za to je, po optužnici, angažovao bivšeg policajca Vladimira Mihailovića, a ovaj nalog prosledio Igoru Novakoviću, koji je poznat po tome da se bavio iznudama, i Aleksandru Marinkoviću, koji je i bacio „Molotovljev koktel“.

Da Vas podsetimo:  Pančevo u vreme koronavirusa: Zvaničnih informacija ni za lek

Zasad je kažnjena jedino pevačica Bojana Cvetković Šijacki, koja je te kobne noći Marinkovića vozila do kuće Milana Jovanovića. Zahvaljujući nagodbi sa tužilaštvom i sporazumom o priznanju krivice, osuđena je na šestomesečni kućni pritvor i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Mada je, u situaciji pandemije kovida, teško nekoga optužiti da koristi bolest da bi izbegavao suđenje, oštećeni ukazuju na to da je više indicija da se upravo to događa u ovom postupku.

Novinari portala Žig info Milan Jovanović, Željko Matorčević i Zoran Lalić, koji se, kao i Vladimir Mihailović, leče u Domu zdravlja Grocka, tvrde da nije uobičajeno da se zakazuju pregledi obolelima od kovida. Milan Jovanović ističe da mu je čudno da se pregled zakaže baš na dan kada je zakazano ročište.

Da podsetimo, zbog bolesti drugooptuženog Mihailovića ročišta su prvi put otkazana pre gotovo mesec dana, 10. novembra. Sledeće ročište, 27. novembra, takođe je otkazano nakon što su svi osim Mihailovića došli, a njegov branilac je tek tada obavestio sud da je Mihailović proveo u bolnici 20 dana i da mu je određena petnaestodnevna izolacija.

Konačno, danas je dostavljena lekarska dokumentacija o tome da su zakazani pregledi u Domu zdravlja.

Jovanović: Da su ostali u pritvoru, sve bi bilo završeno

Zbog epidemije kovida prvi put je u ovom postupku odloženo ročište u julu, kada su tri advokata odbrane obavestila sud da su u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom novim koronavirusom. Današnje odlaganje je četvrto po redu zbog epidemije.

Na pitanje Cenzolovke kako se oseća povodom toga da se približava datum kad mu je pre dve godine zapaljena kuća, a da okrivljeni nisu kažnjeni, Milan Jovanović kaže:

Da Vas podsetimo:  Informacioni haos 2020: godina u kojoj smo izgubili poverenje

„Kako bi se osećao čovek koji je sve izgubio u životu. Gledam opstrukciju tokom celog ovog postupka u kome su okrivljeni i njihovi advokati sve radili da bi on trajao što duže. Korona im očigledno ide naruku. Da nisu krivi, da nisu uradili to delo, sami bi insistirali da se postupak okonča što pre i da dokažu svoju nevinost. Tokom celog sudskog postupka bavili su se samo proceduralnim stvarima i procenom štete. Da su ostali u pritvoru, do sada bi sudski postupak bio uveliko završen.“

Njegova advokatica Ana Matić Alimpijević kaže za Cenzolovku da do kraja postupka nije ostalo još mnogo toga da se uradi:

„Pošto je tužilaštvo unelo manje izmene u optužnicu i uskladilo je sa onim što je sigurno dokazano tokom postupka, trebalo bi svi da se izjasne na tu novu optužnicu. Takođe, očekuje se izvođenje dokaza koje je tražio advokat Igora Novakovića o okolnostima u Centralnom zatvoru. Nakon toga sledi čitanje spisa i zakazivanje završnih reči.“

*Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Tamara Spaić
Izvor: Cenzolovka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime