Popović se opet nije pojavio na suđenju, ovog puta zbog Putinove posete

0
761

Ministar Nenad Popović po šesti put se nije pojavio u sudnici da objasni kako su mu KRIK-ovi tekstovi naneli duševnu bol. Današnji izostanak advokati su opravdali posetom predsednika Rusije Vladimira Putina. Suđenje je odloženo, a sudija Aleksandra Leković upozorila je Popovićeve advokate na posledice ukoliko se ne pojavi u aprilu za kada je zakazano sledeće ročište.

Prethodne izostanke ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pravdao je službenim putovanjima u Rusiju, osim poslednjeg puta, kada ga je u decembru prošle godine navodno hitan poziv iz Vlade sprečio da se pojavi u Višem sudu u Beogradu.

Ovoga puta razlog da ne dođe u sud je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Advokati KRIK-a podsetili su sudiju da je ova poseta davno najavljena i da je ministar morao da zna da će biti sprečen da se pojavi danas. Predložili su da se postupak okonča jer se Popović nijednom nije pojavio kako bi bio saslušan u vezi sa navodima iz tužbe.

Sudija Aleksandra Leković upozorila je Popovićeve advokate da ga neće saslušati ukoliko se ne pojavi na sledećem suđenju koje je planirano za april i da će saslušati samo tužene novinare.

Nakon što su sudije u još dva postupka najavile odbacivanje tužbi ako se Popović ponovo ne pojavi, on je u decembru prošle godine zatražio da se sva četiri suđenja sa KRIK-om pauziraju dok je ministar.

Nije poznato da li je sud odlučio o Popovićevom zahtevu, jer današnje suđenje nije održano, pa se sudija Leković nije izjašnjavala o tome.

Podsećamo, urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je tada rekao da će novinari tražiti da se suđenja nastave jer je, između ostalog, Popović bio ministar i kada je podneo četiri tužbe pa je nejasno kako je tek sada shvatio da je to pritisak na medije.

Da Vas podsetimo:  Novinarke i novinari u Novom Sadu: pod pretnjama, napadima i uz ometanje u radu

„Verujem da na ovaj način on samo pokušava da izbegne da se pojavi na sudu i da iskaz – gde će morati da objasni neke detalje u vezi sa svojim firmama“, rekao je Dojčinović koji se svaki put do sada pojavio u sudu.

Popović je četiri puta tužio KRIK i sva četiri puta tražio da mu se isplati po milion dinara za povredu ugleda i duševni bol.

Današnje suđenje vodi se po tužbi zbog teksta „Popović ’visokorizičan’ za ofšor agenciju“ u kome je otkriveno da ministar poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara. Dokumenta su pokazala da Popović ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama. Priču pročitajte na ovom linku.

Svi tekstovi zbog kojih je tužio novinare KRIK-a otkrivaju detalje o njegovoj imovini i poslovima i zasnivaju se na istim informacijama. Tekstovi su bazirani na dokumentima koji su procurili u okviru velikog međunarodnog novinarskog projekta „Rajski papiri“ u kome je KRIK učestvovao.

projektu „Rajski papiri“ učestvovalo je 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Jelena Radivojević
Izvor: krik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime