I pored odluke suda, Arežinu ne vraćaju na posao

0
898

Mada je još 29. decembra prošle godine potpisano rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodina, Slobodan Arežina funkciju, koju je obavljao do nezakonite smene 4. maja 2016. godine – i dalje ne uspeva da preuzme.

Slobodan Arežina (foto: Denis Kolundžija / Cenzolovka)

Pomaka u tome nema ni posle dva razgovora koje je ove sedmice imao s generalnim direktorom RTV Miodragom Koprivicom.

„Nakon tih razgovora, utiska sam da u RTV zapravo i ne očekuju da se ja zaista vratim na staro mesto, već da se zadovoljim presudom i da se, samim tim, u RTV ništa ne promeni, ni u kadrovskom, a naročito ne u programskom smislu“, kaže Arežina za Cenzolovku nakon današnjeg sastanka s generalnim direktorom RTV.

Kao i ono rešenje koje je, na bazi pravosnažne presude Apelacionog suda u Novom Sadu, potpisao zamenik generalnog direktora Jožef Klem (a u koje je Cenzolovka imala uvid), Arežina je trenutno programski direktor – samo na papiru. Primopredaje dužnosti između njega i sadašnje (bivše?) direktorke programa Sonje Kokotović još nije bilo, što upućuje na zaključak da RTV trenutno ima dva direktora programa.

Inače, redovni nedeljni kolegijum, kako saznaje Cenzolovka, juče je vodio pomoćnik Sonje Kokotović, dok se njeno ime i funkcija proteklih dana redovno pojavljuju u odjavnim špicama emisija RTV.

Utiska sam da u RTV zapravo i ne očekuju da se ja zaista vratim na staro mesto, već da se zadovoljim presudom i da se, samim tim, u RTV ništa ne promeni, ni u kadrovskom, a naročito ne u programskom smislu (Slobodan Arežina)

„Uputio sam danas pisma i generalnom direktoru i Upravnom odboru RTV, u kojima, pored ostalog, tražim da se obavi primopredaja dužnosti, kao što sam ja to učinio odmah nakon moje smene prošle godine“, navodi Arežina.

Da Vas podsetimo:  Ključni događaji u medijima iz perspektive Raskrikavanja

U tim pismima Arežina traži i da se program RTV hitno redefiniše i inovira kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti, ali i, kako objašnjava za Cenzolovku, strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija. U cilju vraćanja funkcije javnog servisa RTV-u, Arežina predlaže vraćanje profesionalaca na mesta s kojih su smenjeni u maju prošle godine, te emisija koje su u međuvremenu izbačene iz programa, poput Radara, U nedostatku dokaza i Gruvanja.

U RTV, po običaju, nisu, i pored ponovljenog zahteva, bili voljni da Cenzolovci omoguće razgovor s generalnim direktorom, te je tako do daljeg nepoznanica da li će i kada će Arežina zaista preuzeti mesto s kojeg je smenjen odlukom Upravnog odbora, a na koje je vraćen sudskom presudom 29. decembra 2017.
Upravni odbor upozorava sud

Jasne poruke, međutim, ne stižu ni iz Upravnog odbora RTV. Njegov predsednik, Jova Radić, u izjavi Politici, najpre podseća na to da je u rešenju predviđeno da se Arežina vrati na mesto programskog direktora, da bi potom ukazao na činjenicu da je Upravni odbor u međuvremenu izabrao novog direktora programa.

„Sud je o tome trebalo da vodi računa. Upozoravali smo (!) da smo Sonju Kokotović izabrali po zakonskoj proceduri i upozoravali smo da će se stvoriti problem“, kazao je Radić uz napomenu da članovi UO neće podneti ostavke, kako to od njih traži pokret „Podrži RTV“.

„Mogu oni zahtevati, mi nećemo podneti ostavke, a rešićemo ovu situaciju u skladu sa zakonom“, naglasio je predsednik UO RTV.

Interesantno je da je Radić i posle smene Arežine tvrdio da je UO „radio isključivo po zakonu“, a istog mišljenja bio je i ondašnji premijer Aleksandar Vučić. Sudovi, prvo Osnovni pa potom Apelacioni, bili su, ispostavilo se, posve drugačijeg mišljenja o zakonitosti Arežinine smene.

Da Vas podsetimo:  Odbor za kulturu i informisanje odbio da raspravlja o stanju u srpskim medijima i bezbednosti novinara

Iako su mu ostale tri godine do penzije, Arežina za Cenzolovku kaže da nije spreman na kompromise koji bi značili odustajanje od profesije i da ga odluke dva suda koje ga vraćaju na mesto direktora programa dodatno obavezuju.

„Iz ličnih i profesionalnih razloga nisam spreman da odustanem, ali sam svestan svih poteškoća i prepreka koje me očekuju. Ne znam da li će uprava RTV na to pristati, ali moja je obaveza da kao direktor programa, a uz to dugogodišnji profesionalac, insistiram na tome da RTV ubuduće poštuje standarde profesionalnog, odgovornog i objektivnog novinarstva, a sve u interesu građana“, naveo je Arežina.

Denis Kolundžija

cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime