Poreska uprava “potapa” izvoznike

0
1932

Dok se država hvali suficitom u bužetu, deo domaćih privrednika vodi bitku sa Poreskom upravom koja kasni sa izmirenjem svojih obaveza prema njima, a istovremeno traži da privrednici svoje obaveze izmiruju na vreme.

Foto: Insajder

Ozbiljan problem u poslovanju privrednika, posebno poslednjih godinu dana, pravi neredovna isplata sredstava na ime povraćaja poreza na dodatu vrednost. Ovo najviše osete izvozna preduzeća koja računaju na priličan iznos od povraćaj PDV-a.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku za Insajder kaže da su ti rokovi ponovo produženi.

„Pre pet, šest godina bili su 30 do 45 dana. Sada je to od 60 do 70 dana, što pravi probleme u poslovanju, jer vlasnici preduzeća ne mogu da čekaju povrat PDV-a i primorani su da podižu kredite po nepovoljnim kamatama, kako bi uložili, recimo u neophodnu nabavku. Tako opet upadaju u začaran krug dugovanja. Jer čak i kada stigne povrat PDV-a, u minusu su za iznos kamate na kredit koji su uzeli“, objašnjava Rajić.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da kroz ovu finansijsku dramu ne prolaze svi. On je gostujući na televiziji „Naša„ izjavio kako ima informacije da Poreska uprava odobrava povraćaj PDV-a – isključivo podobnima.

Istu informaciju plasirao je i na Tviteru gde je svoja iskustvo iznelo i nekoliko vlasnika firmi. Jedan od njih je naveo kako je u poslednja dva dana dobio čak tri rešenja o povraćaju PDV-a od Poreske uprave, a da se jedno odnosi čak na februar 2017. godine.

Drugi je naveo da Poreska šalje rešenja sa kašnjenjem, ali da dobijanje rešenja ne znači i uplatu novca.

O ovom problemu privrednici ne žele javno da govore. Rajić tvrdi da iza toga stoji isključivo strah.

Da Vas podsetimo:  Čačanka se uselila u sud, traži pravdu za sebe i svoje komšije

„Mislim da se ljudi plaše, jer Poreska uprava može da bude osvetoljubiva. Poslaće im dve, tri inspekcije i napraviće im veći problem nego što su imali. Otvoreno će o svemu tome možda pričati samo neko ko je dovoljno jak i žilav da se odupre pritisku Poreske uprave“, kaže Rajić.

On dodaje da je tačno da nemaju svi isti tretman i da pojedine firme prolaze bolje od drugih.

„S jedne strane imate vlast koja se hvali kako imamo više novca od naplate PDV-a, a s druge strane Poreska uprava ne isplaćuje na vreme novac privredi po osnovu povrata PDV-a. Tako je lako napraviti plus u kasi“, zaključuje Rajić.

Da problem postoji potvrdio je i ministar finansija Dušan Vujović prošle nedelje tokom rasprave o bužetu za 2018. godinu u Skupštini Srbije. On je tada rekao da su kašnjenja između ostalog prouzrokovana brojnim slučajevima zloupotrebe u tom procesu.

„Reformom Poreske uprave želimo da oni to rade bez zadržavanja procesa. Još se radi u poluručnom režimu i zato imamo kašnjenja. Nama je u interesu da se što više PDV-a vrati, da ne bismo imali veštačko povećavanje suficita“, rekao je Vujović u Skupštini.

Poreska uprava za sada nije odgovorila na pitanja Insajdera kolika su tačno dugovanja privredi po osnovu povraćaja PDV-a i kolika su u proseku kašnjenja povraćaja poreza na dodatu vrednost.

I pored zakona koji je ograničio rokove plaćanja na 60 dana ,odnosno 45 dana kada su obaveze države u pitanju, u praksi su rokovi naplate potraživanja u proseku 140 dana. To je pokazala analiza Mreže za poslovnu podršku (BSN) u oktobru i novembru 2017. godine, na uzorku od 424 privredna društva i preduzetnika u 25 gradova i opština Srbije.
Da Vas podsetimo:  Raste broj "slapp tužbi" u Evropi, Srbija na 10. mestu

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime