Poreska uprava Srbije najveći krivac

1
1699
Dragan Radović
Dragan Radović

Premijer Vučić je najavio veliku borbu protiv sive ekonomije, kao prvu meru za izlazak iz ekonomske krize. Mnogi su iznenađeni zašto je baš ova mera na prvom mestu. U daljem tekstu ću vam pojasniti kako sam ja, Dragan Radović, ekonomista –privrednik „glavni krivac“ za uvođenje najavljene BORBE PROTIV SIVE EKONOMIJE.

U Srbiji kada kažete da se treba boriti protiv uništivača ekonomije svi zakukaju kako je to borba protiv najsiromasnijih, onih koji su ostali bez posla i sada se bore na ulicinim i pijačnim kartonskim tezgama, kako bi obezbedili golu egzistenciju svojoj porodici. Kako sam odavno shvatio da je to perfidno plasirana zabluda, počeo sam pre tri godine (posle punih sedam godina istraživanja sive ekonomije) da dokazujem sledeće:

Najveća siva ekonomija se obavlja pod plaštom legalno osnovane firme: osnujete firmu, vršite prijavljenu delatnost, prodajete robu i usluge bez izdavanja računa (na crno), angažujete radnike, bez prijave, i niko vas ne kontroliše!

Procene najboljih poznavalaca ove materije kažu da utaje poreza i doprinosa na godišnjem nivou dostižu tri milijarde evra, obrt robe i usluga bez prijavljivanja prihoda prelaze deset milijardi evra. Pitamo se: koji to borci za golo preživljavanje na kartonskim tezgama obrću preko deset milijardi evra?

Zvaničnici vlade, ekonomski eksperti, NALED, ugledni profesori raznih ekonomskih fakulteta kažu da je siva ekonomija dostigla nivo 31%, podatak koji je objavio FREN na osnovu istraživanja objavljenog u Novom nalazu. Mi, privrednici, ljudi sa „terena“ procenjujemo da je nivo sive zone dostigao 50% sveukupnog obrta robe i usluga.

Dokaz mojoj tvrdnji, o visini utaja na godišnjem nivou, su sledeća saznanja:

1. Autobuski prevoz putnika izvrši utaje u visini od 80 miiona evra (PDV, porez na dobit, porezi i doprinosi na zarade)

Da Vas podsetimo:  Srbija, Rusija, Milošević, Putin – sličnosti i razlike

2. Turizam i ugostiteljstvo izvrši utaje 300 miliona evra (PDV, radnici na crno, porez na dobit, turisticka taksa).

3. Pekarska industrija (70% brašna na crno, svaki drugi hleb na crno, samo 20% pekara je u sistemu PDV).

4. Građevinarstvo nema tačne procene, jer se ne zna da li uopšte ima legalnog rada (radnici na crno, materijal na crno, prodaja stanova i poslovnog prostora na crno).

5. Izdavanje stanova i poslovanog prostora – 400 hiljada stanova i 100 hiljada lokala bez plaćanja poreza na zakup (zakupodavci naplate milijardu evra zakupa, oko 170 miliona evra utajenog poreza na zakup).

6. Igre na sreću – kladionice i kockarnice – procena je 55 do 75 miliona evra utajenih prihoda bez internet klađenja (uplate i isplate 80% na crno, radnici bez prijave).

7. Proizvodnja alkoholnih pića je 12 miliona litara, potroćnja je 60 miliona litara – 80 % na crno (utaja PDV i akciza dostiže 150 miliona evra bez izgubljenih doprinosa zbog radnika na crno).

8. Komunalne delatnosti (grobarska siva ekonomija) je 80% na crno – (sve pogrebne usluge i izrada spomenika).

9. Estrada, 90 miliona evra utaje – sve na crno… Sport – skoro sve na crno….

I tako dalje, još dvadesetak branši….

Više nego jasan zaključak se nameće zašto je na prvom mestu borba protiv sive ekonomije i naplata ogromnih utajenih sredstava. Ko to kaže da nema novca za PIO fondove, zdravstvene fondove, za lečenje dece u inostranstvu? Ko to kaže da se moraju smanjivati s mukom zarađene penzije, jer nema novca? Ko to štiti bahate utajivače, kriminalce, perače novca, koji ogromne svote novca iznose i troše van granica naše zemlje?

Da Vas podsetimo:  DVIJE MAJKE PASE MIRNO JANJE! - I BRŽE STIŽE, ZA KLANJE...

Kao sto vidite dragi građani naše Srbije, prikazanim podacima dokazao sam novoj Vladi da:
Novca za budžet ima na svakom koraku, samo ga treba naplatiti.

Ko je kriv za ogromne utaje: Poreska uprava Srbije je najveći krivac za katastrofalno stanje u budžetu. Zato se nameće zaključak da je svaka reforma poreskih propisa, bez reforme poreske uprave, osuđena na propast.

Za www.koreni.rs

Dragan Radović

Nastavak: BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE U ČETIRI FAZE

1 KOMENTAR

  1. Ево прилике влади и њеним експертима да наплате оно што се утаји, тј. украде. Дражава има механизам да то изврши али питање је хоће ли или не? Можда има разлога да не изврши…
    Ако им је стало до државе, у коју се заклињу, нека изволе. Јако добро они знају ко су њихови недодирљиви, па нека их сада утерају у порески систем дражаве, којом руководе. Ко им смета, нека одоговоре народу?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime