Porez na podstanare

1
1273

stanNOVI SAD – Na jesen bi trebalo da počne velika akcija kontrole i kažnjavanja stanodavaca koji ne plaćaju porez na iznajmljivanje nepokretnosti. Cilj je da stanodavci iz sive zone pređu u legalnu, a očekuje se da država na taj način zaradi najmanje 50 miliona evra od poreza. Dok država očekuje da će uvođenjem stanodavaca u legalne tokove povećati prihode, podstanari strahuju da će to biti urađeno preko njihovog džepa.

A taj strah, čini se, ima osnova jer stanodavci razmišljaju o tome da povećaju kiriju, kako bi namakli dodatnih 20 odsto novca, koliko treba da plate na ime poreza.

„Stanodavci će u svakom slučaju pokušati da prevale taj porez na podstanare, da li ćemo u tome uspeti ili ne, vreme će pokazati, zaista ne znam. Ako ne uspemo u tome, mnogi stanodavci su već najavili da će prestati da daju stanove u zakup, jednostavno neće im se isplatiti. Odjaviće od komunalija sve što se može odjaviti, držaće prazne stanove, a oni koji nastave da daju stanove u zakup neće moći na žalost adekvatno da ih održavaju tako da će naši stanari, plašim se, stanovati u lošijim uslovima“, objašnjava Dragan Cvjetićanin iz Udruženja stanodavaca Srbije.

Podstanari pak ne odobravaju ovakvu postavku stvari. Kažu da će, ako dođe do povećanja kirije, verovatno doći i do otkazivanja stanova.

„Obaveza nije na njima već na vlasniku stana. On je po zakonu obavezan da plaća ovaj porez kao i svuda u svetu. Ako oni žele to da prevale na svoje podstanare, možda će naići na odbojnost, odnosno otkazivaće stanove koji su skuplji iz ovih razloga, a nalaziće znači stanove koji su jeftiniji“, kaže Ljiljana Spasojević iz Udruženja podstanara Velegrad.

Da Vas podsetimo:  Rado Srbin ide...iz vojske: Zašto kadar napušta Vojsku Srbije?

Pojedini mediji su preneli podatak da trenutno svega jedan odsto stanodavaca plaća porez.
To znači da je pred poreskom upravom ozbiljan posao jer treba da identifikuje oko 257.000 stanodavaca koji to izbegavaju da urade.

Kako stoji u dopisu koji nam je prosleđen, to će biti urađeno korišćenjem mehanizama koji se primenjuju u gotovo svim državama sa razvijenom metodologijom analize rizika, ali se ne objašnjava detaljnije šta ta metodologija podrazumeva.

—————-

RTV

1 KOMENTAR

  1. Najvecu stetu ce pretrpeti podstanari.Ili ce placati skuplje stanarinu ili ce morati da potraze jeftiniji smestaj tj. losiji,ali koga briga za to, nema milosti. Tako diktira MMF pa valjda tako mora biti,tako kaze politicka elita Srbije,a sta nju briga za gradjane.Oj Srbijo Afriko moja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime