Porodica Petrović stvorila raj

0
1736

U selu Paštrić nadomak Mionice nalazi se bajkovito poljoprivredno-turističko gazdinstvo porodice Petrović. Ova porodica je poznata, ne samo u mioničkom kraju već mnogo šire, jer je glava te kuće naš poznati biolog Predrag Peca Petrović. On uz veliku podršku svoje porodice, a posebno ćerke Ivane, uspešno vodi gazdinstvo koje je zbog bogatog sadržaja koji nude jedinstveno na našem prostoru.

Peca Petrović je  2013. godine sproveo u delu svoju ideju kada je u okviru svog domaćinstva otvorio Muzej kamena. U njemu su izloženi najstariji eksponati još iz perioda devona i krede, i kao takvo  predstavlja jedinstveni objekat na našem prostoru . U muzeju je predstvaljeno više od 300 geoloških eksponata, od srednjeg devona, pa do perioda gornje krede, odnosno perioda kada su izumrli i poslednji dinosaurusi. Osnovna ideja ovog muzeja jeste da se preko različitih izložbenih postavki, kao i organizovanih radionica posetiocima ukaže na neprocenjivo bogastvsto geonasleđa severozapadne Srbije i mnogo šire.

Pored Muzeja kamena, gazdinstvo je dodatno ulepšano  Kućom čaja, koja je delo Pecine ćerke Ivane, koja je završila biologiju na Beogradskom univerzitetu. Prostor je sa puno ljubavi uređen do najsitnijih detalja. U Kući čaja je zastupljeno 40 vrsta čaja, koje mlada biološkinja Ivana prikuplja od ranog proleća pa sve do kasne jeseni. Lipa, kantarion, kopriva, hajdučka trava i majčina dušica su samo neke od biljaka koje se mogu videti u ovom divnom  prijatnom prostoru.

Poljoprivredno-turističko gazdinstvo porodice Petrović posećuje veliki broj ljudi koji dolaze sa svih krajeva naše zemlje. U njihovoj ponudi su jednodnevni izleti koji obuhvataju posetu Ribničkoj pećini, Muzeju kamena i Kući čaja. Pored razgledanja, posetioci mogu uživati u ukusima domaće hrane koju domaćini za njih pripremaju na licu mesta. Takođe, gazdinstvo organizuje razne radionice, kao što kursevi kuvanja tradicionalnih proizvoda  i eko-radionice koje su namenjene najmlađim posetiocima.

Da Vas podsetimo:  "MAMA ĐUĐIN SIR": Iza delicija omiljenih Novosađanima stoji ova uporna žena

U toku školske godine, đaci iz mnogih osnovnih i srednjih škola na nivou cele Srbije  dolaze na organizovane jednodnevne izlete u posetu ovom gazdinstva. Pored posete Ribničkoj pećini, Muzeju kamena i Kući čaja, svi đaci učestvuju u eko-radionicima,  gde se na najslikovitiji i praktičan način upoznaju sa vrstama biljaka sa naših prostora od kojih može da se pravi čaj, kao i procesom sušenja i pravljenja ovog napitka.

Pauzu od obilaska čarobnog gazdinstva Petrović posetioci mogu iskoristiti za uživanje na prelepoj terasi koja zauzima posebno mesto u dvorištu ove porodice, sa koje se pruža najlepši pogled na neverovatne predele mioničkog kraja. Ovaj ugođaj se dodatno može upotpuniti ispijanjem najukusnijeg čaja od divljeg origana kojim će vas ljubazni domaćini poslužiti.

www.opanak.net
foto: www.facebook.com/gazdinstvopetrovicpastric/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime