Porošenkova odluka o blokadi Donbasa je velika greška

1
924

putin_brisb_123

Odluka Kijeva o ekonomskoj blokadi jugoistoka Ukrajine bila je velika greška, ali u celini situacija u Ukrajini ima velike šanse da se razreši, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije posvećenoj rezultatima njegovog učešća na samitu G20.

Uprkos očekivanjima, ukrajinsko pitanje nije se odrazilo na zvaničnim razgovorima i odlukama u okviru samita G20. Pri tom, ono je pokretano u svim bilateralnim susretima ruskog lidera u Brizbejnu.

„U zvaničnim diskusijama u okviru „dvadesetorke”, pitanje Ukrajine nije doticano, čak se nije ni pominjalo” – rekao je Putin na konferenciji za medije. Zato su, po njegovim rečima, „svi bilateralni susreti bili posvećeni praktično isključivo problemima Ukrajine”.

„Moram da kažem da su razgovori bili veoma otvoreni, sadržajni i, po mom mišljenju, korisni – naglasio je predsednik Rusije.

– Čini mi se da smo moje kolege i ja mogli bolje da shvatimo jedni druge, da oni shvate motive ponašanja Rusije, a meni su prenele svoju zabrinutost”.

„Mislim da će nam to pomoći” – izrazio je uverenje Putin.

„Veoma bih voleo da mi zajedno, uključujući, naravno, i ukrajinske kolege (a bez Ukrajine ništa ne može da se reši), učinimo to što pre, u svakom slučaju, Rusija će tome težiti – naglasio je ruski predsednik.

Putin je saopštio da namerava da sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom razgovara o njegovoj odluci o faktičkoj ekonomskoj blokadi jugoistoka Ukrajine, koju Putin smatra pogrešnom.

„Iz medija sam saznao da je predsednik Ukrajine doneo ukaz o ekonomskoj blokadi jugoistočnih regiona – Luganske oblasti i Donjecka – rekao je Putin. – Čini mi se da je to velika greška”.

„Ne razumem zašto aktuelne kijevske vlasti svojom rukom odsecaju te teritorije. To jest mogu da shvatim – štede novac – ali ovo nije slučaj ni vreme kada na tome treba štedeti” – istakao je ruski predsednik.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-RADNA BIOGRAFIJA

„Juče sam tokom bilateralnih susreta sa evropskim partnerima govorio o tome da se ne sme dopustiti takav razvoj događaja – kazao je Putin. – A upravo to se dogodilo”.

Predsednik Rusije je izrazio nadu da će život korigovati realnost.

„Situacija u celini, po mom mišljenju, ima dobre šanse da se reši, ma koliko to delovalo čudno” – rekao je on.

Putin tokom odlaska u Moskvu nakon samita

Međutim, po njegovim rečima, strukture formirane na obe strane „mogle bi sa većom odgovornošću da rešavaju zadatke koji su pred njima, imajući u vodu, pre svega, interese ljudi”.

„To je najvažnije” – naglasio je šef ruske države.

„Za Rusiju su važni jedno – interesi ljudi koji žive u celoj Ukrajini, uključujući ljude na jugoistoku – rekao je Putin. Stanovnici cele Ukrajine treba da imaju jednaka prava, i njihova zakonska prava treba da budu ostvarena, dodao je on.

Putin je saopštio da je sa drugim liderima „dvadesetorke” razgovarao na temu sankcija protiv Rusije, ali ne podrobno. Po njegovim rečima, ta tema je pokretana „ali uopšteno”.

„Sankcije nanose štetu svima – i onima koje te sankcije pokušavaju da se uvedu, i onima koji ih uvode. Ovde, po mom mišljenju, postoji zajedničko shvatanje da ta teza ne samo da ima pravo na postojanje, već da je jedina ispravna” – rekao je on i dodao da su lideri razgovarali i o tome šta je potrebno uraditi da bi se postepeno izašlo iz te situacije.

Fakti

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime