Portal GZS opet prekršio Kodeks novinara

0
986

Trbusani1

Sudeći po odlukama Komisije za žalbe Saveta za štampu, čačanski portal Glas zapadne Srbije je lokalni medij koji najviše krši Kodeks novinara. Kako se može videti na sajtu Saveta za štampu, tokom 2014. godine, četiri puta su podnošene šalbe na tekstove objavljene na pomenutom portalu, a u tri slučaja Komisija za šalbe našla je da su pritužbe osnovane i da je u pitanju kršenje etičkog Kodeksa novinara. Po broju podnetih žalbi i po izrečenim opomenama od strane Saveta za štampu ovaj portal drži neslavni rekord u kršenju etičkih normi novinarstva kada su u pitanju lokalni mediji u Srbiji.

Ovoga puta Savet za štampu, koji je samoregulatorno telo za pisane i on line medije u Srbiji, izrekao je opomenu po žalbi koju je protiv portala GZS podneo predsednik MZ Trbušani Miodrag Jaćimović, u svoje i u ime Mesne zajednice, a povodom teksta “Vučićev kabinet naložio istragu zbog malverzacija u MZ ‘Trbušani’”.

Članovi Komisije ocenili su da sve što je priloženo ne potkrepljuje tvrdnje iz naslova da je kabinet premijera naložio istragu zbog malverzacija. Građani očigledno imaju problem sa kanalizacijom i nadležni organi vode istragu o tom slučaju, pa je sasvim legitimno izveštavati o tome, ali se to mora raditi uz poštovanje etičkih standarda, koji između ostalog, podrazumevaju razlikovanje činjenica od pretpostavki i nagađanja. Takođe, potpuno su neprihvatljivi navodi u tekstu koji se odnose na ličnost predsednika MZ u kojima se iznose potpuno proizvoljne i ničim potkrepljenje kvalifikacije.

Zbog toga je Komisija odlučila da portalu “Glas zapadne Srbije” izrekne javnu opomenu:
Na osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Petar Jeremić, Zoran Ivošević, Tamara Skrozza, Marija Kordić, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Stojan Marković, Božo Prelević, Ivan Cvejić i Predrag Azdejković, na sednici održanoj 25.12. 2014. godine, jednoglasno izriče

Da Vas podsetimo:  Urednica BBC na srpskom: Srbija propustila šansu za reforme na medijskoj sceni

JAVNU OPOMENU

Tekstom “Vučićev kabinet naložio istragu zbog malverzacija u MZ ‘Trbušani’”, objavljenim 14.novembra 2014. godine, portal “Glas zapadne Srbije”

1) prekršio je tačke 1, 2. i 5. Odeljka I (Istinitost izveštavanja), o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna isitnu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, o obavezi novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da ne sme objavljivati neosnovane optužbe, klevete i glasine.

U skladu sa svojim članstvom u UNS-u, koji je jedan od osnivača Saveta za štampu, redakcija portala GZS ima obavezu da izrečenu Opomenu objavi i svoje čitaoce upozna sa činjenicom da je prekršila Kodeks novinara, ali pomenuta redakcija, do sada, to nije uradila.

Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime