Portparolka i stranačka koleginica gradonačelnice Niša za 4 meseca na 3 radna mesta u javnom sektoru

0
456
Portparolka Živković na puštanju pokretnih stepenica u rad; foto: printscreen

Mesto portparola gradonačelnice Niša preuzela je nakon dolaska nove SNS-SPS garniture u Gradsku kuću pre nekoliko meseci, ali ekonomska tehničarka Anita Živković, iako se u Kabinetu gradonačelnice bavi medijima, formalno radi u JKP “Mediana”. Kako sama kaže ponosna je članica SNS i bot, a u Kabinet je upućena privremeno. Od 31. avgusta do kraja 2020. promenila je čak 3 radna mesta uz 4 ugovora o radu u javnom sektoru, a skoro sve vreme je na posao dolazila u Gradsku kuću.

Razvojni put Živkovićeve, makar ono što je od ugovora dostavljeno novinarima Južnih vesti, vezan je isključivo za Gradsku upravu i Medianu, a sama gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla je da je jedno vreme i zvanično, sa ugovorom, radila u Kabinetu. Živkovićeva je zapravo, poslednjih meseci, neko ko komunicira sa medijima iz Gradske kuće.

Prvi ugovor potpisuje 31. avgusta 2020. sa Gradskom upravom

Tamo je, kako je moglo da se vidi na konferencijama i sastancima, skoro od početka mandata nove garniture na vlasti, što je kraj avgusta prošle godine, iako formalno u Kabinetu nije zaposlena.

Ugovor na određeno vreme u Gradskoj upravi Niša sklopila je 31. avgusta 2020. i obavezala se da će kao poslovni sekretar u zvanju “viši referent”, u Sektoru za finansijski nadzor i unapređenje rada Gradske uprave raditi do 31. decembra prošle godine.

Međutim, ona je sve vreme radila u drugom, potpuno odvojenom subjektu lokalne samouprave – Kabinetu gradonačelnice, a ne u Gradskoj upravi. To potvrđuje i aktivna komunikacija sa novinarima u tom periodu, kao i korišćenje službenog mejla i broja telefona.

U „Mediani“ prvo radila na određeno

Taj ugovor joj još nije bio istekao, a ona je već 16. novembra potpisala novi i to sa Javnim komunalnim preduzećem Mediana. Obavezala se da će u Sektoru pravnih poslova ovog preduzeća raditi do 15. decembra zbog povećanog obima posla.

Ni taj ugovor nije došao do kraja, a potpisala je još jedan. Ovog puta na neodređeno. 4. decembra iste godine zvanično je postala “za stalno” radnik JKP Mediana i to kao “administrator opštih poslova” sa punim radnim vremenom.

Da Vas podsetimo:  Trg koji se radi “jednom u nekoliko vekova” već zreo za prepravku
Od 4. decembra za stalono u niškom najvećem JKP

I dalje je sve vreme radila u Kabinetu, a ne u preduzeću koje ju je zaposlilo zbog – puno posla. Ona kaže da za transfer u zgradu u Ulici 7. jula br. 2, ima saglasnost direktora Mediane.

Radim u Kabinetu gradonačelnice uz saglasnost direktora JKP Mediana, za potrebe Grada i ovde sam upućena privremeno dok postoji potreba za mojim angažovanjem – kaže Živkovićeva.

To potvrđuje i gradonačelnica Niša koja kaže da je Živkovićeva u Gradskoj kući po njenom zahtevu.

Grad je osnivač preduzeća i ustanova, gradonačelnik ima diskreciono pravo da zatraži na ispomoć zaposlene iz tih kolektiva. Ako se direktor saglasi, kao što je u ovom slučaju (a nikada drugačije nije bilo u praksi) radnik se angažuje u timu gradonačelnika – kaže Sotirovski.

Datumi se poklapaju, ali Sotirovski kaže da su ugovori raskidani, pa potpisivani novi

Iako datumi na ugovorima koji su dostavljeni Južnim vestima pokazuju da je paralelno imala dva aktivna ugovora i radna mesta u javnom sektoru i dobija novac iz budžeta u kome, kako je sama gradonačelnica nedavno rekla ponestaje paraŽivkovićeva tvrdi da to nije tačno. Ovo potvrđuje i Sotirovski uz dodatak informacije da je na kratko postojao i ugovor sa Kabinetom.

Po Zakonu o radu ne može da ima dva ugovora u isto vreme. Ovo je čista dezinformacija. Anita je najpre bila radnik GU od kraja avgusta do kraja oktobra kada je formiran Kabinet. Tada joj je raskinut ugovor u GU i napravljen novi u Kabinetu koji je raskinut njenim prelaskom u JKP sredinom novembra – rekla je Sotirovski.

Nije dovoljna samo saglasnost

Logo SKGO

U Stalnoj konferenciji gradova i opština, čiji su posao ekspertiza lokalne samouprave i njihov rad, kažu da jedan zaposleni može da bude kod 2 poslodavca, ali uz određene uslove i ograničeno radno vreme.

U skladu sa odredbama Zakona o radu zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena. Ugovorom o dopunskom radu utvrđuje se pravo na novčanu naknadu i druga prava i obaveze po osnovu rada (član 202). Za ovakav rad službenik uprave morao bi da pribavi pisanu saglasnost poslodavca u skladu sa odredbama člana 40 i 41 Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave – kažu u SKGO.

Da Vas podsetimo:  Pravnici sa privatnih fakulteta teško do mesta u Advokatskoj komori Beograda, krši li se zakon o zabrani diskriminacije

Živkovićeva tvrdi da ima saglasnost, ali nije poznato da li ima i ugovor o dopunskom radu u Kabinetu gradonačelnice. Zvanični zahtevi su poslati pre nekoliko dana i očekuje se dostavljanje ugovora ukoliko ga ima.

Sa druge strane, advokat Marko Krstić iz Niša pojašnjava da čak i da postoji diskreciono pravo na koje se gradonačelnica poziva, gradonačelnik mora da vodi računa po kojem osnovu će lice biti angažovano.

Taj pravni osnov je u konkretnom slučaju uslovljen radnim odnosom u javnom preduzeću, jer se postavlja pitanje faktičkog ispunjavanja prava i obaveza po ugovoru o radu i ugovoru o dopunskom radu, odnosno kako i da li jedno lice može da postigne i jedno i drugo – zaključuje Krstić.

Banđur kaže da je „pozajmljivanje“ praksa; Foto: printscreen

“Pozajmljivanje” radnika iz javnih preduzeća i uprava nije novina, a to potvrđuje i bivši zamenik gradonačelnika Miloš Banđur (SNS).

Znam da je to praksa. Da se to dešava. Ako je Grad osnivač onda oni naprave ugovor o pozajmljivanju zaposlenih. To se radilo, a ne znam tačno pravne osnove. To su radili pravnici – kaže Banđur.

Ponosna članica SNS-a i bot

Već je, nažalost, postala poznata stvar da jenajlakši put do radnog mesta u javnom sektoru članska karta vladajućih stranaka.

Ponosna naprednjakinja; foto: printscreen

Živkovićeva ne negira da je naprednjakinja, ali kaže da to nije uticalo na njen radni angažman.

Jako sam ponosna na to što sam član Srpske napredne stranke, ali moje članstvo nije uopšte uticalo na moje angažovanje u javnom sektoru – kaže Živkovićeva.

Ostaje pitanje šta je uticalo na njen angažman, s obzirom na to da je, kako piše u ugovorima, ekonomski tehničar, a zaposlena je na pravnim poslovima u Mediani dok se u Kabinetu bavi medijima i odnosima sa javnošću.

Sa fnkcionerom SNS i direktorom BIA

Zašto je baš ona toliko bitna za tim gradonačelnice da je morala za 4 meseca da menja 3 ugovora i biva „pozajmjena“, Sotirovski nije odgovorila, ali je rekla da “pripadnost SNS nije ulaznica za rad u javnom sektoru”.

Da Vas podsetimo:  Sada i zvanično! COVID izjednačen sa običnim gripom – Tri godine svesno lagali ceo svet

Ja sam vam za to najbolji primer jer sam postala čak funkcioner i deo javnog sektora kao nestranačka ličnost – rekla je Sotirovski, sada članica Glavnog odbora SNS.

Sa premijerkom; foto. printscreen

Koliko je Živkovićeva ponosna naprednjakinja pokazuju i fotografije na društvenim mrežama koje su dostupne samo ukucavanjem njenog imena i prezimena u pretraživač. Pored selfija iz prostorija niškog SNS-a, tu su fotografije sa gradskim funkcionerma od Zorana Perišića do Zvezdana MIlovanovića, ali i sa ljudima iz vrha stranke, selfi sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem i aktuelnom premijerkom Anom Brnabić.

Optuživali je da stoji iza naloga „Feničanska kraljica“; foto: printscreen

Tviter zajednica ju je “optuživala” da stoji iza bot naloga “Feničanska kraljica”, a prema nezvaničnim informacijama bila je deo SNS internet tima u Medijani. Pomenuti nalog uglavnom služi za promociju SNS-a i Aleksandra Vučića i obračun sa neistomišljenicima.

Živkovićeva tvrdi da sa tim nema nikakve veze.

Na drugom Tviter nalogu, koji nosi njeno ime, ipak je priznala da je bot.

Sama priznala da je bot; foto: printscreen

Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime