Poseta šampiona: Kako od dna do zvezda

0
628

vlcsnap-2016-12-10-15h45m45s875Kako ustati sa dna i stići do zvezda, kako pobediti barijere i prepreke i kako postati apsolutni šampion svoje kategorije, bile su smao neke od tema o kojima je naš paraolimpijac Željko Dimitirjević govorio studentima na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Cilj dolaska najboljeg evropskog, svetkog i olimpijskog bacača čunja bila želja da studenti dobiju smerice za predmete koji se tiču adaptivnog fizičkog vezbanja, kao i motivacionu poruku, istako je Bojan Jorgić, profesor DIF-a.

„Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu na svim svojim studentskim programima ima šest predmeta koji se tiču adaptivnog fizičkog vežbanja isportskog treninga osoba sa invaliditetom.Praksa je dovođejne naših proslavljenih sportista sa invaliditetom jer poštujemo pravilo „ništa o nama bez nas“, tako da su njhova znanja o tome kako im se desio invaliditet, kako su psihološki i fizički to prebrodili i kako je sport uticao da oni dalje da žive sa tim svojim invaliditetom i postanu sastavni deo društva, naši studenti mogu da nauče konkretno od samih sportista, a Željko Dimitrijevi’ je naša legenta, prvak i rekorder i neko ko sigurna zna put do Olimpa, odnosno vrha“, istako je Jorgić.

Dimitrijević je istako da mu je velika čast da svoje znanje i iskustvo prenosi na mlade i da mu znači razgovor sa studentima.

„Znači mi mnogo, jer mogu da im prenesem jednu motivacionu priču, moj zivot u najkračim crtama, o tome kako sam živeo kao osoba bez invaliditeta, kako sam završio školu, kako sam nastradaom kako sam se kasnije bavio sportom i kako je sport promenio moj život u najboljem mogućem smislu“, rekao je Dimitrijević.

Dvostruki osvajač olimpisjkog zlata je istako da je hraboro prebrodio najteži period u životu i da je zahvaljujući tome što je veliki borac postao to što jeste.

Da Vas podsetimo:  Tamara je jedino genijalno dete u Srbiji, od šeste godine slika kao odrasli, sa 14 upisala fakultet

„Najvažnije je preboditi saznanje da postaješ osoba sa invaliditetom, mnogi tada pokleknu i zatvore se u sebe, ja to nisam hteo, ja to nisam želeo, ja sam bio borac.Pokušavao sam sebe u mnogim oblastima da pronađem, uspeo sam to u sportu, video sam da mi ovo ide, davao sam sebe, bilo je tu i krvi, znoja i suza, ali samo tako može da se uspe“, poručuje naš paraolimpijac.

Dimitijević od svoj prvog nastupa zna smao za uspehe, svake godine imao je sve veču daljunu, a u periodu između dve Olimpijade popravio je rekord za tri metra.

„ Meni je bilo bitno da zbog svog zdravlja svakodnevno treniram, a prvi rezultati su došli kada sam usavršio tehniku.Sada sam dvostruki parolimpijski šampion i apsolutni rekorder u svoj kategoriji i to mi daje za pravo da kažem da sam uspeo u sportu i da sam svojih pet minuta iskoristio na pravi način“, ističe naš šampion.

Željko nam je otkrio koja mu je medalja najdraža u karijeri. Podigao je zlato iz Londona i istako da je to prvo najsjajnije odličje koje je osvojila samostalna Srbija na Paraolimpijskim i da je povodom tog uspeha 80.000 Engleza slušalo himnu „Bože pravde“.

www.tvkcn.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime