Posle 20 godina, u BiH hapšenja zbog zločina nad Srbima

0
709

314873_hapsenje--foto-byronmantackbailbondscom_fPripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) su u utorak rano ujutru, prema nalogu Tužilaštva BiH, na području Goražda i Sarajeva uhapsili osumnjičene za ratne zločine nad Srbima – advokata Ibru Merkeza, komesara policije Bosansko-podrinjskog kantona Ešefa Hurića i Ahmeta Sejdića.

Ova lica su pod istragom u dva predmeta Tužilaštva BiH, a osumnjičena su da su kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda tokom 1992. i 1993. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Merkez i Hurić osumnjičeni su da su u svojstvu komandanta Stanice javne bezbednosti Goražde učestvovali u realizaciji naredbi Predsedništva Skupštine opštine Goražde i njenog predsednika o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te učestvovali u protivzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

Oni su osumnjičeni da su planirali, naredili, počinili, pomagali i učestvovali u protivzakonitom zatvaranju više od 100 lica srpske nacionalnosti, oba pola i različitih starosnih grupa, među kojima su bila i deca, koje su pripadnici policije nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u druge objekte.

Zatvoreni civili su u ovim objektima držani u nečovečnim uslovima više meseci, sve do 1993. godine, više desetina lica boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovečnim i nehigijenskim uslovima, čime im je naneta velika telesna i duševna patnja, a kao posledica zatvaranja, loših uslova i nepružanja pomoći, dva lica su smrtno stradala.

Kao posledica ovih zločina desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Ovi osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sejdić je osumnjičen da je za vreme rata u BiH, na teritoriji opština Rudo, Višegrad i Goražde, od početka jula 1992. godine do sredine februara 1993. godine, u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH, zajedno sa drugim pripadnicima te vojske, kršeći pravila međunarodnog prava, naredio, podstrekivao, pomagao, učinio ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju i protivzakonitom zatvaranju, preseljenju i raseljenju, namernom nanošenju snažne telesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovečnom postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske Republike Srpske.

Da Vas podsetimo:  Crna Gora – drugi čin – Milo se kockao i izgubio

Kao posledica počinjenih zločina nastupila je smrt više lica.

On je osumnjičen da, iako je znao ili mogao znati, nije sprečio ili kaznio njemu podređena lica u namernom nanošenju snažne telesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovečnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.

Sejdić je osumnjičen za krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U ovim predmetima ostvarena je značajna saradnja sa MUP Republike Srpske, CJB Istočno Sarajevo, a u okviru predmeta protiv Sejdića, realizovana je značajna saradnja Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine.

Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiocima, koji će ih ispitati i nakon toga doneeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mere pritvora ili mera zabrane u skladu sa zakonom.

Srna

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime