Posle rukovanja s Vučićem džeparac od milion evra

0
225
Vučić i Stamatović ( Foto: printscreen)

Samo mesec i po dana nakon što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i čelnik Opštine Čajetina Milan Stamatović rukovali na otvaranju gondole na Zlatiboru, u čajetinsku kasu je iz republičkih budžetski rezervi leglo 120 miliona dinara ili oko milion evra. Čajetina je donedavno bila jedna od svega nekoliko opština u Srbiji u kojoj na vlasti nije SNS i koja godinama, za razliku od ostalih, nije mogla da računa na novac iz budžetskih rezervi.

Pre mesec i po dana, na svečanom otvaranju gondole na Zlatiboru, Milan Stamatović i Aleksandar Vučić zakopali su ratne sekire. Iako je država odbijanjem da izda građevinske dozvole godinama sabotirala ili u najmanju ruku usporavala izgradnju najveće panoramske žičare na svetu, Vučić je došao na njeno svečano otvaranje.

Kako je tada izjavio, Stamatoviću nije bilo potrebno više od jednog razgovora da ga ubedi da je potrebno da dobije potrebne dozvole.

Prvi put posle pet godina, Stamatović tada nije u zvaničnim obraćanjima rekao ništa protiv aktuelne vlasti.

“Ovaj dan treba da bude simbol početka dijaloga između opozicije i vlasti”, rekao je Stamatović.

Jedan razgovor, rukovanje i govor bez napada na SNS dao je rezultate.

Samo mesec i po dana kasnije, Vlada Srbije donela je odluku da iz tekuće budžetske rezerve izdvoji 120 miliona dinara ili oko milion evra za Opštinu Čajetina.

Kako piše u Službenom glasniku, taj novac se izdvaja za “izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti”.

Ovo je inače i najčešća formulacija koja se navodi u obrazloženju uplate novca lokalnim samoupravama iz budžetske rezerve, pa je i pitanje da li je uplata ovog novca zaista bila i neophodna.

Da Vas podsetimo:  Stradanje Srba na Ozrenu

Novinari Nova.rs su pokušali da stupe u konrakt sa predsednikom Opštine Čajetina. On se međutim nije odgovorio na pozive i poruke koje su mu poslate.

Čajetina je do skoro, a zvanično i dalje, bila jedna od retkih opozicionih opština u Srbiji, koja uz grad Šabac nije mogla da računa na novac iz budžetskih rezervi. Godinama su se milioni slivali u gradske kase Beograda, Kragujevca, Zaječara, Niša, Kruševac, Leskovac…

O takvom odnosu republičkih vlasti prema Šapcu i Čajetini svojevremeno je Nebojša Zelenović, tadašnji gradonačelnik Šapca, pričao sa članovima Saveta Evrope u Strazburu.

On je krajem 2018. u intervjuu za Novi magazin naveo da se novac iz budžetskih rezervi nezakonito deli i rekao da je u svom izveštaju koji je prezentovao u Savetu Evrope dokumentovao primere zloupotreba, kao i da predsednik Srbije Aleksadar Vučić deli “desetine miliona evra onako kako misli da treba, bez procedura, pravila i kriterijuma”.

“Taj novac završava tamo gde sede poslušnici Srpske napredne stranke (SNS), koji sprovode njihovu politiku. Nijedan dinar nije stigao niti u Čajetinu niti u Šabac. Ali je zato Kraljevo dobilo osam miliona evra, Leskovac 12 miliona, Kruševac šest, Jagodinu da ne pominjem… Zaječar je dobio 3,6 miliona onog trenutka kada je Boško Ničić prevario građane i prešao u SNS”, istakao je Zelenović.

Izvor: Vaseljenska

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime