Posle sukoba Žandarmerije i Kobri zaoštren odnos vlasti prema ombudsmanu

0
1126

Zandarmerija-tuce-Andreja-Vucica-3

Suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije, koji se terete za prebijanje Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice vojnih policajaca tokom prošlogodišnje Parade ponosa, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu, a okrivljeni su negirali krivicu. Na glavnom pretresu odbrana je iznela uvodne reči i predloženo je više od 20 svedoka.

Kada je 28. septembra prošle godine odjeknula vest da je Žandarmerija pretukla brata Aleksandra Vučića tokom održavanja Parade ponosa, nije se dalo naslutiti da će taj događaj inicirati i sukob između vlasti i zaštitnika građana Saše Jankovića. Naime, zahvaljujući kontroli nad postupanjem državnih službi, u ovom slučaju je to učinio Saša Janković, javnost je imala priliku da sazna mnogo detalja, ali najpre da je u društvu Andreja Vučića i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, bilo vojno obezbeđenje samog premijera, što je otvorilo pitanje nezakonitog korišćenja vojnih službi u obezbeđenju.
Foto: Youtube Printscreen/N1

Upravo to se zapitao i zaštitnik građana, ali i brojni stručnjaci za bezbednost. Ako je slutiti po odgovorima pojedinih ministara, ovo pitanje prilično je zabolelo vlast. Tako je ministar Gašić u početku tvrdio da su dvojica pripadnika vojne policije bili samo “u pratnji Andreja Vučića”.

“Pripadnici “Kobri” koji su u tom trenutku bili sa Andrejem Vučićem su obezbeđenje premijera Srbije i samo su mu pravili društvo. To je obezbeđenje premijera koje je sa Andrejem pošlo do kuće njegovih roditelja. Nisu bili u funkciji obezbeđenja, već kao pratnja da ne bi zbog parade došlo do incidenta.”
Večernje novosti, 30. 9. 2014. godine

Međutim, nakon četiri meseca ministar Gašić menja svoju izjavu i kaže da je Vučićevo obezbeđenje bilo tu u “svojstvu prethodnice obezbeđenja neposrednog obezbeđenja predsednika Vlade Republike Srbije.”

Da je ostalo samo na ovom pitanju Saše Jankovića, možda ovih dana pojedini mediji i funkcioneri vladajuće stranke ne bi zahtevali ostavku ombudsmana navodeći da je u Jankovićevom stanu 1993. iz njegovog pištolja, za koji nije imao dozvolu, jedan prijatelj izvršio samoubistvo. Međutim, Janković je nastavio da istražuje i javno je zapitao zašto Ministarstvo odbrane krši zakon i ne dostavlja sva tražena dokumenta u vezi sa incidentom. Zaštitnik građana je postupak kontrole pokrenuo u novembru, a nakon što mu iz Ministarstva odbrane više od dva meseca kasnije nisu dostavljena dokumenta, već je upućen na Tužilaštvo, alarmirao je javnost.

Da Vas podsetimo:  Nabavka "rendž rovera" za Komunalnu miliciju Beograda ili hardver Gorana Vesića

Kako je u intervjuu Istinomeru 8. februara, kazao Janković, do tada je “više stotina puta zaštitnik građana pristupao podacima u toku krivične istrage ili drugih faza krivičnog postupka”, podsećajući i na to da su se u ovom slučaju državni organi ponašali drugačije u odnosu na slučajeve iste pozadine.

“Nikada se to do sada nije desilo da neko kaže da će Zaštitnik građana dobiti sva dokumenta ali tek po odobrenju Tužilaštva. Nema tih podataka koji se mogu uskratiti Zaštitniku građana”, rekao je tada Janković.
Istinomer, 8. 2. 2015. godine

Međutim, narednih mesec dana stvarnost ga je demantovala. Janković je još jednom sredinom februara zatražio od ministra Gašića da mu neodložno pošalje sva dokumenta u vezi sa incidentom, dok su iz Ministarstva odbrane i na ovaj zahtev, ali i na pitanje medija uvek odgovarali isto – kad odobri Tužilaštvo. Konačno, 10. marta Saša Janković je izjavio da su od VBA stigla prva dokumenta u vezi sa incidentom.

A sve je počelo Jankovićevom objavom da je, osim protiv osam pripadnika Žandarmerije, podneo krivične prijave i protiv dvojice pripadnika vojne policije, koji su bili sa Vučićem i Malim. Istovremeno je ponovio da mu Ministarstvo odbrane i Vojnobezbednosna agencija uskraćuju dokumenta u vezi sa ovim incidentom.

“Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zbog kršenja ljudskih prava brutalnom i prekomernom upotrebom sile koja je javno prikazana na snimcima televizije N1 i delovima snimka koji je načinio službeni snimatelj Žandarmerije, što je izazvalo i opravdanu zabrinutost javnosti. Janković je utvrdio da u policijskim spisima stoji da su četvorica civilno obučenih lica pre prikazane brutalnosti odbili da poslušaju usmena naređenja, pokušali da probiju kordon, vređali pripadnike Žandarmerije, pretili im i fizički se sukobili sa njima. To stoji ne samo u izjavama svih policajaca sa lica mesta, već je navedeno kao činjenica u odlukama kojima su pripadnici Žandarmerije udaljeni s posla. Ipak, policija je po nalogu tužilaštva podnela krivične prijave samo protiv svojih pripadnika”.

Saopštenje zaštitnika građana, 14. 1. 2015. godine

Nakon ovog saopštenja, nekoliko udarnih pesnica Srpske napredne stranke prozvalo je Jankovića da su krivične prijave politizovane i neosnovane, a ministar Gašić je kazao: “Sramota me je da izgovorim šta mislim o tome šta je Zaštitnik građana dao kao informaciju novinarima.” (Tanjug, 15. 1. 2015. godine)

Da Vas podsetimo:  Bolje da SANU ne postoji nego da posluži kao oruđe potčinjavanja naše zemlje njenim neprijateljima

Nakon sedam dana, Janković kao odgovor objavljuje dokumenta na osnovu kojih je podneta krivična prijava. Iz njih je javnost mogla da se upozna sa izjavama očevidaca, koji su, između ostalog, kazali da su pre razgovora pripadnicima MUP izjave tražili i vojni policijajci, ali i da je vojna policija oduzela snimke sa sigurnosnih kamera iz dva obližnja objekta.

A u međuvremenu, 28. januara održan je i skupštinski Odbor za bezbednosti, na kome su razmatrani navodi ombudsmana o nepravilnostima u radu Vojnobezbednosne agencije. Odbor je zaključio da “Vojnobezbednosna agencija nije prekršila zakon, a zaštitnik građana Saša Janković pogrešio je što se obratio javnosti iznoseći sumnje o prikupljanju podataka građana i incidentu na Paradi ponosa”. Nekoliko dana kasnije, Prvo osnovno tužilaštvo je odbacilo Jankovićeve prijave, dok je Više javno tužilaštvo “optužilo osam pripadnika Žandarmerije zbog postojanja opravdane sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, kao i za krivično delo zloupotreba službenog položaja vezano za njihovo učešće u događaju od 28. septembra i održane Parade ponosa”. (B92, 6. 2. 2015. godine)

Ove nedelje premijer Vučić je u emisiji na RTS, između ostalog, govorio o zašititniku građana.

“Ali znam da moji politički protivnici imaju pravo da kažu šta hoće, da izmišljaju i da podnose nepotrebne političke krivične prijave, a da ne kažu ni “izvini” kad se to završi. Oni na sve imaju pravo, a niko drugi nema”.
RTS, 27. 4. 2015. godine

Istovremeno, na Tviteru, Saša Janković je napisao:

Ombudsman

“Kada bi toliko vremena, energije i strasti išlo na saradnju koliko na konflikt sa zaštitnikom građana, civilnim društvom, sindikatima… Koliko shvatam predsednika Vlade, zato što nisam rekao “izvini” za krivične prijave protiv dva vojna policajca za događanja na Paradi ponosa, zato je usledila afera „pištolj“. Hm…“.

Da Vas podsetimo:  Vučić, Hilari, Tramp, Bajden – zato što je „bio pametan“

U istoj emisiji premijer je naglasio i da ne želi da smeni Jankovića, a njegov rad opet nazvao političkim, iako je zaštitniku građana takvo delovanje zabranjeno Ustavom.

“Ideje koje postoje u mojoj stranci da se smeni Janković, a to može da se završi za 24 sata, nikada neću podržati. O njegovom radu nemam naročito visoko mišljenje, ali nek slobodno nastavi da radi. Dobro je da imate tu vrstu političkog protivnika kao korektivni faktor.”
RTS, 27. 4. 2015. godine

Na pitanje šta je, po njegovom mišljenju “konkretan povod za za ovu kampanju” koja se vodi protiv njega, da li “stav o slučaju Andreja Vučića, stav o slučaju helikopter, izveštaj o radu za prošlu godinu, nešto sasvim drugo ili sve to zajedno”, ombudsman Janković kaže:

“Sve zajedno, mislim, ali je moje angažovanje u slučaju sukoba pripadnika Žandarmerije i Kobri iz pratnje premijerovog brata bilo prelomni momenat koji je odnos prema zaštitniku građana učinio potpuno ličnim…”

Vesna Radojević

Vreme / Istinomer

Foto: Youtube Printscreen/N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime