Posledice odluke Saveta EU da hitno obustavi distribuciju ruskih državanih medija – RT („Raša tudej“) i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU osetila se i u Srbiji.

1
76

Budući da sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su npr. kablovska i satelitska TV, platforme, veb’stranice ili aplikacije, ovi kanali automatski su blokirani i kod nas, kako preko SBB, tako i preko Telekoma

Sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji suspendovani su, a ova odluka Evropskog saveta biće na snazi, kako su naveli, „do okončanja agresije na Ukrajinu i sve dok Ruska Federacije i njoj bliski mediji ne obustave širenje dezinformacija i manipulaciju informacijama protiv EU i njenih članica“.

Istovremeno, i Gugl Evropa objavila je na Tviteru da je i Jutjub blokirao kanale koji su u vezi sa ruskim državnim medijima. Sve ovo usledilo je posle preporuke evropske komesarke Ursule fon der Lajen u nedelju, da se cenzurišu ruski mediji.

Iako su države članice EU požurile da poslušaju Fon der Lajenovu, ovo je oštro osudio glavni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutjeres. On je podsetio da regulacija medija ne spada u nadležnost Evropske unije, već je izdavanje i ukidanje dozvole za emitovanje isključiva nadležnost pojedinačnih država.

– Izazov za demokratije jeste borba protiv dezinformacija uz očuvanje slobode govora – rekao je Gutjeres.

– Potpuno zatvaranje medija ne čini mi se najboljim načinom za borbu protiv dezinformacija ili propagande. Ovaj čin cenzure može imati totalno kontraproduktivan učinak na građane koji prate zabranjene medije. Uvek je bolje suprotstaviti se dezinformaciji propagandističkih ili navodno propagandističkih medija otkrivanjem njihovih činjeničnih grešaka ili lošeg novinarstva, demonstriranjem njihove finansijske ili operativne nezavisnosti ili isticanjem njihove lojalnosti državnim interesima.

EFJ je podsetio i na praksu Evropskog suda za ljudska prava, po kojoj je zabrana medija ozbiljan čin, koji mora biti utemeljen na čvrstim pravnim osnovama i objektivnim elementima kako bi se izbegla samovolja.

Da Vas podsetimo:  Novinar Vladimir Mitrić 17 godina ima policijsku zaštitu: Napadača srećem skoro svakoga dana

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružili su se juče stavu Evropske federacije novinara (EFJ), osuđujući zabranu RT i „Sputnjika“ i retoriku političara i visokih predstavnika EU koja prati ovu odluku, za koju kažu da je duboko pogrešna i predstavlja poraz za slobodu izražavanja.

– Duboko je uznemirujući rečnik koji visoki predstavnici EU koriste kao opravdanje odluke o zabrani medija, nazivajući RT i „Sputnjik“ „dezinformativnim i manipulativnim sredstvima“, „medijskom mašinom Kremlja“, koja „sipa toksične laži“ – navodi se u njihovom saopštenju.

ŠEF diplomatije EU Đozep Borelj osudio je juče zabranu rada ruskih medijskih kuća „Eho“ i TV „Rain“, uključujući i mnogobrojne sajtove nezavisnih medijskih organizacija, uz ocenu da „medijska cenzura i gušenje mirnih antiratnih protesta eskaliraju u Rusiji“.

– Ovi mediji su ućutkani jer su dali platformu izvorima i glasovima koji osporavaju falsifikovanu sliku situacije na terenu u Ukrajini koju prikazuju ruska vlada i mreža dezinformacija pod njenom kontrolom, uključujući i TV kanale koje kontroliše ruska vlada – kaže Borelj.

On je naveo da je više od 7.600 antiratnih demonstranata u više od 120 gradova privedeno od početka ruske vojne invazije na Ukrajinu.

http://www.sinos.rs/

1 KOMENTAR

  1. Нацисти су први увели контролу медија, после су им се придружиле западне „демократије“.
    Толико о томе. Свака држава која држи до своје независности мораће на крају да направи сопствени систем независан од глобалистичких колонизатора. Кина то већ примењује а сада ће и Русија.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime