Poslodavac pokušava žrtvu da predstavi kao zlostavljača

0
1336
Foto: pixabay.com

Na pripremnom ročištu po tužbi uzbunjivača Darka Nenadića, koji je od Višeg suda u Požarevcu zatražio zaštitu od mobinga u JKP „Vodovod i kanalizacija“, tužena strana pokušala je da žrtvu zlostavljanja na radu predstavi kao zlostavljača.

Prema navodima iz tužbe, Nenadićev hod po mukama je započeo kada je kao glavni inženjer za mašinsko održavanje u pomenutom komunalnom preduzeću upoznao javnost da njegova firma ne samo da nestručno izvodi radove na vodovodnoj mreži u Požarevcu, već i da koristi kancerogeni lepak i time ugrožava zdravlje  građana. Na Nenadićevo upozorenje,  rukovodstvo „Vodovoda i kanalizacije“ je odgovorilo odmazdom. Prvo su krenule pretnje, zatim je usledila serija disciplinskih postupaka bez epiloga, da bi se sve na kraju završilo rešenjem o otkazu ugovora o radu kojim je Nenadić proglašen tehnološkim viškom.

U ceo slučaj umešao se i sud koji je svojim rešenjem prvo Nenadiću potvrdio da je uzbunjivač, a zatim naložio komunalnom preduzeću da ga vrati na rad. Viši sud u Požarevcu je maja prošle godine utvrdio da je Darko Nenadić zbog uzbunjivanja pretrpeo odmazdu, odnosno da mu je zbog izvršenog uzbunjivanja prestao radni odnos.

„Iako je u skladu sa rešenjem suda tuženi doneo rešenje o vraćanju na rad, uzbunjivač je stvarno samo na papiru vraćen na posao. Zlostavljanje koje tuženi sprovodi prema Darku Nenadiću je nastavljeno i traje sve do podnošenja ove tužbe. U prva tri meseca vraćanja na rad tužilac nije imao svoje mesto rada kod poslodavca, nego je sedeo u u izlogu fabrike (…). Više od godinu dana tužilac nije dobio ni jedan radni zadatak. Druge njegove kolege, zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac, tužioca su ignorisali i izbegavali svaki kontakt sa njim“, navedeno je u tužbi Nenadića koga pred sudom zastupa advokatski tim Pištaljke.

Da Vas podsetimo:  Evropa otkrila prevaru Vučićevih tajkuna, mogli bi da nam zabrane letove

Ni posle raspoređivanja u službu mehanizacije u junu prošle godine, navodi se još u tužbi, Nenadić nije dobio mesto za rad. „Kada je konačno dobio mesto za rad, poslodavac je Nenadića rasporedio u šupu iza nadstrešnice koja služi da se ispod nje parkiraju vozila i koja je prekrivena azbestom… Sama prostorija u koju je tužilac raspoređen nema osnovne uslove za rad, nema ni stolicu ni kompjuter… Raspoređivanje tužioca u neuslovnu prostoriju, sa ponižavajućim uslovima za rad i uskraćivanje bilo kakvih radnih zadataka učinjeno je s namerom da se uzbunjivač kazni jer se usudio da ukaže na različite zloupotrebe kod poslodavca“, istaknuto je u tužbi kojom Nenadić traži da mu firma na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljenje duševne bolove zbog povrede časti i ugleda isplati 18 miliona dinara.

Punomoćnica JKP „Vodovod i kanalizacija“ osporila je na pripremnom ročištu prošle srede tužbu u celosti i priložila dokaze kojima nastoji da uveri sud da Nenadić ima bolje uslove za rad od mnogih zaposlenih u ovoj firmi, da je neovlašćeno fotografisao dokumentaciju u službenim prostorijama, pa čak i uznemiravao direktora i pravnika pomenutog preduzeća.

Advokatski tim Pištaljke je na istom ročištu ocenio da požarevačko javno preduzeće odgovorom na tužbu nastoji da skrene pažnju sa problema zbog kojih se našlo na optuženičkoj klupi.

Nenadićevi punomoćnici takođe smatraju neprihvatljivim pismene dokaze tuženog preduzeća koji su bez datuma i koji nisu zavedeni ni potpisani, kao i mejlove i fotografije koji su sačinjeni i poslati sudu nakon što je JKP „Vodovod i kanalizacija“ primilo tužbu. Posebno su osporavani dokazi tuženog da Nenadić ima bolje uslove za rad od drugih zaposlenih i da uznemirava direktora i pravnika preduzeća.

„Navodi iz odgovora na tužbu i prilozi koji su dostavljeni sudu su fabrikovanje dokaza s namerom da se žrtva zlostavljanja predstavi kao zlostavljač“, istakao je na ročištu advokatski tim Pištaljke.

Da Vas podsetimo:  Najnesigurnije mesto za ženu je njen dom

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 29. januar naredne godine.

Moma Ilić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime