Poslodavci Verbićeve lučonoše

0
1169

Srdjan VerbicMinistar prosvete Srđan Verbić ne prestaje da šokira javnost svojim izjavama koje deluju više kao da je deo montipajtonovske ekipe, nego član Vlade Srbije. Poslednja u nizu koja odskače po svojoj sadržini je da poslodavci ubuduće moraju da proveravaju verodostojnost diploma i zvanja kad nekog primaju u radni odnos. Pored toga, prema Verbićevom predlogu poslodavci su dužni i da prave razliku među diplomama na različitim fakultetima.

Ukoliko to ne rade, ministar prosvete konstatuje da ih ni jedan zakon neće zaštiti od prevara ili loše kompetencije kandidata. Za početak možda ne bi bilo loše ustanoviti u kojoj državi živi Verbić? Ko ga to tako lepo savetuje? Da li ministar prosvete ima predstavu u kakvom su obrazovnom stanju srpski poslodavci? Mogu li uopšte da procenjuju bilo čije znanje, a posebno diplome. Šta se događa kad, primera radi, poslodavac ima mnogo manje školske spreme od kandidata kojeg bi trebalo da primi u radni odnos. Ili, pak, ukoliko je sam poslodavac kupio diplomu, da li će prednost dati onom koji to nije ili će prepoznati onog koji jeste i zaposliti ga pre drugih koji su vredno učili. Kako će se odvijati taj proces ustanovljavanja? Zar u ovoj državi ne postoji dovoljno zakona da se utvrdi da li su školske diplome stečene na legalan način. Možda ministru Verbiću to niko još nije rekao. Ovako mogli bi pošteno da zaglibimo. Glavni stručnjaci i procenitelji postaće nam poslodavci. Ako tome dodamo da mahom imaju sumnjivo stečena znanja i zvanja, onda je Srbija na opasnom putu bez povratka.

Ukoliko je premijer poslodavac ministrima onda će on svakako favorizovati doktorat Nebojše Stefanovića (što je već činio i bez Verbićevih predloga) za koji su stručnjaci utvrdili da je plagijat. Ali, poslodavčeva se ne poriče. Valjda on najbolje zna ko je kako stekao diplomu.

Da Vas podsetimo:  Obućar Dragoslav Jeremić zakrpio preko 18.000 lopti

Nešto pre svog najnovijeg izuma, ministar Verbić je u vreme polaganja prijemnih ispita ubeđivao roditelje da se moraju prema svojoj deci odnositi kao poslodavci. Preciznije da dobro razmisle da li bi zaposlili svoje dete sa njihovim znanjem u preduzeću koje oni vode. Roditelji su ostali nemi na Verbićeve predloge, ne želeći da ga ometaju dok bar ne prođe prvih sto dana vlade.

Srpska javnost je još više zanemela zbog slučaja Luke Bojovića jednog od naših najnagrađivanijih i najtalentovanijih učenika koji je dobio stipendiju na prestižnom Kembridžu. Da bi otišao nedostaje mu još 20 hiljada evra. Obratio se za pomoć kome drugom nego Ministarstvu prosvete, ali se ono proglasilo nenadležnim. Nema veze što je Luka osvojio brojne nagrade i zlatne medalje za Srbiju, što je svet uvideo koliko je talentovan za fiziku, kad ministar prosvete, takođe, fizičar, ima važnije misije. Sa poslodavcima, naravno.

Pisao je Luka i fondu Dragice Nikolić, ali je svuda naišao na ćutanje. Očigledno prva dama više voli da se slika uz kupljene šporete i nameštaj u poplavljenim područjima, nego uz pamet i budućnost Srbije. Tu, ipak, ne može toliko da dominira u svojim toaletama.

Neukost je daleko veći problem za Srbiju od poslovičnog nerada. Zato bi premijer Aleksadar Vučić umesto što savetuje svojim ministrima da letuju u zemlji, trebalo da im kaže da je njihov zajednički interes da stvore ambijent u kojem će biti normalno da se najbolji školuju u inostranstvu. Da Luka Bojović ne može i ne sme propustiti takvu šansu zbog toga što nema 20 hiljada evra. Para koje brojni poslodavci i finansijeri stranaka na vlasti gotovo svakodnevno vrte po džepovima. U suprutnom, Luki Bojoviću i njemu sličnim, srpski poslodavci nikada neće umeti da priznaju znanje stečeno na Kembridžu ili drugim prestižnim fakultetima. Posebno ako ih Verbić ohrabri u svom naumu.

Da Vas podsetimo:  ŠTA SMO MI RADNIKU I ŠTA JE RADNIK NAMA?

Srđan Škoro

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime