Postoji li život na Evropi?

0
1039

clipper_euro_123

Postoji li život na Evropi, jednom od četiri najveća satelita gigantske planete Jupiter koje je još 1610. godine otkrio Galileo Galilej?

Kako je objavila NASA, odgovor na ovo pitanje trebalo bi da konačno da orbitalna opservatorija „Kliper” koja će prema Evropi biti lansirana 2020. godine.

Šef ovog projekta američke kosmičke agencije Kurt Nibur objasnio je da će ta opservatorija biti opremljena sa devet najsavremenijih aparata koje će narednih godina proizvesti saradnici laboratorija NASA i američkih univerziteta.

Ukupna vrednost projekta – ne računajući troškove lansiranja pomoću rakete-nosača – je približno dve milijarde dolara.

Pomoćnik direktora NASA za naučna pitanja DŽon Gransfeld o projektu je rekao:

„Evropa nas opčinjava izgledom svog zagonetnog ledenog pancira i signalima da na njoj postoji ogroman okean. Sonda „Galileo”, koja je obletela Jupiter pre više od deset godina, i orbitalni teleskop „Habl” – otkrili su da na Evropi mogu postojati uslovi potrebni za život: voda, prisustvo određenih hemijskih elemenata i izvor energije”.

Direktor sektora planetarnih istraživanja NASA DŽim Grin na istu temu je dodao: „Evropa je može pokrivena ledom, ali pod njim može biti slani okean sa dubinama do 100 kilometara”.

Pretpostavlja se da Evropa ima veoma retku atmosferu.

„Kliper” će, pored ostalog, biti opremljen radarom, sposobnim da prodre čak i u dubine Evropinog okeana, magnometrom, infracrvenom i ultravioletnim spektrometrima, a takođe kamerom koja će biti u stanju da snimi 90 odsto površine ovog Jupiterovog satelita.

„Kliper” će kružiti oko Jupitera po eliptičnoj orbiti, a pored Evrope će proći najmanje 45 puta na rastojanju od 25 do 2.700 kilometara.

Cela misija će potrajati tri godine.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime