Potapanje nade u bolju budućnost?

Red rekostrukcije, red hapšenja…

0
1437
dragica-nikolic-tomislav-nikolic-aleksandar-vucic-porodiliste-foto-tanjug-1394632509-460457
Na otvaranju obnovljenog porodilišta

Eto, nakon što je formirana „nova“ vlada, u koju su (bile) uprte sve oči javnosti, a od koje narod očekuje da spasi državu od potpunog privrednog kolapsa, na Srbiju su udarile „hiljadugodišnje vode“. Dogodio se potop, maltene, biblijskih razmera. Za Srbiju to je nesreća, koja će dodatno unazaditi zemlju, ali, za „novu“ vladu, čini se, poplave su stigle kao poručene. Najmoćniji čovek (u državi potpunog sloma i nemoći), sada dobija novu priliku da krene u nova smenjivanja i nove „reforme“ na svim poljima, i on, reklo bi se, ne gubi vreme da bi pokazao narodu da drži i dalje konce u svojim rukama.

Od parlamentarnih izbora 2012. godine, nova srpska vlast je u stalnoj „rekonstrukciji“, a država u „reformisanju“. Iza velikih obećanja nema ničega, niti je, reklo bi se, ikada bilo. Ostala su samo hapšenja i smene „nesposobnih“ vladinih službenika. Dakle, odmah nakon što je formirana prva vlada u kojoj su jezgro činile dve partije – SNS i SPS – tadašnji PP je najavio hapšenja širom zemlje, a posebno onih „prestupnika“ iz redova njegove stranke. Iako od takvih obećanja nije bilo ničega ozbiljnijeg, osim, valjda, želje da se narodu „podiđe“, danas veliki deo srpske javnosti odnekud veruje da su takva obećanja ispunjena.

Srpska aktuelna vlast je odavno uvidela da mase traže da se u državi zaustavi pljačka i da se hapse oni koji pljačkaju, i otuda su im usta puna „borbe protiv korupcije i kriminala“. Narodna glad za pravdom hrani se praznim obećanjima. Bivši PPV a sadašnji premijer je još pre rekonstrukcije one prve vlade (u julu 2013) svečano obećavao: „Biće i u naredna dva ili tri dana novih hapšenja naprednjaka i ljudi koje poznajem i članova Glavnog odbora, pa šta sad!“ I zaista, ubrzo je uhapšeno nekoliko funkcionera SNS-a u Nišu. Takva najava hapšenja i samo hapšenje urađeno je po praksi koju je svojevremeno „stidljivo“ uveo Boris Tadić (hapšenje Gorana Kneževića, tada člana DS-a, koji je danas visoki funkcioner SNS).

Da Vas podsetimo:  Aleksandre Vučiću, šta se događa radnicima u zemlji u kojoj si ti predsednik?

Srpski mediji su zabeležili samo SNS hapšenje „iz svojih redova“, ali kasnije se nisu vraćali na tu temu, tako da javnost ne zna kako postupak protiv uhapšenih teče, da li su oni još u pritvoru (onako kako je u pritvoru bio i pomenuti Knežević) ili su, možda, u međuvremenu, oslobođeni optužbi za malverzacije? I da li je slučajno da se novinari uopšte ne interesuju za takvu vrstu priče, iako bi ona morala da bude veoma zanimljiva za javnost. Iz takvih primera, kakvih imamo širom Srbije, jasno se vidi da današnji vladari hapšenja koriste jednokratno (narod svakako sve zaboravlja), a u nameri da se prikažu zrelim i odgovornim, a ponajviše sposobnim da pobede mafiju koja je ušla u sve pore srpskog društva.

I ovih dana u blagoj najavi je još jedna rekonstrukcija vlade. Premijer tvrdi da će smeniti ministre koji su bili nedorasli problemima (prirodnim fenomenima) koji su poslednjih nedelja zaokupili Srbiju. Počela su i hapšenja; za početak je to Galenika i funkcioner SPS-a. Usput, hapse se i ginekolozi, onako đuture, tek da se narodu malčice usta oslade (vlast bi da se hapšenja sada spuste i na niži nivo). Dom zdravlja u Pirotu je ostao bukvalno bez lekara specijalista, koji su optuženi da su za dve godine dana primili mito od oko 300.000 dinara. Dakle, za dve godine svaki od tamošnjih šest ginekologa dobio je po jednu „platu“ viška (oko 50.000 dinara), što na mesečnom nivou iznosi oko 3-4.000 dinara. Ko još može da poveruje u takvu besmislicu? Da se lekari specijalisti prodaju za tako sitnu paru, i to, kao po dogovoru? Ako je jedan od tih lekara mentalno poremećen, teško je pretpostaviti da njih šest ima isti bolest, zar ne?

Da Vas podsetimo:  Vreme je za kosovsku diplomatsku ofanzivu

Paradigmatičan primer ostaje ono „hapšenje veka“, kada je, nakon gromoglasne najave, pritvoren najveći srpski tajkun – Miroslav Mišković. Niko nije i ne može biti jači od države! Nikoga se ne plašimo, iako nam se „približilo“. Narod se malo našao u čudu, kada je Mišković položio onu milionsku kauciju (u evrima) da bi izašao iz zatvora, da bi potom dobio pasoš i izašao iz zemlje. Još veće čudo je bila vest da se Mišković iz Londona vratio u Beograd. Valjda, savest mu nije dozvolila da sve batali, nego se (za razliku od Bogoljuba Karića, koji ne veruje ni svojim SNS partnerima) vratio u „voljenu otadžbinu“ da dokaže svoju nevinost? I hoće li Mišković dokazati da je nevin? Svakako da hoće. Zapravo, on je svoju nevinost već dokazao. A gde je to dokazao? Pa zna se gde, tamo gde se sve dokazuje – u partijskom vrhu države, tamo gde odlučuje onaj koji je „najmoćniji“.

Možda bi najbolje bilo da se parlamentarni izbori održavaju svakog meseca u kontinuitetu, pa da niko nema prava da osporava da je vlast „legitimna“, a da, za to vreme, vlada svojski radi na pripremanju sledećih izbora. Jedino tako, čini se, srpski političari bi dobili priliku da „ozbiljno“ rade.
U Srbiji, izgleda, ni potop nije od neke pomoći da se srpska politička elita sabere i počne ozbiljno da radi na spasenju države i naroda. Pomenuto hapšenje ginekologa kao da je deo strašne simbolike – u Srbiji više neće biti ni rađanja! Niko nije ozbiljno razmotrio reči patrijarha Irineja, koji je konstatovao da ova najnovija pošast u Srbiji nije bila kazna, već opomena! A kazna će tek da usledi: red rekonstrukcije, red hapšenja, red novih izbora, pa opet Jovo nanovo. Rekonstrukcija je opet krenula, hapšenja su tu – spremajmo se za nove izbore da vlada (koja je inače najbolja u viševekovnoj srpskoj istoriji) još jednom potvrdi svoj legitimitet!

Da Vas podsetimo:  TUMOR NA SRPSKOM „TRUSTU MOZGOVA“

Za www.koreni.rs

T. Rajić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime