Potpredsednik UNS-a na skupštini EFJ-a: U Srbiji najveći pritisak trpe novinari istraživači i kritičari vlasti

0
31

„U Srbiji je sve prisutnija međusobna diskreditacija medija bliskih vlasti i onih koji su prema vlasti kritički nastrojeni. Nije teško naslutiti da takve vrste napada imaju značajnu političku pozadinu“, rekao je potpredsednik Udruženja novinara Srbije Slobodan Ćirić na Skupštini Evropske federacije novinara, koja se održava danas i sutra u Zagrebu.

Slobodan Ćirić na Skupštini EFJ-a

„Do 1. septembra ove godine zabeleženo je 66 fizičkih napada, pritisaka, otvorenih ili prikrivenih pretnji, ometanja rada, vređanja, omalovažavanja novinara i medijskih radnika. U 2020. godini bilo je 111 napada na novinare. Samo u julu prošle godine tokom pet dana demonstracije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu evidentirali smo 28 napada i ometanja u radu novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa tih događaja“, istakao je Ćirić.

„Najveće pritiske trpe novinari istraživači koji razotkrivaju korupcionaške afere, veze između kriminala i politike i oštri su kritičari vlasti. Oni su često na meti provladinih tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom“, rekao je potpredsednik UNS-a.

On je pozitivno ocenio najave izmena Krivičnog zakonika koje bi trebalo da doprinesu zaštiti slobode javnog izražavanja i slobode medija, kao i inicijativu da se posebnim poglavljem u Zakonu o javnom redu i blaži oblici ugrožavanja novinarske bezbednosti prekršajno kažnjavaju.

On je ukazao na ekonomske pritiske kojima su izloženi brojni mediji, zato što veliki deo budžetskih sredstava dele novinarska udruženja kooperativna sa vlašću, što ne doprinosi pluralizmu mišljenja i medijskim slobodama i može dovesti do gašenja mnogih malih i lokalnih medija koji na surovom tržištu teško mogu da opstanu.

UNS je za ovaj skup pripremio i predlog rezolucije kojom se predlaže hitno formiranje međunarodne komisije za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine, čiji je autor Jelena L. Petković. Potpisnik predloga rezolucije uz UNS je i Sindikat novinara Srbije (SINOS), takođe član EFJ.

Da Vas podsetimo:  Ivana Mastilović Jasnić: Seksualnog nasilja ima mnogo više nego što sam mislila

Na Skupštini EFJ-a učestvuje veliki broj novinara i predstavnika novinarskih organizacija i sindikata iz cele Evrope.

http://uns.org.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime