Povećanje cene struje zbog punjenja budžeta

0
892

FoNet-VLADA-SEDNICAVlada Srbije i Aleksandar Vučić nastavljaju da obmanjuju građane Srbije. Tvrdnja da se cena struje povećava zbog poboljšanja poslovanja EPS-a je klasična obmana.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da će cena struje biti povećana za 12 odsto. Članovi Vlade pravdaju ovaj potez tvrdnjom da je cena struje u Srbiji daleko niža od cene struje u Evropi ili regionu.

Međutim, kada pogledamo strukturu poskupljenje, jasno je da ono nema gotovo nikakve veze sa cenom struje u regionu ili Evropi.

Kako je saopšteno, 4,5 je poskupljenje struje kod EPS-a, a 7,5 je akciza na električnu energiju. Tih 7,5 odsto ide direktno u budžet kako bi se finansirale obaveze koje se stavljaju na teret budžeta, pretežno javni dug, otplata kredita i subvencije stranim kompanijama.

Da je Vlada Srbije želela da upodobi cenu struje sa cenom struje u regionu, svih 12 odsto od poskupljenja struje slivalo bi se na račun EPS-a, a ne u budžet Srbije.

Ministar Aleksandar Antić rekao je da očekuje da će poskupljenje struje i akciza u budžet uliti na godišnjem nivou 14,1 milijardu dinara.

– Jasno je da ljudi iz EPS-a neće biti srećni zbog odnosa ovog poskupljenja, jer su oni tražili i očekivali više. Ali sada će morati efikasnije da upravljaju ovim resursom, rekao je Antić.

Dakle, odgovor naprednjaka na kritike zbog poskupljenja, da se to radi kako bi se upodobila cena struje u Srbiji sa cenom struje u regionu, je apsolutna laž. Vlada Srbije će dodatne prihode o akciza na električnu energiju koristiti za otplatu nenormalnog javnog duga koji je Vučića napravio!

Mediji takođe prenose da će najveći proizvođač cigareta “Fili Moris” početkom jula povećati cene cigareta, jer od 1. jula važi nova, viša akciza na cigarete. Pojedini mediji su ranije pisali da nas uskoro očekuju i akcize na gazirana pića, a spekuliše se da bi i PDV mogao biti povećan.

Da Vas podsetimo:  Država vs. frilenseri – da li jači popušta?

Vučić je podigao javni dug na 73 odsto BDP-a i taj dug je potrebno izmiriti. Građani Srbije od tih kredita i aranžmana nemaju direktne koristi, ali će kroz poskupljenje struje i ostale namete morati da ih vraćaju.

Takođe, građani Srbije će kroz ove namete subvencionisati strane kompanije u Srbiji.

Tako naš pravnik sa desetkama u ulozi ekonomste vidi ekonomiju.

Inače, prisetimo se izjave Zorane Mihajlović u preizbornoj kampanji 2012. godine.

Vučićeva vladavina je u moralnom i etičkom smislu nelegitimna, jer je zasnovana na teškim lažima i obmanama. Dobio je poverenje građana jer su poverovali u njegove laži. Kako može Vučić za sebe da kaže da ima legitimitet? Vučić nije ispunio nijedno obećanje. Štaviše, učinio je sve suprotno od onoga što je obećao.

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime